Metaverse Nedir 2023 – En Popüler Metaverse Oyunları Hangileri?

Metaverse nedir sorusu son dönemlerin merakla araştırılan kavramlarından biri haline geldi. Metaverse nedir, oldukça dillendirilen ve cevabı merak edilen bir kavramdır. Peki, sıkça duyduğumuz Metaverse nedir? ne anlama gelmektedir?

En basit tanımıyla Metaverse’yi açıklamak gerekirse, bu terim dijital bir kavramdır ve sanal dünya ile gerçek dünyayı bir bilim kurgu bakış açısıyla birleştirmektedir.

Kişilere sanal bir ortamda iletişim alanı yaratan bu dijital oluşum aslında fiziken var olmayan bir kavramdır. Belki de çevrenizde konuşulanlar arasında Metaverse’de İstanbul’un Nişantaşı semtinden yer satın aldım diyen birini ya da Eminönü üzerinde harika bir arsa satın aldığını söyleyen birini duymuş olabilirsiniz.

Bu aslında fiziki olmayan tamamen dijital ortamda satın alınan bir oluşum olarak karşımıza çıkmaktadır. Metaverse ne demek sorusuna basit bir tanımla tekrar açıklık getirmek gerekirse bu kavram “artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetleri” sunulan bir platform olarak açıklanabilir.

Metaverse’in Tarihçesi

Metaverse nedir sorusuna ek olarak bu kavramın tarihçesinden de bahsedelim. 1992 yılı içerisinde bulunduğumuz dönemde Neal Stephenson isimli yazar aracılığıyla üretilen bilim kurgu romanı “Snow Crash“de adı geçen bir kavramdır.

Bu kavram adının duyulması akabinde pek fazla ses getiremese ve unutulup gitse de kripto paraların yaygınlaşması ile tekrardan ortaya atılan ve bu kez bir hayli tutulan bir varlık haline gelmiştir.

Kişilerin Metaverse ne demek kavramını araştırmaya başlamaları aslında bir nevi Minecraft oyunuyla da başlamıştır.

Bu kavramın Minecraft’da etkin biçimde kullanılması akabinde popülerliği artmaya başlamış ve sonrasında 2006 yılında çıkan Roblox’da aynı kavrama yer verilince Metaverse hayatımızda bir daha çıkmamak üzere yer almaya başlamıştır.

Oyunlar ile Metaverse Nasıl buluştu?

Oyunları Metaverse ile buluşturan durum, projenin blockchain üzerindeki gelişimini tamamlamış bir noktaya gelmesi ve kripto paraların da vermiş olduğu destekle kendi bünyelerinde bir dünya oluşturmasıdır. Bu şekilde finansal yapı kurma imkanı bulunmuştur.

Meta’nın oyunlarda adını duyulmaya başlamasına ek olarak, kripto paraları da kullanılabilir kılması, kişilerin Metaverse nedir sorusunu daha fazla araştırmasına ve ona olan ilgisini daha üst seviyelere çıkarmasına neden olmuştur.

Konuya farklı bir açıdan yaklaşacak olursak meta ifadesiyle 3D sanal evrenlerde bulunmak ve özgürce etkileşimde olabilmek birçok kullanıcıyı heyecanlandıran bir durum olmaya başlamıştır.

Sanal Evrende Var Olmak

Sanal evrende tıpkı gerçek hayattaki gibi var olmak ve alım satım faaliyetlerinde bulunmak blok zinciri teknolojisi ile çok kolay bir hale gelmiştir.

Meta kavramıyla ile kripto paraları aynı noktada buluşturan ve kişilerin “Metaverse coin nedir” araştırması yapmasına neden olan durum da aslında tam olarak budur.

Kripto paraların artık hayatımızın her alanında olmasını hayal ederken sanal evren de karşımıza çıkması aslında oldukça kafa karıştırıcıdır.

Ancak bilinen bir durum varsa, o da Metaverse’nin artık var olduğu ve bu evrende kripto paraların kullanılabileceğidir. Şimdi gelin birlikte en popüler Metaverse oyunlarına bir göz atalım.

En Popüler Metaverse Oyunları

1- Bloktopia (BLOK)

Bloktopia, Meta evreni için özel olarak oluşturulan blockchain tabanlı bir oyun olarak öne çıkmaktadır.

Oyunda bir gökdelen bulunmaktadır. Bu gökdelen 21 kattan oluşuyor. 21 katlı olması, Bitcoin’in arzının 21 milyon adet olmasından dolayı bu şekilde tasarlandığı düşünülmektedir. Bloktopia, Polygon ağı tarafından desteklenmekte olup oyundaki amaç NFT gayrimenkuller alıp satarak BLOK token kazanmaktır.

Metaverse nedir sorusunun temeline oturtabileceğimiz en güzel oyunların başında Bloktopia gelmektedir.

İncelemek için: Bloktopia

2- Decentraland (MANA)

90 bin 601 parsel alandan oluşan Decentraland, Ethereum ağı üzerinde çalışan bir oyundur. 3 boyutlu bir metaverse oyunu olarak öne çıkan Decentraland’de kullanıcıların amacı NFT şeklinde sanal mülk alıp satmak ve kazanç sağlamaktır.

Decentraland’ta gamerlar oyun içerisinde LAND isimli alanlarda kendi Dünya’larını oluşturabilmekteler. Bu işlemi de kriptoda oldukça MANA tokenı ile yapmaktadırlar.

Oyunlar sebebiyle de bolca merak edilen Metaverse nedir sorusu görüldüğü gibi çeşitli amaçlara da hizmet eden cevaplara sahiptir. Eğer Meta evrenini merak eden ve az da olsa bilgi sahibi olanların bu oyuna büyük bir ilgi gösterdikleri de bilinmektedir.

incelemek için: Decentraland (MANA)

3- The Sandbox (SAND)

The Sandbox; kullanıcılarına çeşitli kaynakları kullanma imkanı tanımakta. Bu imkanlar iççerisinde su, kum gibi çeşitli meteryaller bulunmaktadır. Oyuncular meteryalleri kullanarak kendilerine evren oluşturabilmektedir.

Pixowl şirketi tarafından piyasaya sürülen ve bilindik Meta tipi oyunlarından epey farklı bir konu ile beğeni kazanan The Sandbox’da evren genişledikçe toprak parçasının değeri de artmaktadır.

Yani bu demek oluyor ki evrenin genişlemesi ve inşa edilen yapıların çoğalması, kullanıcılara bu toprakları başka oyunculara satma ya da kiralama şansı doğuruyor. Bu satın alma işlemlerinde kazanılan para bir diğer ERC-20 tokenı olan SAND token ile sağlanmaktadır.

Oldukça beğenilen ve son zamanların gözde metaserve oyunlarından olan The Sandbox, oyunculara ciddi kazançlar sağlaması sebebiyle popülerliğini daha da arttıracağa benziyor. Kazançların yüksek olması ve gün geçtikçe de artması, metaserve nedir araştırması yapan kullanıcıların karşısına neden bu oyunun çıktığını da bir nevi açıklamaktadır.

İncelemek için: The Sandbox

4- Axie Infinity (AXS)

Blokchain tabanlı bir savaş oyunu olarak karşımıza çıkan Axie Infinity’de amaç Axies adlı yaratıkları toplamak, yükseltmek ve savaştırmaktır.

Pokemon benzeri olması ve etkili savaş sahnelerinin yer alması Axie Infinity’nin oldukça beğenilmesini sağlamıştır.  Oyuncular aynı zamanda yaratıkları birbirleriyle takas edebilmekte ya da satabilmektedir.

Buradan elde edilen gelirler ise Ethereum üzerinde oluşturulmuş AXS tokenları olarak kripto borsalarında nakit paraya dönüştürülmektedir. Görüldüğü gibi Axie Infinity, oyunculara hem keyifli vakit geçirme hem de para kazanma şansı vermektedir.

Metaverse nedir araştıran ve güzel bir proje ile biraz daha bilgilenerek para kazanmak isteyenler için Axie Infinity mutlaka denenmesi gereken bir oyun olarak öne çıkmaktadır.

