Sayısal Meslekler ve Maaşları 2024 – En Çok Tercih Edilenler

Sayısal bölüm meslekleri ile bu bölümlerin maaşları hakkında bu yazımızda sizler için sayısal meslekler hakkında en yeni bilgileri aktarmaya çalıştık. Yazımızı sonuna kadar okuyarak sayısal bölüm meslekleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sayısal bölüm meslekleri Matematik ve Fen bölümlerinde okuyan kişilerin tercih edebileceği sayısal meslekler şeklinde bilinmektedir. Sözel bölüm mesleklerine oranla ciddi bir fark oluşan sayısal bölümler lise öğrenim süresinde alan seçimi şeklinde öne çıkmaktadır.

Sayısal bölümü tercih edebilmek için öğrencilerin alan seçimi yaparken MF alanını seçerek sayısal bölüme geçiş yapması gerekmekte. Sayısal meslekler ile ilgili bölümleri böylece seçen öğrenciler derslerini ağırlıklı şekilde sayısal olarak alırlar. Üniversite öğrenimlerinde ise lise de gördükleri alan derslerinin daha ağır halini görürler. Sözel ve dil derslerine göre sayısal alanlarda okumak ve çalışmak daha verimlidir. Aynı zamanda ileriye dönük daha yüksek maaş alabilme imkânı gibi birçok önemli olanak sunulmakta.

Sayısal alanlarda çalışmayı isteyen kişiler için bölüm dersleri de hoşnut kalacakları şekilde tasarlanmıştır. Bu durum kişinin yeteneğine bağlı bir şey olup seçimleri doğrultusunda ilerleyen durumlardan biridir.

Sayısal meslekler genel bakımdan kişiden kişiye değişen türlerde ilerlediği gibi meslekten mesleğe de çeşitlilik gösterir. Ön lisans sayısal meslekleri ayrı olduğu gibi lisans sayısal meslekleri de ayrı kategori de öne çıkmaktadır.

Sayısal meslekler ne demek?

Sayısal meslekler demek;
Üniversite giriş için yapılan sınavlarda Fen ve Matematik türünden soruların ağırlığının daha fazla olduğu sayısal bölümlere yerleşmiş olan, bu bölümleri başarıyla okuyan ve mezun olan kişilerin sahip olduğu meslekler demektir. Özellikle devlet kurumlarıdna sağlık alanında atama sayısı sayısal mesleklerde daha fazladır.

Neden Sayısal Bölümü Tercih Etmeliyim?

Hayatta güzel bir yere gelebilmek için kat edilmesi gereken ilk aşamalar okul hayatıyla başlar. İyi bir lise ve iyi bir üniversite okumak, kişilere hayatlarının kalan kısmının daha konforlu geçmesi konusunda belirleyici olmaktadır.

Ancak bu başarıyı elde edebilmek yalnızca çalışmaktan ibaret değildir. Seçim yapmak belki de kişilerin hayatlarında aldığı en önemli kararlardan birisi olacaktır. Sayısal meslekler mi? Yoksa sözel alanları mı seçmeliyim? Sayısal bölüm meslekleri ile başarıya daha kolay mı ulaşırım? sorularına verilecek cevaplar ile insanların hayatları yön bulmaktadır.

TYT, AYT yada yabancı dil sınavlarında çok iyi puanlar alsanız dahi iyi yapılmayan tercihler bütün çalışmalarınızı boşa çıkarabiliyor. Bu yüzden çalışma yaptığınız kadar kendinize uygun olan bölümleri seçme konusu da bir o kadar önemlidir.

Her ne kadar herkesin ilgi alanı farklı olsa da Ülkemizde atanma konusunda en iyi yerlerde olan 4 yıllık bölümler sayısal meslekler olarak bilinir. Sayısal alana ilgi duyan gençler için Sayısal bölüm meslekleri büyük bir şans.

Çünkü ilgi alanında olan mesleğe kolay kavuşabilme hayali sayısal meslek tercih edenler için diğer alanlara daha kolay olacaktır. 2022 yılı içerisinde sayısal meslekler ile ilgili analiz yaparken pek çok etmeni göz önünde bulundurmaya gayret ettik.

