En Güzel CV Örnekleri 2023 – Özgeçmiş Yazma Yolları

Cv örnekleri özellikle iş arama safhasındaki kişileri ilgilendiren bir arama konusu. Özgeçmişte olduğu gibi CV‘de genel itibariyle bir işverenin prezentabl çalışanlarına ait profesyonel ve akademik kimliklerine dair ilk izlenim edindiği bilgileridir.

Cv örnekleri , ilk başvurunun, başarıların ve deneyimlerin en iyi şekilde sergilenebileceği yer olduğunu zaman içerisinde göstermiştir.

Akademi yada tıp alanında çalışanlar için başvuru esnasında cv yerine özgeçmiş gerekebilir. Bu şekilde aynı zamanda hibe başvuruları, burslar içinde özgeçmiş ile başvurular yapılabilmektedir.

Cv ve özgeçmiş içeren bilgi formatları birbirinden farklıdır. yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu konuya değineceğiz. Sonuna kadar okuyarak aradaki ayrımı anlayabilirsiniz.

Makalemizde vereceğimiz cv örnekleri ile birlikte, cv hazırlama alanında kendinizi geliştirmeniz için bir rehber olmayı amaçlıyoruz. Vereceğimiz ip uçları ile iş başvurusu için güçlü bir cv hazırlayabilirsiniz.

Cv Nedir? Etkili Bir cv Nasıl Yazılmalıdır? – 2023

CV pek çoğumuzun iş başvurusu sırasında tanıştığı ve sonrasında hayatının bir parçası olduğu terimlerdendir. Peki CV’nin kökeni neresidir? Bu kelime nerden ortaya çıkmıştır?

CV, İngilizceden dilimize kısaltılarak geçmiştir. Asıl yazılımı İngilizce “Curriculum Vitae” ‘dir. Türkçe karşılık olarak ise “özgeçmiş” demektir. Mesleki ve akademik geçmişi belirten ayrıntılı bir belge olarak bilinir.

Özgeçmişler tipik açıdan bakarsak başarılar, ödüller, kişilerin kazandığı burslar yada hibe bağışlar, araştırma projeleri ve başarılı çalışma yayınları gibi pek çok bilgiyi içerir. Cv örnekleri tek bir sayfadan oluşabileceği gibi ortalama iki yada üç sayfalık olması daha tercih edilenidir.

Orta düzeyde yada kıdemli bir çalışan için iş başvuru cv’sinin daha uzun olması bizleri şaşırtmamaktadır. Çünkü kariyer arttıkça Cv uzunluğu da aynı şekilde artmaktadır.

CV & Özgeçmiş Arasındaki Ne gibi Farklılıklar Bulunur?

Cv ve özgeçmiş genel olarak bakılırsa mesleki geçmişi, eğitim durumunu, kişinin becerilerini ve başarılarını özetleyen bir belge olması açısından benzerdirler. İşverenler açısından ise açık olan bir pozisyonun doldurulması açısından istenilen belgelerdir.

Bu iki kavram her ne kadar benzer olsa da Ülkemizde ve Avrupa’nın diğer pek çok ülkesinde Cv ve özgeçmişin birbirlerinin yerine kullanılamayacağını bilmek gereklidir.

Özgeçmiş daha çok iş konusunda önceki rolleriniz, işteki becerileriniz ve eğitiminizle ilgili olarak ayrıntıları içeren ve genel bir bakış açısı sergileyen tek sayfalık bir belge niteliğindedir. Diğer yandan CV daha çok araştırma ve akademik derslere odaklanmış, özgemişe göre daha uzun ve ayrıntılı olarak ele alınan bir belgedir.

Eğitim ve akademik sektörlerin yanında CV, bilim ve araştırma gibi alanlarda da sıkça kullanılır.CV ve özgeçmiş terimlerinin birbirlerinin yerine kullanıldığı bir kaç ülkenin olduğunu da belirtelim. Bu ülkeler arasında Güney afrika, Hindistan ve AVustralya gelir.

Özgeçmiş yazma konusunda pratik yapmaya çalışıyorsanız sizlere tavsiyemiz özgeçmişinizi tek bir sayfada kısa şekilde tutmanız olacaktır.

Ancak CV hazırlıyorsanız, Cv ‘ler çok sayıda bilgi gerektirdiğinden birden fazla sayfa uzunluğunda olabilir. Bu konuda yer tasarrufu sağlamak adına önemli ayrıntıları atlamayın.

İlgili Yazı: CV Hazırlama Esnasında Nelere Dikkat Edilmeli/2021

CV Formatı Nasıl Olmalıdır?

CV Formatı Nasıl Olmalıdır?
CV Formatı Nasıl Olmalıdır?

CV Nasıl Hazırlanır?

Etkili bir CV hazırlamak için aşağıdaki adımalrı izleyin.