İncelemek için: Axie Infinity (AXS)

5- Alien Worlds (TLM)

Alien Worlds, yani Türkçe adıyla “Uzaylıların Dünyası”, DeFi metaverse blokchain tabanlı bir oyundur.

Oyun aslında tam anlamıyla kripto paranın temeline dayanarak tasarlanmıştır. Amacımız madencilik yaparak Trilium (TLM) token kazanmaktır. 2020 yılında Dacoco tarafından geliştirilen Alien Worlds’te kullancılar aynı zamanda her madencilikte NFT oyun kartı çıkarma şansına da sahip olmaktadırlar.

Danimarke iş başvurusu nasıl yapılır? İş başvuru süreci nasıl işler? İşte detaylar…

Oyun metaverse nedir sorusuna tam anlamıyla cevap verebilecek farklı birçok projeyi de bünyesinde barındırmaktadır. Zahmetsiz oluşu ve metaservenin karışık yapısını en basit hale indirgemesi oyuna olan talebi de arttırmış durumdadır.

İncelemek için: Alien Worlds

6- MyNeighborAlice (ALICE)

Kullanıcıların ALICE adlı token aracılığıyla NFT olarak sanal adalar satın alıp bunlar üzerinde kendi çiftliklerini inşa etmelerine olanak veren MyNeighborAlice, oldukça sevilen bir diğer metaverse oyunudur.

Oyuncular ERC-20 tokenı ALICE ile ada satın alabilecekleri gibi koleksiyonluk farklı eşyalar ve çeşitli materyaller de satın alabilmektedir.

Diğer oyuncularla da iletişim kurulabilmesi ve satın alınan adanın geliştirilmesi akabinde çok daha yüksek fiyatlara satılabilmesi MyNeighborAlice’e olan ilgiyi daha da arttırmaktadır.

Kullanıcılar satış sonrası kazanmış oldukları ALICE tokenleri hızlı bir şekilde nakite çevirebilmektedir. Ayrıca ALICE token MNA ekosistemi üzerinde staking ödülleri kazanmak için de oldukça sık tercih edilmektedir.

Kazandıkları tokeni nakite çevirmeyen kullanıcılar ise geliştirme ve büyüme aşamalarında merkezi olmayan yönetim sürecine katılabilme hakkına sahip olmaktadır.

Görüldüğü gibi metaverse nedir sorusu burada da karşımıza nakit kazanılabilecek, çeşitli projelerde yer alınabilecek ve kripto yatırımı yapılabilecek bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır

İncelemek için: MyNeighborAlice (ALICE)

Metaverse Coin Nedir?

Metaserve coin nedir merak edenler için bu projelerden de bahsetmek gerekirse oyunlarda ve sanal evrende kullanılan kripto para birimleri bu adla adlandırılmaktadır.

Yani blok zincir üzerine kurulu olan metalar, sanal alemi yürütebilmek için piyasaya sürdükleri jetonlar olsun veya tokenlerdir. (metaverse coin olarak adlandırılmaktadır)

Dolayısıyla metaserve coin nedir yerine metaserve coinler hangileridir? sorusunu sormamız daha doğru olacaktır. Piyasada birçok coin ve altcoin olduğunu biliyoruz.

Bunlardan bazıları proje bazlı ortaya çıkarılmış olup ERC-20 altyapısını kullanmaktadır. Global piyasalardan derlemiş olduğumuz verilere göre piyasa değeri en yüksek görünen coinler şunlardır;

  • Vulcan Forged (PYR)
  • Yield Guild Games (YGG)
  • Wilder World (WILD)
  • Star Atlas (ATLAS)
  • Decentraland (MANA)
  • Enjin Coin (ENJ)
  • Illuvium (ILV)
  • RMRK (RMRK)
  • Axie Infinity (AXS)
  • The Sandbox (SAND)
  • Mobox (MBOX)
  • StarLink (STARL)
  • DeFi Kingdoms (JEWEL)
  • UFO Gaming (UFO)
  • Render Token (RNDR)

Metaverse nedir sorusunun bir alt başlığı olarak yukarıda bahsetmiş olduğumuz metaserve coinleri popüler olarak bilinen ve piyasa değeri yüksek olduğu düşünülen projeler olarak sıralanmakta.