Analizde etken olan başlıca unsurlar seçilen mesleğin atanma durumu, meslek sahiplerinin maaşları ve buna benzer pek çok etmendir. Yazımızı bu açıdan incelersek aşağıda açıklamalarını yaptığımız alanlar aynı zamanda maaş açısından daha rahat edilebilen, kolay ataması olan sayısal meslekleri ifade etmektedir.

Sayısal Bölümlerden Mezun Olanlar Hangi Mesleklerde Çalışırlar?

Sayısal meslekler denildiğinde Fen ve matematik okuyanların daha çok tercih ettiği bölümler akıllara gelir. Esasında Sayısal bölüm meslekleri seçimi Lise yıllarında belirginleşir. Lisede okuyan öğrencilerden Matematikfen seçimi yapan öğrenciler ağırlık yönünden sayısal dersleri alırlar.

Üniversite yıllarına geçildiğinde ise sayısal meslekleri oluşturan derslerin ağırlık oranları artar. Öğrenciler açısından özellikle lise yıllarında sayısal alanlarda bulunan dersleri başarma konusunda sorun yaşamayanlar sayısal meslek seçtiklerinde de bu konuda çok fazla zorlanmazlar.

İlgili Yazı: Almanya Asgari Ücret 2024 – Almanya Net Asgari ücret Miktarı Nedir?

Sayısal bölüm okumak gibi bir düşünceye sahipseniz ilk olarak yapmanız gereken bu bölümü okumayı neden istiyorum sorusunu kendinize sormak olacaktır. Bu soruya vereceğiniz cevaba göre alan seçmini yapmanız daha faydalı olur.

Bu alanda kendinizi yeterli görmüyorsanız daha çok verim alabileceğiniz bir bölüm seçmek geleceğiniz açısından daha yararlı sonuçlar verir. Kısacası sayısal meslek seçiminde en önemli unsurların başında sayısal meslekleri ve sayısal bölümleri sevmek gelir.

Sayısal bölümlerden mezun olarak okul yıllarında mesleklerin alt dallarına dair mesleki bilgiler alırlar. Bölüm mezunları Mühendislik, Tıp yada diğer sayısal bölümlerin ana dallarında çalışabileceği gibi bu dalların öğretmenliklerinde de görev alabilirler.

Bu meslekler Ön lisans(2 Yıllık öğrenim) ve Lisans(4 yıllık öğrenim) olmak üzere iki ana kısma ayrılır. Bunlarla beraber Türkçe -Matematik alanında bulunan ve aynı zamanda sayısal ağırlığı da mevcut mesleklerde bulunur.

Ön lisans Sayısal Meslekler Hangileridir?

Ağız ve Diş sağlığıBilgisayar Operatörlüğü
Anestezi BölümüÇevre sağlığı
Biyokimya BölümüLojistik
Dış ticaretEczane Hizmetleri
ElektrikMakine
Diş Protez TeknolojisiBilgisayar Teknolojisi
Bilgisayar programcılığıGıda teknolojisi
Gıda teknolojisiAmeliyathane Hizmetleri
Alternatif Enerji Kaynakları TeknolojisiDiyaliz
Bilgisayar OperatörlüğüAtık Yönetimi
Deniz Ulaştırma ve işletmeBankacılık ve Sigortacılık
Muhasebe ve Vergi UygulamalarıDoğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi
Gemi Makineleri İşletmeİç Mekan Tasarımı
Maliyeİlk ve Acil Yardım
İnşaat TeknolojisiOtomotiv Teknolojisi
Tapu ve KadastroLaborant ve Veteriner Sağlık
Otopsi YardımcılığıOdyometri
RadyoterapiOptisyenlik
İş Sağlığı ve GüvenliğiTarım Makineleri
Çay Tarımı ve İşleme TeknolojisiUçak Teknolojisi
AküteryaAğaç İşleri Endüstri Mühendisliği
Aküterya BilimleriAstronomi ve Astro fizik
Bahçe Bitkileri Üretimi ve PazarlamasıBalıkçılık Teknolojisi
Ön lisans Sayısal Meslekler

Yukarıda sıralanan sayısal bölüm meslekleri yeni dönemin meslek türleri olup öğrencilerin dikkatini çeken yaratıcı bölümler olarakta öne çıkmaktadır. Birçok sitede araştırma yaptığınızda karşınıza çıkan sayısal mesleklerin başında mühendislik bölümleri öne çıkıyor olsa da gelişen çağ düzeni beraberinde daha fazla meslek türünün öne çıktığını görebilmeniz mümkündür

İlgili Yazı: CV Hazırlama Esnasında Nelere Dikkat Edilmeli

Lisans Alanında Sayısal Meslekler Hangileridir?

4 yıllık lisans sayısal bölüm meslekleri birçok öğrenci açısından talep gören bölümler olup üniversitelerin taban puanları kapsamında yeterli puanın alınması halinde tercih edilebilen bölümlerdir. Sayısal bölüm meslekleri açısından belirlenen puanların sözel bölümlerle aynı olmadığı da önemli bir gerçektir.

Bu yüzden sayısal bölümlere yönelik önemli bir potansiyel oluştuğu bilgisi öğrencilerin çok dikkatini çeken bir konudur. Eğitim ve öğretim hayatı insanların yaşamında her daim önemli yer tutan konuların başında gelir. Çünkü bir bireyin gelişebilmesi, becerilerini pekiştirebilmesi, yeteneğini çoğaltması gibi önemli durumların disiplinli bir eğitim tarzıyla gerçekleşebilmesi mümkündür.

Pandemi döneminde eğitim ve öğretim hayatına geçici süreyle ara verilmişti. Örgün eğitim şekli uzaktan eğitim şekli ile devam ettirilirken birçok öğrencinin evde kaldığı süre içerisinde çeşitli zorluklar yaşadığı öne çıkan bir konu olarak değerlendirildi. Yeni döneme geçişle beraber örgün eğitim şekline dönülmesiyle, uzaktan eğitimin zorlukları bir nebze olsun gidermiş olacak.

Neden 4 Yıllık Sayısal Bölüm Seçmeliyim?

Özellikle, lise dönemi sonrasında 4 yıllık üniversite bölümlerini araştıran öğrencilerin, ekonomik yönden rahat ve daha iyi bir gelecek sahibi olabilme amacıyla sayısal meslekler ve maaşları konularını dikkate alarak seçim yaptığı görülmektedir. 4 yıllık sayısal bölümler ise şu şekilde sıralanmaktadır.

Endüstri MühendisliğiZiraat MühendisliğiYazılım Mühendisliği
VeterinerUçak- Gövde- Motor BakımŞehir ve Bölge Planlama
Yaban Hayatı Ekolojisi ve YönetimiYazılım GeliştirmePilotaj
Peyzaj MimarlığıYapay Zeka MühendisliğiKentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı
Uçak ve Uzay MühendisliğiUlaştırma MühendisliğiUzay Bilimleri ve Teknolojileri
Uzay MühendisliğiOdyolojiUçak Mühendisliği
MatematikMatematik Öğretmenliğiİç Mimarlık
HemşirelikMoleküler Biyoloji ve GenetikUçak Gövde-Motor Bakım
Kimya – Kimya öğretmenliğiFizyoterapi ve RehabilitasyonErgoterapi
Endüstri Ürünleri TasarımıFen Bilgisi ÖğretmenliğiFizik- Fizik öğretmenliği
Tütün Eksperliği (Yüksekokul)Uçak Bakım ve OnarımEbelik
Dijital Oyun TasarımıEczacılıkDiş Hekimliği
Dil ve Konuşma TerapisiBiyokimyaToprak Bilimi ve Bitki Besleme
Tarımsal Genetik MühendisliğiBiyoloji ÖğretmenliğiTarla Bitkileri
Uçak Elektrik-ElektronikAstronomi ve Uzay BilimleriTıp Mühendisliği
Tarımsal Yapılar ve SulamaBiyolojiTıp Fakültesi
Bahçe BitkileriTohum Bilimi ve TeknolojisiTekstil Mühendisliği
Bilgisayar ve Öğrenim Teknolojileri ÖğretmenliğiAdli BilimlerBeslenme ve Diyatetik
Şehir ve Bölge PlanlamaTarım Makineleri ve Teknolojileri MühendisliğiSüt Teknolojisi
Acil Yardım ve Afet YönetimiTarımsal BiyoteknolojiSu Bilimleri ve Mühendisliği
Petrol ve Doğalgaz MühendisliğiPolimer MühendisliğiPerfüzyon
Raylı Sistemler MühendisliğiOtomotiv MühendisliğiSu Ürünleri Mühendisliği
Optik ve Akustik MühendisliğiOrman Endüstrisi MühendisliğiNanoteknoloji Mühendisliği
Orman MühendisliğiOrtez-ProtezNanobilim ve Nanoteknoloji
Moleküler BiyoteknolojiMühendislik ProgramlarıNükleer Enerji Mühendisliği
Mühendislik ve Doğa Bilimleri ProgramlarıMoleküler Biyoloji ve GenetikMetalurji ve Malzeme Mühendisliği
Mekatronik MühendisliğiMekatronik Sistemler MühendisliğiMatematik-Bilgisayar
Matematik ve Bilgisayar BilimleriMeteoroloji MühendisliğiMimarlık
Malzeme Bilimi ve MühendisliğiMalzeme Bilimi ve TeknolojileriMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
Lisans Alanında Sayısal Meslekler

