PancakeSwap İncelemesi 2024

PancakeSwap, Kripto para dünyasında rakiplerinize göre çok daha düşük ücretler ödeyerek aynı işlemleri yapmanıza imkân tanıyan merkezi olmayan borsa olarak bilinmektedir. Bununla beraber platform, elinizdeki Kripto varlıklarını ödünç vererek faiz kazanmanıza yardımcı olmaktadır.

PancakeSwap borsasının avantajları olduğu kadar bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok öne çıkan ise sadece Binance’de barındırılan tokenlere desteklemesi gösterilebilir. PancakeSwap’ın mobil uygulamasının olmaması da ikinci bir dezavantajdır.

PancakeSwap nedir?

PancakeSwap İncelemesi -
PancakeSwap İncelemesi –

PancakeSwap merkeziyetiz borsa platformudur. Token takaslarını kolaylıkla gerçekleştirebilmek için otomatik piyasa Yapıcı mekanizmalarından olan BSC ağı üzerinden merkezi olmayacak şekilde çalışır. 

Platform, 2020 piyasaya sürülmüştür. Kuruluş amacı, kullanıcıların token için bir likitide havuzu oluşturmalarıdır. Bu sayede kişiler tokenlerini borsada listelemeye başlamışlardır.

PancakeSwap, token takasının yanı staking, NFT pazarı, piyan go sürekli olarak ticaret işlemleri, launchpad vb. farklı imkanları da sunmaktadır. Üstelik tüm bu işlemler tek bir arayüz altından rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Bu açıdan baktığımızda kapsamlı bir deneyim sunan birkaç DEX aracından bir tanesidir diyebiliriz. 

DEX Terimi “Decentralized Exchange” ‘nın kısaltılmış şeklidir. Anlam olarak merkeziyetiz borsayı ifade eder.

Belirtilen rakamlara göre PancakeSwap platformu 2.95Milyar dolar değerinde bir varlıkla BSC ağında yer alan en büyük DEFi ve DEX uygulaması olarak görülmektedir. 

İlgili yazı: Oyun oynayarak nasıl para kazanılır?

Bunun yanı sıra PancakeSwap Merkezi olmayan borsa sahiplerinin gerçekleşen teklifler için oy kullanmasına olanak tanıyan ve “CAKE” olarak ifade edilen kendilerine özgü bir yönetim belirgeci bulunur. CAKE işletme sahiplerinin dışında paydaşlara ve likiti de sağlayanlara de ödül olarak verilmektedir.

Kısaca PancakeSwap hakkında bilgi verdikten sonra bu merkeziyetçi olmayan borsa piyasasının temel özelliklerinden bahsedelim.

PancakeSwap Genel Özet Bilgileri

Kurulma Yılı2020
MerkezJaponya
Güvenlik Derecesi
PancakeSwap açık kaynaklı bir yazılıma sahiptir. Certik, Peckshield ve SlowMist firmalarınca yapılan güvenlik denetiminden geçmeyi başarmıştır.
Desteklenen Spot Para BirimleriBEP-20 tokeni
Yerel tokenleriCAKE
Talep Edilen ÜcretlerAMM takasları için – Yapılan işlem değerinin %0,25’i

Sürekli Vadeli İşlemler ticareti için – yapıcılar için notional değerin %0,02’si ve alıcılar için %0,07’si.
PancakeSwap Genel Özet Bilgileri

PancakeSwap’in Temel Özellikleri Nelerdir?

  1. Merkeziyetçi değildir,
  2. AMM yani Otomatik şekilde Piyasa Yapıcı sistemi vardır,
  3. Likitide sağlama görevi,
  4. Çiftlik yani Yield Farming,
  5. Staking özelliği,

a- Merkeziyetsizlik Özelliği

PancakeSwap’ın Yapısında merkezi bir otorite yoktur. Sistem merkezi otorite tarafından kontrol edilmemektedir. Platformda yer alan kullanıcılar, bu konuda kendilerince yönetilirler. Yapılan işlemler doğrudan doğruya kullanıcıların cüzdanları aracılığı ile gerçekleşir.

Böyle bir özelliğin olmasının en büyük avantajı kontrolün tamamen kullanıcıda kalmasıdır. Merkezi bir borsa olmadan tüm işlemler akıllı kontratlar aracılığı ile tamamlanır. 

b- AMM yani Otomatik şekilde Piyasa Yapıcı sistemi 

PancakeSwap Merkeziyetsiz borsa platformu geleneksel sipariş işlemleri yerine AMM modelini kullanmaktadır.  Bu sistemde, kullanıcılar likidite havuzuna katkıda bulunmaktadırlar. Aynı zamanda takas işlemlerini de bu sayede gerçekleştirmektedirler.

AMM modelinde kullanıcılar herhangi bir fiyat beklemeksizin token takas işlemlerini gerçekleştirebilirler. Böylece piyasa içerisinde likidite sıkıntısı yaşanmaz. İşlemler her zaman olan şekilde gerçekleşir.

c- Likidite Sağlama İşlemi

PancakeSwap Aracılığı ile kullanıcılar likidite sağlama işlemini gerçekleştirirler. Aynı zamanda likiti de havuzlarına Token katkısında bulunmaktadırlar.

Likidite sağlama işlemleri, kullanıcıların pasif gelir elde etmesine yardımcı olmaktadır. Kullanıcılara likidite sağlayan kuruluşlar, havuz içerisinde yapılan işlemler için işlem ücreti talep etmektedirler. 

d- Token Takası (Swap)

PancakeSwap Merkezi olmayan borsa platformu kullanıcılar için Kripto paranın farklı birimleri arasında takas yapmalarına imkân tanır. Gerçekleştirilen takas işlemleri likidite havuzları üzerinden yapılır.

Yapılan işlemler, Merkezi bir borsa olmadan yapıldığından dolayı daha düşük bir maliyet içerir. Bununla beraber kullanıcılar Merkezi borsa olmaksızın işlemlerini hızlı şekilde tamamlayabilirler. Swap işlemleri AMM sayesinde çok çabuk şekilde tamamlanır.

e-  Yield Farming

PancakeSwap İncelemesi - Farms
PancakeSwap İncelemesi – Farms

PancakeSwap merkezi olmayan borsada bir kullanıcı, sahip olduğu LP tokenleri ile belirli havuzlara Stake işlemini gerçekleştirerek CAKE elde edebilirler. 

Yield farming’in en büyük avantajı kullanıcılara ek gelir imkânı sunmasıdır. Yield farming ile Kullanıcılar LP tokenlerine Stake etmeleri halinde belirli bir süre CAKE tokeni kazanabilirler.  Bu durum, ek gelir elde etmenin bir diğer yöntemidir.

f- Staking

Bu bölümde kullanıcılar sahip oldukları CAKE tokenlerini kullanmaktadırlar. Bu tokenleri PancakeSwap bünyesinde bulunan staking havuzlarında değerlendirerek ek gelir elde edebilirler. 

Staking ile kullanıcı Cake tokenlerini değerlendirir. Karşılığın dada CAKE veya başka ödüller alabilme fırsatını yakalar. İşlemler yapılırken tokenler süreç boyunca kilitlenir. Sonrasında ek kazanç elde edilebilmektedir. 

g- NFT(Non-Fungible Token) Alım ve Satım İşlemleri

PancakeSwap İncelemesi - NFT
PancakeSwap İncelemesi – NFT

NFT sayesinde kişiler elde ettikleri dijital varlıkların alım ve satım işlemlerini gerçekleştirirler. PancakeSwap üzerinden kullanıcılar dijital varlıklarını, koleksiyonalrını ve sanat eserlerinin ticaretini yapabilmektedirler.

PancakeSwap Platformunun Avantajları Nelerdir?

1- İşlem ücretlerinin düşük olması: BSC (Binance Smart Chain), Binance tarafından geliştirilmiş, performansı yüksek tutmayı amaçlayan ve merkeziyetiz uygulamaları yükseltmek amacıyla düşünülmüş bir blockchain ağıdır. PancakeSwap Merkeziyetsiz Borsa platformu BSC  tabanlı olarak çalışır. DEX üzerinden işlem gören Ethereum’a oranla kullanıcılara çok daha düşük ücretler sunar.

2- İşlemlerin Daha Hızlı olması: BSC işlemlerinin yüksek hızlarda gerçekleşmesi nedeniyle, bu tabanı kullanan PancakeSwap’da bu hızdan faydalanır. 

3- Arayüzünün Kullanıcı Dostu Olması: PancakeSwap merkeziyetsiz borsa platformunun arayüzünün incelemeler sonucunda sade ve anlaşılır olduğu görülmektedir. Platformu kullanan yeni kullanıcılar kısa sürede web sitesine aşina olabilmektedirler.

4- Farklı finansal Araçlarının Olması: PancakeSwap kullanıcılarına sadece Token takası hizmeti vermemektedir. Bunun yanı sıra NFT, Yield Farming ve staking alım satım hizmetlerini de sunmaktadır.

PancakeSwap ile Çalışmanın Riskleri Varmı?

Para piyasası içerisinde gelir elde edebilmek için bazen riske girmek gerekebilir. PancakeSwap Platformu üzerinden işlem yapabilmenin de getirdiği bazı riskler bulunur. Bu riskler aşağıda sıralanmıştır.

1- Piyasa Riskleri: Kripto para piyasasında Yer alan varlıkların volatilitesi oldukça yüksektir. “Volatililte” kelime anlamı olarak Kripto para piyasası içerisinde fiyatların büyük bir değişime uğrayabilmesi demektir. Bu nedenle likidite sağlamak ya da Yield Farming  yapmaya çalışmak bazı zamanlarda riskleri de beraberinde getirir.

2- Akıllı Kontratın Getirdiği Riskler: PancakeSwap Sistemleri akıllı kontrat temeli üzerine kurulmuştur. Bu nedenle, akıllı kontratlar üzerinde gerçekleşebilecek güvenlik açıkları ya da hatalar kullanıcıların ciddi kayıplarına sebep olacaktır. 

3- Merkeziyetsizlik Riskleri: PancakeSwap merkeziyetsiz borsa platformunu İfade eder.  Bu terimin anlamı platform içerisinde yer alan kullanıcıların kendi güvenliklerinin almaları gerektiğidir.  Her kullanıcı varlıklarının güvenliğinden kendisi sorumludur.

Yorum yapın