  1. İletişim bilgilerinizi tam ve eksiksiz şekilde yazın
  2. Akademik geçmişinizi ters  kronolojik sıraya göre yazın
  3. Profesyonel deneyimlerinizi sıralayın
  4. Başvuru yaptığınız iş ile ilgili beceri ve yeteneklerinizi sıralayın
  5. Başarı ve ödülleri sıralayın
  6. Yayınlanmış yazılarınız varsa bunları yazın
  7. CV’nizi hata olabilme ihtimaline karşı kontrol edin.

1- İletişim bilgilerinizi tam ve eksiksiz şekilde yazın

Cv hazırlama esnasında ilgili belgeye adınızı, telefon numaranızı ve e-posta adresinizi eksiksiz yazın. oturduğunuz adresi eklemeniz ise isteğe bağlıdır.

2- Akademik geçmişinizi ters  kronolojik sıraya göre yazın

Cv oluşturma çalışmamızın bu kısmında yaptıysanız doktora sonrası programlarınızı, yüksek lisans okulunuzu, lisans okulunuzu ve liseden mezun olduğunuz okulu belirtebilirsiniz. Bu bölüme en son iki okul deneyiminizi yazın. Örneğin doktora yaptıysanız Doktora ve yüksek lisans gibi. İşverenler daha çok sizin mesleki deneyimleriniz ile ilgilenmektedirler. Bu sebeple iş başvurusunda okuyucu kişiyi iş deneyimi kısmına yönlendirmek daha doğru olacaktır.

3- Profesyonel deneyimlerinizi sıralayın

Açıklamanızın bu kısmında en son işinizden başlayarak çalıştığınız şirket yada kuruluşu, iş ünvanlarınızı ve işe alındığınız tarihleri belirtin. İşteki aldığınız görevleri, kazanılan deneyimleri ve geçmişteki başarılarınızı listeleyin.

Sahip olduğunuz değerleri ifade etmek ve sıralamak adına en iyi göze görünen ölçüt sayıları kullanmaktır. Bu şekilde iş başvurusunda bulunduğunuz kurumda cv’nizi okuyan kişide kesin sonuçlar oluşturabilir ve akılda kalıcı olmayı başarabilirsiniz. Sayıları ve işaretleri aşağıdaki verdiğimiz örnekteki şekilde kullanabilirsiniz.

  • % Yüzdeler: Ele aldığınız bir işi % kaç oranında arttırdınız? Mevcut hataların % kaçını düzeltiniz? Satış hedefinize % kaç oranında yaklaştınız?
  • Sayılar: Yönetici konumundaysanız kaç personeli yönettiniz? Size yönelik gelen günlük talep sayısından kaçını çözdünüz?
  • Kar(TL): Şirketin daha fazla gelir elde etmesine yardımcı oldunuz mu? Yılda şirkete ne kadar kar ettirdiniz?

4- Başvuru yaptığınız iş ile ilgili beceri ve yeteneklerinizi sıralayın

İşverenlerce CV’ye bakıldığında en çok incelenen bölümlerin başında gelir. İşveren kişi tarafından aranılan becerileri vurgulamak için istenilen yetenekleri iyice anlamaya çalışın. İstenilen yeteneklere uygun şekilde kendi yetenek ve becerilerinizi sıralayın. Kesinlikle yeteneklerinizi abartmayın. Olduğu kadarını ve doğru şekilde belirtin. Bir açığınızın ortaya çıkması durumunda bütün emeğiniz çöpe gidebilir. Bunu düşünerek abartı ve yalandan kaçının.

5- Başarı ve ödülleri sıralayın

Başvurunuz sırasında belgenizdeki ilgili alana başarılarınızı özetlemek için bu kısmı kullanın. Ödülün adı ve size verildiği yılı belirtin. Ayrıca ödülü veren kuruluşu ve ödülün normal durumlarda ne sıklıkla kaç kişiye verildiğini de yazın. Böylece sıradan bir ödül almadığınız ortaya çıksın.

Örneğin;

Ödüller ve başarılar:

UT Öğretim Ödülleri, 2018,2019,2020
İngiltere Yurt dışı eğitim bursu, 2018
Tez bursu, 2017

6- Yayınlanmış yazılarınız varsa bunları yazın

Mesleki geçmişinizde sizin için önemli olan sunumlar, makaleler , kitaplar, çalışmalar ve diğer her türlü öneme sahip yazıyı ekleyin. Yayınlarda yazarları, yazının yayınlanma tarihini, yazının özetini cildini, içeriğin sayfa sayısını ekleyin. Sunum yaptıysanız sunumun başlığı, tarihi ve sunum yapılan yeri belirtin.

Örneğin; (Kişi ve örnekler tamamen hayal ürünüdür, örnek vermek amacıyla yazılmıştır.)

Yigit ŞENOL. “Düşük Bütçeli Konut Yapımı” Washinton Üniversitesi

Dergiler:

Yigit ŞENOL “Mars’ta Koloni İnşaası Örneği”. İnternational Journal OF astrobiology, cilt 40,numara:3,2019,s-99-102

Yigit ŞENOL “Jupiterin Görünmeyen Yüzü” İnternational Journal Of astrobiology,2018

Konferanslar;

2021. Yigit ŞENOL “Mars’ta Koloni İnşaası” Türkiye Astrofizik Derneği Yıllık Konferansı. Ankara,Türkiye

7- CV’nizi hata olabilme ihtimaline karşı kontrol edin.