Yukarıda ki tablo dışında aşağıdaki 4 yıllık lisans bölümleri de çğrenciler arasında sıkça tercih edilmektedir.

  • Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi
  • Yazılım Mühendisliği
  • Zootekni
  • Ziraat Mühendisliği programları
  • Ortez-Protez
  • Perfüzyon
  • Nanobilim ve Nanoteknoloji
  • Mekatronik Mühendisliği
  • Genetik Yaşam Bilimleri Programları
  • Fotonik
  • Deri Mühendisliği
  • Cevher Hazırlama Mühendisliği
  • Biyoenformatik ve Genetik
  • Bitki Üretim ve Teknolojileri
  • Aküterya
  • Aküterya Bilimleri
  • Astronomi ve Astro fizik
  • Bahçe Bitkileri
  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
  • Balıkçılık Teknolojisi
  • Basım Teknolojileri

Sayısal bölüm meslekleri İş olanakları Nasıldır?

Yukarıda sayısal alan ile girilebilecek pek çok lisans ve ön lisans bölümlerini sizler için listeledik. Bu bölümlerde okumak kadar mezun olduktan sonra Sayısal bölüm meslekleri alanında iş olanaklarının ne durumda olduğu konusu da bizler için son derece önemlidir.

Zira öğrencilik hayatında olan bir kişi için en çok merak edilen konuların başında seçilen mesleğin okul döneminden sonra iş olanaklarının ne durumda olduğu sorusu olmaktadır.

İlgili Yazı: Para Kazandıran Uygulamalar 2024

Sayısal meslek tercih edenlerin bu açıdan sözel mesleklere göre iş olanağı yönünden daha çok seçeneğe sahip olması ve iş bulma sürecinde sorunlarla karşılaşma ihtimalinin daha az olduğunu belirtelim.

Bu durumun en temel nedeni ihtiyaç duyulan hizmet sektörlerinin çoğunluğunun sayısal bölümler aracılığı ile ortaya çıkıyor olmasından ileri gelmektedir. Günümüzde savunmadan tutunda sağlık alanına kadar pek çok hizmet işleri için sayısal alan mezunları çalışabilmektedir. Bu da sayısal mezunlarının önünü açmakta.

Sayısal bölümde hangi meslekler var?

En çok bilinen sayısal meslekler arasında;

1- Matematik Öğretmenliği
2- Elektrik – Elektronik Mühendisliği
3- Deri Mühendisliği
4- Maden Mühendisliği
5- Fizik Mühendisliği
6- Pilotluk
7- Bilgisayar Bilimleri Uzmanlığı
8- Tıp
9- Hemşirelik
10- Matematik Mühendisliği
11- Kimyagerlik
12- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanlığı
13- Jeoloji Mühendisliği
14- Biyomühendislik
15- Diş Hekimliği
16- Biyokimyagerlik
17- Uçak Mühendisliği

gibi sayısal meslekler vardır.

Sayısal Bölümü Nasıl Okuyabilirim?

Sayısal bir meslek tercih etmek istiyor ve kendinizi bu alanda geliştirmek istiyorsanız ilk adımı Lisede alan seçimi sırasında yapmanız gerekmektedir. Bu konuda lise yılllarında sayısal dersleriniz iyi ve sayısal alana ilgi duyuyorsanız “Matametik-Fen” kısaca “MF “ alanında eğitim görmeniz gerekecek.

Sayısal alana gönül verdiyseniz Matematik ve Fen dersleriyle aranızı iyi tutmaya bakmanızı öneririz. Lise yıllarından sonra tercih edeceğiniz Üniversite bölümünde ise tam mesleğiniz şekillenecektir.

Geleceğin En İyi Sayısal Meslekleri

Sayısal bölüm meslekleri çağın gereksinim ve ihtiyaçlarının artmasıyla birlikte sayıca çoğalmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi beraberinde yeni cihazların çıkması ve her şeyin gelişmesiyle meslek türleri de değişmeye başlamıştır. Ayrıca bu mesleklerin gelecekte daha büyük rol oynayacağı bilinmektedir. Özellikle yazılım ve yapay zekâ gelişimi konusunda birçok meslek günümüzde ön plana çıkmış bulunmakta. Gelecek vaat eden veya geleceği parlak meslekler kapsamında Moleküler Biyoloji, Genetik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği mesleklerinin büyük role sahip olacağı düşünülmektedir.

Gelecekte çok sık şekilde öne çıkan mesleklere dayalı sentetik et konusu genetik değişim şeklinde kullanılacağı için meslek tarzlarının da bu şekilde değişime uğrayacağı düşünülüyor. İnsanların beslenme alanını ilgilendiren etkili çalışmalar çerçevesinde değişime uğrayan sayısal bölüm meslekleri öğrenim hayatına devam eden kişileri heyecanlandırıyor. Bunun haricinde gelecekte çok önemli bir potansiyel oluşturacak bölümün uzay mühendisliği olacağı şeklinde tahminler yapılmaktadır. Bunlar dışında gelecekte sıkça tercih edileceği tahmın edilen bölümleri aşağıda sizler için sıraladık.

Geleceğin Meslekleri Hangileridir

Geleceğin meslekleri açısından birçok öğrencinin henüz lise dönemi öğrenim hayatında araştırma yapmaya başladığı ve ona göre üniversite tercih etmek istediği bilinmektedir. Sayısal meslekler ve maaşları alanında yeni nesil öğrencilerini daha kapsamlı meslek dallarının beklediğini belirtmekte gereklidir. Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle beraber sayısal meslekler ve maaşları kapsamında öne çıkan meslek türleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Oyun Geliştiricisi
  • Yazılım ve Uygulama Geliştirici
  • Siber Güvenlik Uzmanlığı
  • Robotik Mühendisliği
  • Yapay Zekâ Mühendisliği
  • Astronomi ve Uzay Bilimleri

Yukarıda sıralanan mesleklerin önümüzdeki yıllarda çok fazla popüler olacağı tahmin edilmekle beraber ciddi derece de maaş farkı oluşturacağı düşünülmekte.

Geleceğin mesleklerine hazırlık için ne yapılması gerektiği konusunda hem öğrenciler hem de ebeveynler önemli araştırmalar yapmaktadır. Günümüz şartlarında, her geçen süre daha da değerli olduğundan, zaman kaybetmeden kendinizi geliştirip becerilerinizi arttırmanız gereklidir. Özellikle lise dönemindeki öğrencilerin öğrenme potansiyellerini geliştirmesi gerekli olup hızlı şekilde çözüm üretebilme gibi birçok konuya dayalı pekiştirme yapması gereklidir. Çünkü her geçen gün zamanın akışı daha da hızlanmaya başlamaktadır.

Sayısal meslekler ve maaşları konusu öncesinde bazı yeteneklerin geliştirilmesi gerekir. Problem çözme becerisi geliştirme konusu tüm meslekler açısından önemli bir hamledir. Bu yüzden öncelikli olarak bu beceriyi kazanabilmenin gerekli olduğu düşünülmektedir. İşverenlerin problem çözme yeteneğine sahip kişileri tercih etmesi nedeniyle ilk önceliğiniz problem çözebilme yeteneğinizi geliştirme konusu olmalıdır. İkinci olarak geliştirilebilecek yetenek ise eleştirel düşünme becerisidir.

Herhangi bir konuda analiz etme, yapılan analizler sonrası çözüm üretmek gibi konular geleceğin meslekleri açısından aranan kan ifadesine en uygun niteliklerdir. Bu yüzden iyi analiz çok önemli yer tutan üçüncü konudur. Sonrasında sosyalleşme ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi konuları öne çıkmaktadır.