Metaserve coin nedir araştırması yapan ve doğru projelere yatırım yapmak isteyen kişiler son zamanlarda bu konuyu sıkça araştırıyor. Şunu da belirtmek istiyoruz ki sitemizdeki hiçbir önerinin yatırım tavsiyesi değildir. Bu ve diğer tüm yazılarımız ilgili konualr hakkında yanlızca bilgi içermektedir.

Oldukça merak edilen metaserve coin nedir sorusunun yanıtı aslında kadar basittir. Metaserve coinleri o evrende ve oyunlarda geçerli para birimi olarak kullanılan jetonlar ve tokenlerdir.

Metaverse Coin Nasıl Satın Alınır?

Metaverse nedir sorusuna cevap bulan kişilerin araştırdıkları bir diğer konu da bu projelerde kullanılan tokenler olmaktadır.

Çünkü meta evreninde ve oyunlarında ürün satın almak, kiralamak ya da farklı her türlü aksiyon için platformda geçerli para biriminin kullanılması gerekmektedir. Bu her proje için farklılık göstermektedir.

Küçük bir örnekle açıklamak gerekirse Alman yapımı metaverse oyunu Alien Worlds’da MANA adlı token ile alışveriş yapabilmek mümkün değildir. Nedeni ise oyunun meta evreninde geçerli kıldığı para birimi Trilium (TLM)’dur.

Kısacası satın alınmak istenen coinin  platform ile uyumlu olması gerekmektedir. Sadece yatırım amaçlı satın alma işlemi gerçekleştirecekler araştırma yaparak istedikleri coini satın alabilirler.

Oyun içinde satın alma yapılacaksa ya da belli başlı bir projede bulunulacaksa mutlaka coinin desteklenip desteklenmediği öğrenilmeli, sonrasında alım yapılmalıdır.

Metaverse nedir sorusunu da kapsayan gerekli araştırmalar yapıldı ve ilgili oyuna ait bir coin almak isteniyor, ne yapılmalı? Cevap oldukça basit. İster global ister yerel Türk bir kripto firmasından olsun tek yapmanız gereken normal bir coin alır gibi jeton satın almak.

Dikkat edilmesi gereken ise almak istediğimiz jeton ya da tokenin borsa üzerinde satılıyor olmasıdır.  Birçok oyunda kullanılan sanal para coin borsaları üzerinden de temin edilebilmektedir.

Ancak yukarıdaki listemizde bulunan tüm metaserve coinleri bu platform üzerinden satın almak maalesef ki mümkün değildir.

Metaserve’nin Dijital Dünyadaki Önemi nedir?

Metaverse nedir sorusunu uzun uzadıya cevapladık ve bu projelerin nerelerde kullanılabileceği hakkında bilgi verdik.

Metaserve artık hayatımızın önemli bir yerlerinde kendisini konumlandırdı ve gelişen teknolojiden geri kalmak istemeyenlerin radarına çoktan girmeyi başardı. Dijital dünya ve kripto varlıkları Meta’nin ne denli önemli bir proje olduğunu aslında ortaya koyuyor.

Oyunlarda kullanılan dijital paralardan gerçek hayatta var olan arsayı sanal âlemde satın alabilmeye kadar farklı birçok durum artık Metaverse’de mevcut.

Bununla beraber, Metaverse ne demek merak edenlerin karşılarına çıkan bir diğer sonuçta mesleklerle ilgilidir. Çünkü bu denli önemli ve geleceği olan bir projenin kısa süre sonra yok olması da beklenemez.

Bu da metaverse ne demek merak edenlerin aynı zamanda geleceğin mesleklerini araştırmalarına da neden olmaktadır.

Biz de özellikle merak edilen ve araştırması yapılan metaverse ile hayatımıza girecek meslekleri sizler için araştırdık. Şimdi gelin bu meslekler nelermiş birlikte göz atalım.

Metasever Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

1- Dijital Satış Uzmanı

Kapsamlı bir metaverse nedir araştırmasında kullanıcıların karşısına mutlaka geleceğin meslekleri de çıkacaktır.

Özellikle bireysel kullanıcılar için önemli bir pazar yeri fırsatı olarak öne çıkan Meta’ya bağlı olarak gelişen en önemli mesleklerden biri dijital satış uzmanlığıdır.

Meta evrenine yeni yatırımlar oldukça dijital satış uzmanlarına olan ihtiyaç da ona paralel olarak artacaktır. Bu iş kolunda dünyanın önemli markalarını metaverse evreninde temsil edecek dijital satış uzmanları, sanal karakterleriyle birlikte satış faaliyetlerinde bulunacaklar ve bunun karşılığında maaş alacaklardır.

Ayrıca böyle bir şeyin mümkün olmayacağını söyleyenlerin Meta’dan satılan yüzlerce arsa ve platformu göz ardı eden kişiler olduğunu unutmayın.

2- Siber Güvenlik Uzmanları

Siber saldırılar zaten hali hazırda mevcut olan banka sistemlerine ya da internet sitelerine gerçekleştirilmektedir.

Tıpkı normal dünyada olduğu gibi Meta’da de bu saldırılar gerçekleştirilmekte ve firmalar ya da kişiler ciddi zararlara uğrayabilmektedir. Yeni nesil Siber Güvenlik Uzmanları ise metaverse evreninde bulunan bireysel ve kurumsal kullanıcıların güvenliğini sağlamakla mükellef olacaklardır.

Tıpkı şu anda bir banka kendisini saldırılardan koruması için siber güvenlik uzmanına nasıl ödeme yapıyorsa Metaverse evreninde de aynısı geçerli olacaktır. Dolayısıyla metaserve nedir’in temel mantığında geleceğin mesleklerine kucak açması da yer almaktadır.

3- Sanal Gayrimenkul Danışmanı 

Metaverse nedir sorusuna yanıt ararken oyunlarda bolca kullanılan tokenlerden ve satın alma işlemlerinden bahsetmiştik. Burada bir ev, arsa ya da ada satabilmek ya da satın alabilmek son derece olağan bir durumdur.

Sanal Gayrimenkul Danışmanları da işte tam da burada devreye girecek ve nasıl evini satmak isteyen biri emlakçıdan yardım alıyorsa sanal evrende de aynısı tekrarlanacaktır.

Metaverse platformlarında satılacak olan sanal ev, arsa ve ofis gibi yerler sanal emlakçılar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Sanal sistem üzerinden oluşturulacak olan emlak ekonomisinin kullanıcılara ciddi kazançlar sağlayacağı tahmin edilmektedir.

4- Blockchain Uzmanları

Kripto piyasasında en az metaverse kadar önemli olan bir diğer konu hepimizin sıkça duyduğu blockchain teknolojisidir.

Çünkü Meta evreninde yapılan işlemlerin tamamı şu anda blockchain teknolojisinin sunmuş olduğu imkânlarla gerçekleştirilmektedir. Oyunlarda kullanılan tüm tokenler ve jetonların altyapısı Blockchain tabanlıdır.

Bu demek oluyor ki sistemde bir aksama olması Metaserve evreninde ciddi yapısal bozulmalara yol açabilir. İşte bu bozulmaların olmaması ve sistemin devamlı olarak kontrol edilmesi yeni nesil Blockchain Uzmanları tarafından gerçekleştirilecektir.

Bu düzenlemeler ve kontrollere ek olarak blockchain uzmanlarının ilerleyen dönemlerde çeşitli pazarlama faaliyetlerinde, finansal hizmetlerde ve teknolojik yatırımlarda firmalara destek verecekleri tahmin edilmektedir.

Daha basit bir tabirle açıklamak gerekirse şu anda bir e ticaret firması internetten satış yapabilmek için nasıl dışarıdan sitesi için yardım alıyorsa Metaverse evreninde de aynısı geçerli olacaktır.

Bu Metaverse nedir sorusuna da oldukça kapsamlı bir cevap olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yorum yapın