İş başvurunuzu hazırladınız ve artık geriye başvurunuzu göndermek kaldı. Şu durumda son olarak herhangi bir hata yada CV örnekleri içerisinde bir tutarsızlık olmaması açısından özgeçmişinizi gözden geçirmenizde fayda var. Bu konuda güvenebileceğiniz bir meslektaşınızdan yardım almanızı öneririz. Çünkü sizin göremediğinizi meslektaşınızın görmesi daha kolay olacaktır.

İşverenlerin bazıları, istedikleri sorulara cevap bulabilmek adına kendi oluşturdukları CV örneklerini başvuru sahiplerine doldurması için verebiliyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız başvurunuzu göndermeden önce işverenin özetlemiş olduğu özel CV yönergelerini kontrol edin.

Bazı çalışma yerleri başvuru sahiplerinin yalnızca kurs çalışmamaları, saha çalışmaları, tezleri veya profesyonel referanslarını isteyebiliyor. Bu yüzden dikkat etmeyerek Cv hazırlama işlemi yaparsanız başvurunuz boşa gidebilir.

Cv Şablonu Nasıl Hazırlanır?

CV Şablonu
CV Şablonu

CV hazırlama sırasında fark edeceksiniz ki Cv ‘lerin çoğu aynı temel yapıdan oluşmaktadır. Bir Cv’nin içeriği ve organizasyon şekli başvuru yaptığınız pozisyona göre değişir. Temel kural ise isterseniz iş geçmişiniz olsun veya bir yayın listeniz var diyelim, ne türden bir özelliğiniz olursa olsun önemli olan işverenin dikkatini çekmek. Bu yüzden başvuru pozisyonuyla en alakalı kısımları ilk sıralarda listeleyin. Mevcut hazır cv şablonlarını kullanmak istemiyor ve kendiniz CV hazırlayacaksanız başvurabileceğiniz CV şablon yapısı aşağıdaki gibidir.

[ Adınız ]
[ Adresiniz ]
[ Telefon numarası ]
[ E-posta adresiniz ]

Eğitim

[ Derece türü ]
[ Ana ve yan dallar ]
[ Okulunuzun adı ]
[ Katılımın yapıldığı tarihi ]

Yayınlar

“Başlık” Yayının adı, yayınlanan tarih: sayfa numaraları.

Konferans sunumları

“Sunumun Başlığı”, Konferansın Adı, Ay Yıl

Profesyonel deneyim

[ En son çalıştığınız iş pozisyonun adı ]
[ İş pozisyonunuzun Başlangıç ​​tarihi – bitiş tarihi ]
[ Kuruluşun veya işverenin adı ]

Bu bölümde iş görevlerinin kısa açıklamasını yapabilirsiniz. Ancak açıklamalarınızı mümkün olduğunca kısa tutun.

Yetenekler ve Sertifikalar

  • Yeteneklerinizi belirtmek için rakamlar kullanın
  • Sertifikalarınızı ve sertifikaları aldığınız kuruluşların isimlerini belirtin

CV Örneği

Ayşe ŞENBOZAN
Konur 5.Sokak no:45 Kızılay,Ankara
123-456-78-89
Ayse.senbozan@email.com

Eğitim

Bilgisayar Mühendisliği Derecesi, 2018
Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya

Mesleki deneyim

Amerikan Üniversitesi
Yrd Doc.Dr John Smith Bilgisayar mühendisliği | 2018–2020

  • Bilgisayar alanında çok sayıda lisans ve yüksek lisans dersi verildi.
  • Bilgisayar Mühendisliğinde okuyan birinci sınıf öğrencilerine öğrenci danışmanlığı yapıldı.

Beceriler ve Yetenekler

  • Seminerlerde eğitmenlik
  • İngilizce ve İtalyanca iyi derecede bilinmektedir. 
  • Bilgisayar programcılığı alanında uzman

Ödüller

  • ACM A.M. Turing Ödülü, ,2018
  • TDB Türkiye Bilişim Derneği Ödülleri Ödülü,2020

Profesyonel dernekler ve bağlı kuruluşlar

  • Bilgisayar Mühendisleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği – BMDD-CENG
  • Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği

En Güzel Cv Örnekleri

En Güzel Cv Örnekleri 1
En Güzel Cv Örnekleri 1

En Güzel Cv Örnekleri 2
En Güzel Cv Örnekleri 2

ekishaberleri

10 yıllık teknoloji ve internet üzerine olan bilgi birikimimle özgün yazılar hazırlamaya gayret ediyorum. Ziyaretçiler için faydalı olabilecek içerikler hazırlamak en büyük hedefim. Özellikle android uygulamala rv ekullanım alanlarını inceleyerek içerikler üretmeye çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. ምርጥ ገለፃ ነው አመሰግናለሁ
    እስቲ በጤና ዘርፍ አፃፃፉን ምንም አይነት የስራ ልምድ ለሌለው

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu