Amazon’da satış yapmak 2023 yılında popüler konular arasına girmeyi başarmıştı. 2024 yılına girdiğimiz şu günlerde Amazon üzerinden satış yapma düşüncesi popülerliğini sürdürecek görünüyor.
Ekonomik durgunluğun vermiş olduğu sıkıntılardan kurtulmak isteyen işletmeler satışlarını arttırabilmek için kendilerine yeni platformlar aramaktadırlar.
Araştırılan platformlar arasında isminden son zamanlarda oldukça söz ettiren Amazon firması da yer almakta.
Amazon’da satış yapmak isteyen işletmeler satış ile ilgili bilgi sahibi olabilmek için her türlü araştırma yapmaya gayret ediyorlar.
Bu noktada akıllara işletmelerin neden Amazon’da satış yapmayı bu kadar çok istedikleri gelmekte. Makalemizde Amazonda neden satış yapılmalı ve Amazon’da satış yapmak için bilinmesi gereken püf noktalara değinmeye çalışacağız.
Yazımıza sonuna kadar okuyarak detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz
İçindekiler
- 1 Amazon’da Satış Yapmak 2024 – Amazon Nasıl Bir Platform?
- 2 FBA Nedir?
- 3 Amazon Prime Programı Nedir?Avantajlar Nelerdir?
- 4 Amazon’da Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?
- 5 Amazon Kargomu Kendim Göndermek İstiyorum
- 6 Amazon’da Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?
- 7 amazonda satış yapmak için ne kadar para lazım?
- 8 Amazonda satış yapmak için gerekenler Nelerdir?
- 8.1 1- Kendinize Göre Bir Plan Oluşturun
- 8.2 2- Niş(niche)’nizi Belirleyin
- 8.3 3- Satış Yapacağınız Pazarı Araştırın
- 8.4 4- Ürünlerinizi Temin Edeceğiniz Satıcıları Belirleyin
- 8.5 5- Amazonda Satış Yapmak için Satış hesabı Oluşturun
- 8.6 6- Sipariş verin ve Satışa başlayın
- 8.7 7- Ürünlerinizi sırasıyla Listeleyin
- 8.8 8- Ürün Stoklarınızı Kontrol edin
- 8.9 Amazonda Reklam vermek – Amazonda Satış Yapmak İçin Reklam Verin
- 8.10 Ürün satın Alan Müşterilerin yorumlarını Takip edin
- 8.11 Amazon Komisyon Oranları Nedir?
- 9 Sık Sorulan Sorular(SSS)
Amazon’da Satış Yapmak 2024 – Amazon Nasıl Bir Platform?
Amazon, satış yapan işletmeler ile müşterileri bir araya getiren dünyaca tanınmış dev bir platformdur.
İnternetin giderek daha da kolay ulaşılır hale gelmesi ile birlikte işletmelerin satış stratejilerini geliştirebilmek için Amazon FBA ortaya çıkmıştır.Amazon FBA nedir? ve nasıl çalışır konusunda hazırladığımız Amazon FBA nasıl çalışır isimli yazıyı okuyabilirsiniz.
Bu gelişme ile beraber firmalar Amazon’un dev ağından faydalanma imkânı buldular. Böylece Amazon üzerinden satış yapmak ve satışların sayısını arttırmak biraz daha kolay hale geldi.
Ağ Hizmetinde Amazon’un Yeri Neresidir?
Ağ hizmeti açısından bakıldığında Amazon’un en büyük online alışveriş platformları arasında olduğunu görebiliyoruz.
Geniş ağ yapısı firmalar açısından amazon satış yapma fikrini dahada kuvvetlendirmektedir. Amazonun sahip olduğu Prime abonelik sistemi geçtiğimiz yıllarda ülkemizde de kullanılmaya başlandı.
Amazonda Nasıl Satış Yaparım?
Detaylarını yazımızın devamında aktaracağımzı üzere Amazonda satış yapabilmek için ilk olarak sistemin nasıl işlediği hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. (Bu konuda yazımızın devamında bilgiler aktarılmıştır.)
Yazımızda Amazonda satış yapmak için hangi adımların izleneceğine dair derinlemesine anlatım sunulmaya çalışılacaktır. Yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.
