İçindekiler
- 1 Grafik Tasarım Nedir?
- 2 Grafik Tasarımcı Ne İş Yapar?
- 3 Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?
- 4 2023’te Grafik Tasarım Maaşları Ne Kadar Oldu? Grafik tasarımcılar ne kadar kazanıyor?
- 5 Grafik tasarımcılar ABD’de Ne Kadar Kazanıyor?
- 6 Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?
Grafik Tasarım Nedir?
Grafik tasarım nedir? Grafik tasarımcı ne iş yapar? ve grafik tasarım maaşları nelerdir? Grafik tasarımla ilgili en çok merak edilen ve araştırılan sorular, yapılan istatistiksel araştırmalara göre bunlardır. Yazımızda da detaylıca bu sorulara cevaplar vermeye çalışacağız.
Grafik Tasarım Nedir? Grafik tasarım reklamlar Web siteleri, dergiler, bilgisayarlarda görmüş olduğumuz oyunlar, sokaklarda gördüğümüz afişler, reklam panolarına yapıştırılan posterler, kurumsal ürünlerin ambalajlarında bulunan resimler gibi pek çok alanda faaliyet gösteren bir meslektir.
Grafik tasarım, teknoloji ile sanatı birleştiren bir iş koludur. Tasarımcılar, şirketler ve müşteriler için benzersiz görseller meydana getirmeye çalışırlar. Uzman bir grafik personeli alanı itibariyle dijital medya ile iç içedir. Tasarımlarını genellikle bilgisayarla bazen de elle yapar.
Son teknolojik tasarımları ve zamanın trendlerini sürekli takip etmek zorundadır. Bu şekilde kendisini her zaman güncel tutar.
Bir grafik tasarımcı ürettiği ürünleri ilham verecek şekilde tüketicilere ulaştırmaya çalışır. Etkili tasarımlar yapar. Yaptıkları sayesinde çalışmış olduğu işletmenin kritik bir personeli haline gelir.
Grafik Tasarımcı Ne İş Yapar?
Grafikçi sahip olduğu teknolojik araçları en iyi şekilde kullanmayı bilir. Teknolojik eşyalar ile ticari zekasını kullanır ve anlamlı görseller meydana getirir. Ortaya çıkacak olan ürünler şirketlerin ya da müşterilerin ihtiyaçlarına göre belirlenecektir.
Tsarımcılar aşağıda maddeler halinde saymış olduğumuz işleri gerçekleştirirler:
- Uygulamalar ve web sitelerinde kullanıcıyı karşılayan arayüzler yaparlar,
- Reklamlarda kullanılan afişleri oluştururlar,
- Video oyunları tsarlarlar,
- Ulaşım araçları, mağazalar, etkinlik alanları, stadyum gibi yerler için tabelalar düzenleme,
- Dergiler, kitaplar, gazete Yayınları ve diğer basılı yayınlar için görsel hazırlama,
- Web siteleri için görseller hazırlama, grafikler hazırlama,
- Son trendleri takip etmek ve bu trendlere uygun projeler geliştirme,
- Alanı ile ilgili olarak danışmanlık hizmeti verme,
- Proje geliştirme aşamasında ekibi ile uyum içerisinde çatışma,
- Sosyal medya gönderileri ve yer paylaşımı ile ilgili grafikler tasarlama
- Şirketler için logolar oluşturma
- Fotoğraflarda rötuşlamalar yapma
Maddeler halinde saymış olduğumuz bu işler bir tasarımcının rutin olarak gerçekleştirdiği işler arasındadır. Böylece Grafik tasarım nedir sorusuna kabaca yanıt vermiş olduk.
Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?
Grafik tasarım maaş konusunda araştırmalara konu olan bir meslek dalıdır. Teknolojinin giderek ilerlemesi ile birlikte bu mesleğin ilerleyen yıllarda daha çok tercih edileceği düşünülmektedir. Bu durum Grafik tasarım maaşlarının gelecek dönemlerde artabileceğini göstermektedir.
Yazılım mühendisliği maaşları ne kadar? 2024 yılında yazılım mühendisi ne kadar para kazanıyor?
Aşağıda grafik tasarımcı maaşları ile ilgili detaylıca bilgi aktarılmıştır. Şimdi ise nasıl tasarımcı olunur? bu konu hakkında bilgi aktaralım.
Grafik konusunda yeterli bir birey olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık Grafik bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Kaliteli ve nitelik açısından zengin bir grafik tasarımcı olmak istiyorsanız Ürettiğiniz projelerin benzersiz ve günün özelliklerini taşıdığından emin olmalısınız.
Kopya ve günün gereksinimlerinden uzak ürünler bilgi çekmeyecektir. Bu konuya dikkat ederek iyi bir grafik tasarımcı olmaya çalışmalısınız.
Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler “grafik tasarımcı” ünvanını kazanırlar. Bu kişiler çeşitli reklam ajanslarında, pek çok kurumsal firmada ve özel tasarım stüdyolarında iş bulabilirler.
Grafik Tasarım İşinde Çalışanların Çalışma Ortamı Nasıldır?
Ortaya çıkan ürünlerin istenilen satış rakamlarına ulaşması ve doğru şekilde pazarlanabilmesinde tasarım işlerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu yüzden günümüz şartlarında grafik tasarım işiyle uğraşanlar daha çok halkla ilişkiler, reklam dizaynı ve promosyon ile ilgili alanlarda daha çok kendilerine yer bulabilmektedir.
Tasarımcılar gruplaşarak aynı kategorilerde veya aynı türden müşteriler üzerinde yoğunlaşırlar. Örnek olarak bir kısım tasarımcı yazılı medya alanı ile ilgilenirken bazıları da jenerik oluşturma ve hareketli görüntüler alanında uzmanlaşır.
Bunlar dışında tasarım alanında uzmanlaşmış olan grafikçiler özel dersler verebilir, kolejlerde, üniversitelerde, tasarım ile ilgili okullarda eğitim seminerlerine katılabilirler. Tüm bu saydıklarımız tasarım sektörünün ne kadar geniş bir alana hitap ettiğini göstermektedir.
Tasarım işlerini genel olarak çalıştıkları alana göre kategorilere ayırırsak 3 alan içerisinde kendilerine iş imkanı bulabildiklerini görebiliriz.
1- Şirket İçerisinde Grafik Tasarımcı Olmak
Grafik personeli olarak bir şirket bünyesinde çalışmak demek, yaptığınız işi bir tek marka adı altında veyahut ta şirketin bağlı bulunduğu markalar grubu içerisinde yapmış olduğunuz anlamına gelmektedir. Bu şekilde bir grup içerisinde çalışan tasarım uzmanının bir alandan ziyade birden çok tasarım becerisine sahip olması gerekmektedir.
Şirket bünyesinde görev yapan tasarımcı şirketin tüm üretken gücünü karşılayabilmelidir. Bunu sağlayabilmesi için tasarımcının donanımlı, bilgi sahibi ve üretken olması şarttır.
Şirket Bünyesinde Çalışmanın avantajları Nelerdir?
- Şirket içerisinde çalışan personel düzenli şekilde maaşına alır. Ödeme zamanı geldiğinde müşteri ile iletişim kurması gerekmez. Ücretini doğrudan şirket üzerinden sağlar.
- Şirket bünyesinde çalışmak diğer iş alanlarını düşündüğümüzde geleneksel çalışma yöntemlerine benzer. Bu şekilde ev ve iş ortamı birbirinden ayrılır, iş yerinde arkadaş ortamı oluşur ve seviyeli dostluklar kurulabilir.
- Şirket ile çalışmak kişinin kendisini geliştirmesine olanak tanır. Personel göstermiş olduğu çaba ile kendisine yükselebileceği bir zemin hazırlar.
Şirket içerisinde Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?
Şirket bünyesinde çalışmanın avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da bulun. Bu dezavantajlar arasında;
- Personel, şirket içerisinde daha fazla kurala uymak zorundadır. Bu kurallar arasında personelin işe gidiş geliş saatleri, öğlen istirahati ve bulunduğu bölümle alakalı olarak üretmesi gereken projeler yer alır.
- Personel şirket yöneticisi ile sürekli iletişim halinde olmalıdır. Bu durum yerine göre işten çıktıktan sonrasını da kapsar. Örneğin tasarımcı evine gittiğinde kendisinden sorumlu kişiye gün içerisinde yaptığı proje ile ilgili bilgi verebilir.
- İş ortamı yalnızca tasarımcıya özgün olmayabilir. Tasarımcıdan başka pek çok personel şirket bünyesinde çalıştığından dolayı yalnızca tasarımcılara özgün iş ortamı sağlanamaz. Bu durum şirket bünyesinde çalışmanın bir dezavantajı olarak görülebilir.
Şirket bünyesinde çalışmanın dışında grafik işi ile uğraşanlar aynı zamanda freelance olarak isimlendirilen serbest çalışma stilinde de çalışabilirler. Freelance olarak çalışmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır.