FBA Nedir?
FBA kısacası “Amazon tarafından gönderim” demektir. Bu ifade amazonda envanterlerin depolanacağı, siparişlerin yerine getirileceği aynı zamanda müşteri hizmetleri sunulacağını anlatır.
Bir satıcı olarak Amazon FBA kullanacaksanız ilk olarak Amazon hesabı açmak ve hesabınıza FBA eklemelisiniz. Ayrıca işletmenizi kurallara göre kurmanız da önemlidir.
Pek çok firma açısından baktığımızda Amazon’da satış yapmak bir ünvan veya prestij olarak algılanmakta. Elbette bu unvan neticesi olarak firmalara gelir olarak yansımakta. Peki ama Amazonda nasıl satış yapılıyor? Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Amazon üzerinden satış yapacaklar için ilk öneri ürün listeleri ve envanter çalışması yapılması. Detaylarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde aktaracağımız bu kısımda dikkat edilmesi gereken ürün listesi ve envanterlerin Amazon platformuna entegre edilmesi. Teslim edeceğiniz ürünleri özenle hazırlayın ve sonrasında Amazona ait depoya gönderin.
Müşteri tarafından sipariş verildiği andan itibaren Amazon FBA sipariş işlemlerini yerine getirmektedir. Bu aşamada müşterinin ihtiyacı olan nakliye ve takip numaralarını müşteriye doğrudan iletmekledir. Ayrıca müşteri için olduğu kadar satıcı içinde 7/24 ulaşabileceği bir müşteri hizmetleri bulunmakta.
Amazona katılan satıcılar için en büyük avantajlar arasında paketleme ve sevkiyat aşamalarını Amazonun halletmesi ve satıcıya bu aşama da herhangi bir iş düşmemesi gelir.
Bu süreç satıcı için rahatlık demek. Amazonda satış yapmak ve Dünyaya açılmak ile platformun sahip olduğu büyük lojistik alt yapısınu kullanırsınız.
Böylece kısa sürede işlerinizi küresel anlamda büyütebilirsiniz. Belli bir miktar üzerindeki kargolarınızı ücretsiz gönderim hakkınızda bulunuyor. Bu sayede birtakım ürünlerden daha fazla kazanç sağlayabilmektesiniz.
Kendi işinizi kuruyorsanız veya mevcut işinizi büyütmek arayışındaysanız yazımızı okuyarak amazonda satış yapmak üzerine detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Amazon Prime Programı Nedir?Avantajlar Nelerdir?
Satıcı olarak amazon prime programına hak kazanmanız halinde müşterilere sınırsız ve ücretsiz olarak iki günlük gönderim ya da bir gün ücretsiz gönderim hakkı kazanabilirsiniz. Amazon firması benzeri diğer platformlara göre sipariş verme kargolama vb. masraflar açısından daha uygun maliyetli görünüyor.
Ayrıca bu uygulama ile farklı kanallar üzerinden satış yapabilmektesiniz. Amazon dışında, Ebay üzerinden veya e-ticaret mağazalarından satış yapmanız mümkün.
Amazon’da Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Amazonda satış yapmak için ilk olarak Amazonun bünyesine girmek ve Amazonda mağaza açmak gereklidir. Bunun için de aşılması gereken birtakım engeller bulunuyor. Ancak bu engeller sanıldığı kadar zor işlemler değildir. Dürüst ve işini doğru yapan satıcılar için kolay şekilde yapılabilecek birkaç prosedür.
Bu prosedürlere girmeden doğal olarak her mağaza sahibi Amazonda satış yapmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? gibi soruların cevaplarını arar. Çünkü Amazonun ekibine katılarak Amazonda satış yapmak çok sayıda avantajı getirirken bazen dezavantaj olarak Firmaların karşısına çıkabiliyor.
Amazonda satış yapmanın avantajları aşağıdaki gibi açıklanmaktadır;
- Müşteri kitlesinin hazır olması en büyük avantaj. Yeni bir firma olsanız bile bu kitleyi kullanarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.
- Aracı firma Amazon olduğundan dolayı işlemler güvenilir şekilde hallolur.
- Profesyonel bir hizmet alırsınız.
- Lojistik konusunda büyük rahatlık sağlar.
Saydığımız bu maddeler amazonda satış yapmanın en büyük rahatlığını ve avantajını oluşturur. Bunlar dışında elbette pek çok avantajı da beraberinde getirir Amazonda satış yapmak. Ancak bunlar en çok bilinenleridir.
1- Hazır Müşteri Kitlesinden Faydalanın
Dünya çağında isim yapmış olan Amazon firmasının sahip olduğu milyonlarca kullanıcı vardır. Bu kullanıcılar Amazonun verdiği güven ile rahatlıkla alışveriş yaparlar. Bir firma olarak bu güvenden faydalanarak satışlarınızı arttırmak elinizde.
İnternetten para kazanma yolları nelerdir? hemen öğrenmek için yazımızı okuyun.
Hazır milyonlarca müşteriye ulaşarak satışlarınızda gözle görülür bir artış yapabilirsiniz.
2- Müşteri Firmaya, Firma Müşteriye Güvenir
Müşteri ve firma arasında ki güven aracının Amazon olmasından dolayı yüksektir. Her iki tarafta sorunla karşılaştığında Amazon konuyu güvenilir şekilde halledeceğinden müşteri parasının emin ellerde olduğunu bilir. Firma da aynı şekilde ürünü gönderdiğinde parasının kendisine ulaşacağından emindir.
3- Profesyonel Satıştan Faydalanın
Amazonda satış yapmak deme yalnızca web sitesine ürünleri müşterilerle buluşturmak değildir. Bu platformda mağaza açan kişiler pek çok ödeme yönteminden ve kargo seçeneklerinden yararlanır.
4- Lojistik Hizmetten Faydalanın
Amazonda mağaza açmanız halinde lojistik ve kargo işlemlerini kendiniz yönetebilir veya bu süreci makul bir ücret ödeyerek Amazonun depoları üzerinden yürütebilirsiniz. Böyle bir durumda ürünleriniz Amazon depolarında tutulur ve transfer işlemleri buradan yapılır.
İşletme sahibi olarak ürünlerin depolanması paketlenmesi, kargolanması işlerini Amazon lojistiğe bırakmak hem zamandan size kazanç sağlayacak hem de enerjinizi işletmenize ayırmanız konusunda fırsat oluşturacaktır.
Ayrıca Amazon tarafından zaman zaman yapılan kampanyalar ile maliyetlerinizi büyük ölçüde düşürebilmeniz mümkündür. Prime Alışveriş Festivali gibi kampanya dönemlerinde lojistik ürünlerden yapacağınız satışlarda %100’e ulaşan indirimleri yakalayabilirsiniz.
Amazon üzerinden yakalayacağınız fırsatlar sayesinde ürünlerinizi rakiplerinize oranla daha ucuza mal edebilirsiniz. Böylece dilerseniz ürünlerin fiyatlarınızı bir miktar aşağı çekerek Amazonda satış yapmak ayrıcalığıyla rekabetçi piyasa da bir adım öne çıkın. Dilerseniz kâr payınızı yükseltin.
Amazon Kargomu Kendim Göndermek İstiyorum
Amazon’da yaptığınız satışlarda isterseniz kargonuzu kendiniz gönderebilirsiniz. Bunun için verilen siparişi alıcının adresine, talep edilen kargo ile beraber göndermeniz gerekecektir.
Diğer alternatif gönderim yöntemi ise Amazonun “Kargo satın al” hizmetidir. Bu hizmet ile kargo etiketlerini topluca veya tek tek satın alabilirsiniz. Bu yöntemi tercih edenler için kargoları sistemli olarak gönderilir ve takibi yapılır.
Amazon’da Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?
Amazonda satış yapmak ve bu şekilde milyonlarca kullanıcıya ulaşmak elbette kazançlı bir sistem. Ancak bu sistemin dezavantajı yok mu diye düşünebiliriz. İşte amazonda satış yapmanın bir takım kabul edilebilir dezavantajları;
- Firmalar için en büyük dezavantaj Amazonda satış yapabilmek için komisyon ödemek ve mağazanın açılış ücreti gibi fiyatlardır. Bu tür ücretleri karşılayabilmek için pek çok firma kar payını düşürmeyi göze alabilmekte veya ürünün fiyatına zam yaparak satışa koymakta.
- Amazonda çok sayıda firma bulunuyor. Bu durumda rekabeti beraberinde getiriyor. Rekabetin olduğu ortamlarda aynı ürünleri satabilmek için fiyatlarda indirim yapmanız gerekebilir.
amazonda satış yapmak için ne kadar para lazım?
Amazonda satış yapmak için ihtiyacınız olan para birden çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Ancak 600$’dan az bile paranız bulunuyorsa bazı ürünleri tedarik edebilirsiniz. Bu sayede Amazona kayıt olabilir ve satış yapabilmeniz mümkündür. Yeni başlıyor ve bütçeniz kısıtlıysa bireysel hesapla işlemlere başlayabilirsiniz. Daha sonra satışlarınız iyi giderse Pro hesabına geçebilir ve gelirlerinizi arttırabilirsiniz. Amazonda satış yapmak belli bir sermaye gerektiriyor.
Yeterli sermayeniz yoksa farklı yönlerde şansınızı deneyebilirziniz. Bu konuda ek kazanç elde etmek amacıyla hazırladığımız para kazandıran oyunlar ve para kazandıran uygulamalar isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Amazonda satış yapmak için gerekenler Nelerdir?
Amazonda satış yapmak için gereken adımları tek tek anlatmaya çalışalım. Her işte olduğu online satış işlemlerinde bir platform üzerinden satış için ilk olarak ilgili yere kayıt olmanız gerekir. Amazon içinde bu durum aynı şekilde işlemekte.
2. adımımız Amazona kayıt olma sırasında bizden istenen belgeler olacaktır. Amazon firması kiminle muhatap olduğunu sağlıklı bir ticaret yapmak adına bilmek isteyecektir. Bu da gayet doğal bir durum. İstenilen belgeleri temin ederek yasal olduğunuzu belirmeniz halinde işlemlere devam edebilirsiniz.
3. adımda amazona kayıt olduktan sonra hangi ürünleri satmak istediğimizi Amazona bildiriyoruz. Bundan sonraki adımalar artık satış yapma işlemine geçebiliriz. Madde made yaptıklarımızı özetlersek;
- Kendinize göre plan oluşturun
- Nişhinizi belirleyin
- Satış yapacağınız pazarı araştırın
- Ürünleri temin edeceğiniz tedarikçileri belirleyin,
- Amazonda satış yapmak için satış hesabı açın,(amazon seller central)
- Amazonun sizden istediği belgeleri doğru şekilde paylaşın,
- Hangi ürünleri satacağınız hakkında envanter girişi yapın
- Ürünlerinizi sırasıyla Listeleyin
- Satış yapmaya başlayın.
- Ürün Stoklarınızı Kontrol edin
- Ürün satın Alan Müşterilerin yorumlarını Takip edin
1- Kendinize Göre Bir Plan Oluşturun
Yalnızca satış konusunda değil, hemen her işe başlamadan önce kendinize göre bir plan oluşturmak ve yol haritası çizmek bu konuda başarılı olmak için önemlidir. İş planları sektörünüz ile ilgili pazarlar hakkında analizler, işinizdeki görevler, ürünler ve hizmetler, satışlarınız ve finansal planlarınız hakkında bilgiler aktarmalıdır. Henüz hangi işi yapmanız konusunda hala kafanızda süphe varsa en çok kazandıran meslekler isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
İş planı hakkında bilmeniz gereken önemli detaylar bulunuyor. Bu konu vazgeçilmezlerinizden birisi. Sektörünüzdeki trendlerin araştırılması, rakiplerinizin kimler olduğunu öğrenmek, satmak istediğiniz ürünleri belirlemek, pazarlama, reklam ve promosyonlar için ayırılacak bütçe gibi kalemleri belirlemelisiniz.
2- Niş(niche)’nizi Belirleyin
Öncelikle Niş yani Niche ne demek onu açıklayalım. Özellikle internet dünyasında sıkça kullanılan bu terim, kategorilerin kısıtlanması, yalnızca belli bir kesime hitap etmek, çalışma alanını daraltmak anlamında kullanılmaktadır. Geneli alan bir projeden daha çok özele doğru giden çalışmalar için kullanılır.
Amazonda satış yapmak ve bu sayede başarılı olmak için kendinize karlı bir Niş kategori bulmanız gerekiyor. Bunu başarabilmek için de Pazar araştırması yapmak şart. Modaya uyan, içerisinde bulunulan dönemde sıkça araştırma konusu olmaya başlamış, rekabeti bulunan ürünler tespit etmeniz sizin faydanıza olacaktır.
Ürünleri araştırın ve duygusal etkilerini öğrenmeye çalışın. Bu ürünlerin pazarlanabilmesi için yapılan stratejileri inceleyin. Mevsimsel olarak satılabilen ürünleri bile incelemenizi bu aşamada tavsiye ederiz.
3- Satış Yapacağınız Pazarı Araştırın
Amazonda satış yapmak için çalışacağınız Niş alanı belirlediniz ve para kazanmaya bir adım daha yaklaştınız. Peki bundan sonra ne yapılmalı. Bu aşamada Pazar araştırması yapmak atılması gereken en doğru adım. Kimlerle rakip olduğunuzu görün ve onları adım adım takip edin. Satış yapma konusunda izledikleri stratejileri not alın. Taklit etmeyin ancak geliştirilen strateji üzerine bir şeyler koyarak daha iyisini bulmak sizi bir adım öne çıkaracaktır.
Müşteriler ile görüş alışverişinde bulunmak faydalıdır. Her türlü müşteri önerisine açık olun. Hatta onlara önerileri olup olmadığı hakkında sorular yöneltin. Çeşitli anketler ile müşterilerin nabzını tutun. Anketlerin neden önemli olduğunu hangi anketler ile para akzanıldığı öğrenmek için Google anket para kazanma isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Pazarınızda istediğiniz satış rakamlarına ulaştıysanız bu aşamadan sonra bir diğer adıma geçebilirsiniz. Adımları yavaş ve yerinde atmak büyümeniz yolunda size güven kazandıracaktır.
4- Ürünlerinizi Temin Edeceğiniz Satıcıları Belirleyin
Niş alanınızı belirlediniz ve Pazar araştırması ile seçtiğiniz kategorinin yerinde olduğuna emin oldunuz. Bundan sonra yapacağınız iş ürün bulmak. Ürünleri almanız gereken kişiler tedarikçilerdir. Yurt içinden tedarikçi bulabileceğiniz gibi dilerseniz daha ucuza ürün edinebileceğiniz yurt dışı tedarikçiler ile anlaşabilirsiniz. Aliexpress ve Alibaba bu konuda başı çekenler arasında. Birbirinden farklı ve rekabete dayalı bir çok tedarikçi bulabilirsiniz.
Bir diğer tedarikçi bulma yöntemi internet üzerinden ticari fuarlarda satışlar yapan kişilerle iletişime geçerek tedarikçi aramaktır. Zaman zaman düzenlenen fuarlarda ürün tanıtımı için kurulan stantlar keşfedilmeyi bekleyen ürünler ile dolu. Bu ürünleri satışa ilk çıkarak siz olabilirsiniz.
Ürünlerle ilgili tedarikçilerle yapacağınız görüşmelerde örnek ürün istemeyi unutmayın. Bu uygulama Alibaba için standart bir durum. Satıcılar dilerlerse ürünle ilgili bir adet sipariş bu konuda müsaade eden tedarikçilerden ücretini ödeyerek alabiliyor. Sonrasında ürünü beğenmeniz halinde toptan sipariş geçebiliyorsunuz.
Ürünlerle ilgili pazarlık yapmayı unutmayın. En iyi ürünü en uygun fiyattan almayı deneyin. Çünkü tek bir ürün sipariş vermiyorsunuz, toptan alacağınız için fiyatları makul seviyede aşağıya çekebilirsiniz.
5- Amazonda Satış Yapmak için Satış hesabı Oluşturun
Amazonda satış yapmak ve para kazanmaya başlamak için ilk yol satış hesabı oluşturmak. Bu işlem son derce kolay. Amazon seller central üzerinden kısa bir üyelik işlemiyle işleminizi halledebilirsiniz. Bu kısımda açacağınız hesap bir iş yeri hesabıdır. Yani normal olarak daha önceden açtığını Amazon hesabından farklıdır. Amazonda daha önce kendi adınıza açtığınız hesap ile satıcı hesabınızı aynı mail veya farklı mailler üzerinden açabilirsiniz bu işlem son derce kolaydır.
Amazon Türkiye’de satış yapmak isten bir işletme aylık olarak sabit 99TL+KDV’lik bir ücret ödemek zorundadır. İşletmeler Amazonun istediği belgelerden olan kredi kartını sisteme tanıttıktan sonra otomatik olarak bu ücret kesilir.
Amazonda Satış Yapmak İçin Şirket Gerekli Mi?
Amazonda satış yapmak için, amazon sizin yasal bir firma olduğunuzu görmek istemektedir. Satış yapmaya başlamak için öncelikli olarak bir şirket olmanız gerekmekte. Şirket türü olarak şahıs şirketi veya limited, anonim hangisini isterseniz kurabilirsiniz. Ancak yeni başlayacak olanlar için kurması ve kapatması kolay olan şahıs şirketini araştırmanızı öneririz.
Şirket konusunu hallettikten sonra Amazona başvuru ile birlikte sizde şu bilgi ve belgeler istenecektir;
- Şirketinizin sicil numarası,
- Şirkete ait vergi numarası,
- Şirketinizin adresi,
- Şirketinize veya kendinize ait bir kredi kartı
- Şirketinizin irtibat numarası,
- Amazona başvuran ve muhatap alınacak birincil kişinin kimliğinin bilgileri
- Aynı şekilde bu kişinin irtibat bilgileri,
- Paranızın aktarılacağı hesap numarası
Yukarıda belirtiğimiz bilgiler bir tek ortak olduğu durum göze önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Şirketiniz büyük bir işletme ve ortaklarınız varsa istenilen belgeler artacaktır. Amazonda satış yapmak için bu bilgi ve belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde iletmelisiniz. Herhangi bir hatanız ya da yanıltma amacı taşıyan beyanınız fark edilirse kayıt işleminiz onaylanmayacaktır.
6- Sipariş verin ve Satışa başlayın
Amazonda satış yapmak adına tedarik belirleme aşamasını geçtikten sonra geriye sipariş vermek kalıyor. İlk sipariş verirken büyük bir alım yapmamaya dikkat edin. Yapacağınız işe yavaş adımlarla temkinli ilerleyin. Küçük sipariş ile Pazar payını test edebilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz tüm adımları uygulamış olsanız da gözden kaçmış bir detay olabilir ve bu sizin ürünlerinizi satamamanıza neden olabilir. Bu durumda büyük bir zararla karşılaşabilir hatta ticaretin hemen başında iflas etmenize neden olabilir. Bu sebeple ilk siparişi küçük verin ve satılıp satılamayacağına dair gözlem yapın.
İkincil dikkat etmeniz gerek bir diğer konu tedarikçileriniz ile iletişimi koparmamanız. Sürekli olarak iletişim halinde olmaya özen gösterin ve arayı sıcak turun. Sipariş verdiğiniz ürünün kaliteli olması müşterileriniz arasında isim yapabilmeniz için önemli. Tedarikçilere bu ürünler hakkında kalite kontrolle ilgili sorular sormayı unutmayın.
7- Ürünlerinizi sırasıyla Listeleyin
Amazonda satış yapmak için ürünlerinizi sıralı şekilde listelemeniz gerekiyor. Listenize eklediğiniz ürünlerin resimleri yüksek çözünürlükte olmalı ve ürünle ilgili ilk bakışta bilgi vermelidir. Bu şekilde müşterilerinizi ilk bakışta ilgisiniz çeker ve ürün içerisinde gezinmesine sebep oluşturabilirsiniz. Yüksek çözünürlüklü resimlerden bahsetmişken, bu alanda en iyi resimleri bulabileceğeniz ve ayrıca ek kazanç elde edebileceğiniz siteleri listelediğimiz Stok fotoğrafçılığı yazımızı okumadan geçmeyin.
Ürünlerinizden ücretsiz gönderim seçeneğinden prime üyeler yaralanabilir. Bu nedenle prime uygun olup olmadığı konusunda ürünlerinizi denetleyin. İlk satışlarda çok fazla satışa koyduğunuz ürün yoksa bu durumda listelemeyi kendiniz yapabilir ve denetimi bizzat kendiniz sağlayabilirsiniz. Açıklamalarda satışa koyduğunuz ürünlerle ilgili yeterli içeriğe yer verin ve müşterilerin kafasında soru işareti bırakmayın.
8- Ürün Stoklarınızı Kontrol edin
Amazonda satış yapmak konusunda bir karara vardınız ve ürünlerinizi listelediyseniz bundan sonra satış yaptıkça elinizde kalan diğer ürünlerin adetini kontrol etmeli, ürün stoklarını güncellemelisiniz. Stok seviyenizi yeterli seviyede tutmak, müşterilerinize olumsuz cevap vermemek için gereklidir. Böylece size gelen müşteri başka bir mağazaya gitmemiş olacaktır.
Ürün seviyenizde bir azalma olursa bu durumda derhal tedarikçinizle iletişime geçmeniz gerekiyor. Acil durumlarda tedarikçinin elinde ürün olması halinde müşteri ile iletişime geçerek ürünün gecikebileceğini kibar yollar ile belirtebilirsiniz. Ancak bu duruma düşmemek için ürün stoklarını sık sık güncellemenizi öneririz.
Amazonda Reklam vermek – Amazonda Satış Yapmak İçin Reklam Verin
Amazon platformunda görünürlüğünüzü arttırabilmek için reklamlar vererek satışlarınızı arttırabilmeniz mümkündür. Sahip olduğu sistem ile Amazon, satıcıların Google AdWords’te olduğu gibi anahtar kelimeler üzerinden reklamlar vermesine imkân tanır.
Verilen reklamlar arama sonuçlarında en üstte görünmektedir. Bu durum da müşterilerin doğrudan size yönelmesine neden olacak ve satış rakamlarınızı arttıracaktır.
Maliyet açısından incelediğimizde ortalama olarak amazon reklam maliyeti 0,80$ civarlarında belirlenmiştir. Yüksek bir maliyet gibi görünse de Google Adwords üzerinden reklam vermekten daha az bir fiyata reklam vermiş olacaksınız.
Reklam seçimi konusunda premium reklamlar veya Self servis reklam seçimi bulunuyor. Bunalrdan kendinize göre uygun olanı belirleyerek yolunuza devam edebilirsiniz.
Ürün satın Alan Müşterilerin yorumlarını Takip edin
Online olarak satıla ürünlerde ürün satışını en çok etkileyen faktörler arasında önceki müşterilerin ürünler ile ilgili yorumları yer alır. Bu nedenle daha önce alışveriş yapan müşterilerin yorumlarını dikkatle takip edin. Amazon müşteri yorumları işletmenizin geleceği için önemli bir konudur.
Müşterilerinizin geri bildirimde bulunabilmesi için öncelikle alışveriş yapması gerekmekte. Bu nedenle yeni kurulan bir işletmeyseniz fiyatlarınızı rakiplerinize oranla başlangıç aşamasında daha makul seviyede tutarak ilk satışınızı gerçekleştirin ve böylece müşteriler yorum yapsın.
Müşterilerinizin yorumları sizin birer sosyal kanıt oluşturur. Bu geri bildirimler sonraki alışverişleri mutlak olarak etkileyecektir.
Özetle;
Amazonda satış yapmak özelliklede yeni başlayanlar için zor görünebilir. Ancak size anlattığımız ip uçları sayesinde işinizin kolaylaşacağını düşünüyoruz. Satışla ilgili sorularınız için amazon müşteri hizmetleri ile temasa geçebilir ve kafanızdaki soruların yanıtını alabilirsiniz.
Amazon Komisyon Oranları Nedir?
Düşündünüz, hedeflerinizi belirlediniz ve amazonda satış yapmak için tüm işlemleri hallettiniz. Peki bundan sonrası ne olacak? Yapılacak olan satışlardan ne kadarlık bir kar elde edilecek. Kısacası Amazonun komisyon oranları ürünlere göre nasıl değişmektedir?
Amazon Komisyon Oranları
Amazonda satış yapan işletmeler yaptıkları satışlardan dolayı aracı olan Amazon firmasına bir miktar komisyon ödemektedirler. Ödenen miktar ürünün bulunduğu kategoriye göre değişiklikler gösterir. Farklı kategorilere göre Amazon firmasının komisyon oranları ise şu şekilde değişir;
Ürünün Kategorisi | Komisyon Oranları |
Ofis Mazemeleri | %10 |
Fotoğraf Makinası | %6 |
Küçük ev aletleri | %6 |
Spor Malzemeleri | %10 |
Bebek Ürünleri | %10 |
Gıda Ürünleri | %10 |
Elektronik Malzemeleri | %6 |
Bilgisayar | %6 |
Cep telefonu | %6 |
Kişilsel Bakım Ürünleri | %10 |
Ayakkabı ve Çanta Ürünleri | %10 |
Oyuncak | %10 |
Sağlık Malzemeleri | %10 |
Video Oyunlar ve Konsolları | %6 |
Görüleceği üzere komisyon oranları %6 ve %10 aralığında değişmektedir.
Şunu da belirtmek gerekir ki Amazonda satış yapmak ve bu sayede kazancı artttırmak yukarıda ki komisyon ücretlerine rağmen daha mantıklı görünmekte. Amazonun hazır kitlesinden yararlanarak bir anda binlerce müşteriye hitap etmek firmalar açısından da reklam verme zahmetinden kurtulmak demek.
Reklam vermenin yanı sıra müşteriler açısından arada Amazon firmasının bulunması, müşteriye güven vermekte. Bu güvenden yararlanmak isteyen 3. firmalar bu fırsatı değerlendirmek için Amazonu tercih etmektedir.
Sık Sorulan Sorular(SSS)
Amazonda satış yapmak mantıklı mı?
Son yıllarda pek çok e- ticaret firması satış yapabilecekleri büyük pazar arayışlarına girmişlerdir. Amazon’da bu pazarlar arasındadır. Amazonda satış yapmak kolay ve karlı bir iş olarak görülmekte. Dolayısıyla Amazodna satış yapmak firmalar açısından mantıklı görünmektedir.
Amazonda satış yapmak için neler gerekli?
Amazon ile satış fırsatından yaralanabilmek için vergi numarası, firmanıza veya kendinize ait bir e-posta hesabı, hesap numarası, Mersis numarası ve Kredi kartına ihtiyacınız olacaktır.
Şahıs sitrketiniz varsa T.C kimlik numaranızla birlikte vergi numaranızı iletmeniz Amazon için gereklidir.
Amazon kaç günde ödeme yapıyor?
Amazon tarafından ödeme işlemleri başlatıldığı andan itibaren 5 iş günü içerisinde paranız size iletilileceği Amazon firmasınca açıklanmaktadır.
Ödemenizin sağlıklı ulaşabilmesi için doğru bir banka hesap numarası belirtmiş olmanız gerekiyor. Kredi kartı ödeme almak için uygun bir araç değildir.
Amazonda satış yapmak için şirket kurmak gerekli mi?
Amazonda satış yapabilmek için bildirmeniz gereken bilgiler arasıdna vergi numarası şartı da bulunmaktadır. Bu nedenle TÜrkiye’de Amazon ile iş yapmak isteyen kişilerin şirket kurması gerekmektedir.
Amazon ne kadar komisyon alıyor?
Komisyon Oranları
Ofis Mazemeleri
%10
Fotoğraf Makinası
%6
Küçük ev aletleri
%6
Spor Malzemeleri
%10
Bebek Ürünleri
%10
Gıda Ürünleri
%10
Elektronik Malzemeleri
%6
Bilgisayar
%6
Cep telefonu
%6
Kişilsel Bakım Ürünleri
%10
Ayakkabı ve Çanta Ürünleri
%10
Oyuncak
%10
Sağlık Malzemeleri
%10
Video Oyunlar ve Konsolları
%6
İlk yorum yapan olun