2- Freelance Olarak Çalışmak
Freelance Olarak Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
Freelance yani serbest olarak çalışan tasarımcılar grafik konulu işlerin daha çoğundan sorumlu olmaktadırlar. Şirket bünyesinde çalışan bir eleman yalnızca çalıştığı daldan sorumluyken freelancer olarak çalışan bir tasarımcı fikir üretmek, ürettiği ürünü pazarlama ve bunun gibi daha çok işten tek başına sorumludur.
Bu noktaya değindikten sonra freelancer olarak çalışmanın avantajlarından bahsedelim.
- Serbest çalışan bir tasarım uzmanının işe gidip gelmek gibi bir derdi yoktur. Oturduğu yerden sadece bir internet bağlantısı ile işlerini yürütür.
- Freelancer bir tasarım uzmanı üretme konusunda özgürdür. İlerlemek istediği projeyi kendisi belirler.
Freelance olarak çalışmanın dezavantajları nelerdir?
Serbest olarak çalışmanın avantajlarının yanında birtakım dezavantajları da bulunur. Ancak bu dezavantajlar kimine göre çok önemli değildir. Biz yine de bilgilendirmek amaçlı bu dezavantajlardan bahsedelim.
- Freelance olarak çalışan bir tasarım personelinin iş arkadaşı yoktur. Bu durum zaman zaman can sıkıntısına neden olabilir. Ayrıca üretmek istediği projede tek başına ilerlemek zorundadır.
- Tasarımcı düzenli olarak kendisine yeni projeler bulmalıdır. Şirket bünyesinde çalışmak gibi serbest çalışanın önüne hazır projeler gelmeyecektir. Bu yüzden düzenli olarak yeni arayışlara girmesi iş devamı için zorunludur.
2023’te Grafik Tasarım Maaşları Ne Kadar Oldu? Grafik tasarımcılar ne kadar kazanıyor?
Grafik tasarım maaşları, çalışanların bulundukları pozisyonlar, meslekte geçirdikleri yıllar ve mesleki tecrübeleri ne bağlı olarak değişim göstermektedir.
İşe yeni başlayan grafik tasarım yardımcıları 2023 yılında 9700 TL ile 20.000TL arasında bir grafik tasarım maaşı alırken, meslekte tecrübe edinmiş biraz daha üst seviyede bir tasarımcı en düşük 11.000 TL ile 26 bin TL arasında ortalama bir grafik tasarım maaşı almaktadır. Bu durum aşağıdaki tabloda da belirtilmiştir.
Second Life oyunu ile nasıl para kazanılır? Para kazandıran oyunalrdan olan Second life ile nasıl para kazanılır? Hemen yazımızı okuyun.
Grafik tasarımcılar ABD’de Ne Kadar Kazanıyor?
ABD çalışma istatistikleri bürosu verilerine göre Amerika’da çalışan bir grafik tasarımcı ortalama olarak yıllık 50.700 dolar para kazanmaktadır.
%25’lik kesim maaş olarak yıllık 74.000$ seviyesinde kazanırken, yine %25’lik bir grafik tasarım maaşı yıllık 39.000$ seviyesinde olmaktadır.
Saatlik olarak grafik tasarım maaşları hesaplandığında Amerika’da çalışan bir personel ortalama 24,38$, saat başına maaş almaktadır. Dünya geneline göre bu maaşlar oldukça iyidir. Amerika’da bu şekilde rahat bir hayat sürmek mümkündür.
Özellikle reklamcılık ve halkla ilişkiler bölümlerinde çalışan personel maaş konusunda meslektaşlarına göre daha şanslıdır. Bu bölüm çalışanları maaşlarını en üst seviyeden kazanmaktadırlar.
Grafik Tasarımcılar Nerelerde Çalışır?
Az önce anlattığımız gibi tasarımcılar freelancer olarak çalışabileceği gibi bir şirket bünyesinde de çalışabilmektedir. Şirket olarak hangi kısımlarda grafik tasarımcıların görev aldığını belirtmek gerekirse aşağıdaki firmalar tasarımcılar için çalışma açısından uygun yerlerdir.
- Reklam işi ile uğraşan işletmeler,
- Basılı yayın yapan kuruluşlar veya online şekilde çalışan işletmeler,
- Online olarak faaliyet gösteren kuruluşlar,
- Kar amacıyla açılmamış firmalar
Grafik tasarımcıların sıklıkla çalışabileceği yerler arasındadır.
Grafik Tasarımcı Olabilmek İçin Hangi Yeteneklere Sahip Olmalıyım?
Grafik tasarım maaşı için yapılabilecek meslekler arasında değildir. Bu işi gerçekten yapmak istiyorsanız birtakım yeteneklerin sizde doğuştan olması gerekiyor. Kendinizde üretken bir yapı görüyorsanız, tasarımla ilgili olarak yetenekli bir yapınız varsa tasarımcılık işi size uygun bir meslek olabilir.
Bu özelliklere sahip olmayan kişilerin grafik tasarım maaşlarının kendisine çekici gelmesinden dolayı bu mesleği seçmesine önermiyoruz.
Grafik tasarım alanında çalışmak isteyenlerin aşağıdaki yeteneklere sahip olması gerekmektedir.
İletişim becerileri
Bir proje üzerinde başarılı olabilmek için müşterilerinizin veya çalıştığınız şirketin sizden tam olarak ne istediğini anlamanız gerekmektedir. Sağlıklı şekilde iletişime geçemediğiniz durumlarda yapmış olduğunuz proje doğru çalışsa bile istenileni veremeyecektir. Bu sebeple müşterilerinizin ihtiyaçlarına doğru şekilde anlamanız gerekmektedir.
Doğru şekilde iletişim kurmak, problemi sağlıklı şekilde çözmenize ve projede başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
Teknolojiye hâkim olma
İyi bir tasarımcı işi ile ilgili tüm teknolojiye hâkim olmalı. Örnek olarak bilgisayar destekli yazılım olan Cad programını tüm detaylarıyla bilmelidir. Bu yazılım sayesinde kolaylıkla 3 boyutlu tasarımlar oluşturulabilir.
Tasarım işlerinde kullanılan Adobe illüstratör, Adobe Photoshop, dreamviewer, Paints Shop Pro Gibi programlar tasarımcıların sıkça kullandığı uygulamalardandır. Yine bu uygulamalarda detaylarıyla tasarımcı tarafından bilinmelidir.
Programlar dışında web sitesi geliştirme yöntemlerini de bilmek meslek açısından önemlidir. Html ve CSS gibi bu programlama dillerini bilmek ve kullanmak içerik yönetim platformlarında tasarım işi ile ilgili önemli bir fark oluşturur.
Grafik alanında çalışan personel projelerinde yazı tipi tasarımına da dikkat etmelidir. Üretmiş olduğu projeye uygun yazı tipini tercih ederek okunması kolay ve göze hoş gelen şekiller ortaya çıkarmalıdır.
Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?
Kendinizi grafik alanında geliştirmek istiyor ve bu alanda kariyer yapmayı planlıyorsanız atabileceğiniz adımlar aşağıdaki gibidir.
1- Grafik Tasarım Eğitimi Alın
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre tasarım işi yapan 120.000 personelin %68’i lisans eğitimi alarak bu işi yaparken %23’lük kesimi ise ön lisans derecesinde bir eğitimle tasarlama alanında çalışmalar yapmaktadır.
Tasarım eğitimi alan bir personel kariyer konusunda temel bilgilere sahip olurlar. Temel becerilere sahip olan bir personel özgeçmişine bu konuda bilgiler yazarak şirketlerin dikkatini çekebilir.
2- Kendi alanınızda Uzmanlaşın
Tasarım ile ilgili bir programa başvururken veya bir firma üzerinden iş başvurusu yaparken rekabetçi yapınızı ön plana çıkarabilmek için yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekir. Aşağıdaki işlemleri yaparak rakiplerinize oranla bir adım önde olabilirsiniz.
3- Becerilerinizi Geliştirin
Bölümünüzle alakalı bir işlemi yaparken patronunuzun bir tasrımcıda aradığı yeteneklerin sizde olduğundan emin olmalısınız. İyi bir personel sahip olduğu yetenekler ile yetinmeyerek onu her zaman geliştirmeye çalışır.
Teknolojinin getirmiş olduğu yeniliklerin en kısa zamanda öğrenilmesi ve bu öğrenilen bilgilerin sıradaki projelerde kullanılması bir tasarımcıda olması gereken en önemli yetenekler arasındadır. Çağın gereksinimlerine açık olmayan bir tasarımcı 5-10 yıl içerisinde teknolojinin gerisinde kalacaktır.
Dolayısıyla iyi bir grafik tasarımcısı sahip olduğu yetenekler ile asla yetinmez. Sürekli araştırma halindedir ve kendini geliştirir.