Eşit Ağırlık Bölüm Meslekleri Hangileridir?

Eşit ağırlık bölüm meslekleri sayısal bölüm meslekleri konusuna nazaran iş alanı açısından daha çok avantaj taşıyan meslek türleri şeklinde bilinmektedir. Ancak avantajının yüksek şekilde değerlendirilmesine rağmen sayısal bölüm meslekleri ile karşılaştırıldığında en yüksek maaş listesinin sayısal bölümlerde olduğu görülüyor. Eşit ağırlık bölümlerinden birkaçı ise şu şekilde belirtilmektedir.

  • Hukuk
  • Sınıf öğretmenliği
  • Sağlık Yönetimi
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  • Uluslararası İlişkiler
  • Psikoloji
  • Bankacılık
  • Beden eğitimi ve Spor öğretmenliği

Yukarıda sıralanan meslek dalları eşit ağırlık bölümünün bazı meslek türleri olup hem sözel hem de sayısal bölümden faydalanan öğrenciler için geçerlidir.

Sayısal Mesleklerin Maaşları Ne Kadar?

Sayısal meslekler ve maaşları kapsamında birçok bölümün öne çıktığını görmemiz mümkündür. Geçmiş yıllarda çok popüler olan sayısal meslek türlerine yeni dönemde birçok yeni bölüm eklenerek gelişen çağ düzeniyle aynı hızla ilerlediği de fark edilebilmekte.

Bununla beraber yapılan yanlışlar içerisindeki en büyük pay Meslek seçimi yaparken maaşına göre meslek seçmekten gelmekte. Çünkü yapmak istemediğiniz bir mesleğin bölümünü okumak kişiye uzun vadede fayda sağlamamaktadır. Günümüz şartlarını ele alınca bu konu çok önemli yer tutmasından dolayı birçok öğrencinin sayısal bölüm meslekleri alanına yönelmesi de önemli gerçektir.

Sayısal genel itibari ile zor bir bölüm olmasından dolayı, sayısal tabandan olan Sayısal bölüm meslekleri diğer alanlardan oluşan mesleklere göre biraz daha fazla kazanç sağlayabilmektedir.

Fakat bilinmesi gereken en önemli konu parası için meslek seçiminden ileriki yıllarda pişmanlık duyabileceğinizdir. Sevdiğiniz bir iş koluna geçiş yapmanız durumunda, meslekte hem ilerleme kaydedebilir hem de hoşnut kalarak mesleğinizi en doğru şekilde icra ettirebilirsiniz. Bu kısa hatırlatmadan sonra gelelim sayısal meslekler ve maaşları hakkında bilgiler aktarmaya.

Sayısal meslek maaşları genel olarak 8BinTL‘ nin üzerindedir. Bu meslekler içeriisnde kazanç olarak en çok para kazandıran meslek Tıp olarak görülmekte.

2022 yılı Temmuz zammıyla birlikte 2 çocuklu ve bekar bir Uzman doktor  9.337 TL kazanmaktadır. Bir diğer tercih edilen sayısal meslek Mühendisliktir. Ocak 2021 Zammıyla birlikte evli eşi çalışmayan ve 2 çocuklu bir mühendis  8.025 TL maaş almaktadır.

İlgili Yazı: İnternetten Para Kazanma Yolları (2024)

Meslekler2020 Miktarı 2021 Miktarı2022 Miktarı2023 Temmuz
Uzman Doktor      8.656 TL      9.337 TL(Döner sermaye hariç)18.853TL54 bin 959(1/4 Derece)
Mühendis (1/4)  7.433 TL      8.025 TL16.225TL33.109TL
Araştırma Görevlisi     7.056 TL       7.621 TL15.311TL31.750Tl(1/7 Derece)
Diş hekimi7218,00 TL(Döner sermaye hariç)15.980TL47.900 ortalama
Öğretmen(1/4)5.634TL6.049TL(Ek ders ücreti hariç)12.276TL26.630TL
Polis memuru (8/1)6.388TL6.859TL13.747TL29.512TL
Hemşire (Lisans – 5/1)5.4655.86811.828TL26.427TL
Mimar(1/8)6800TL17.070TL-75.560TL Aralığında
Fizik tedavi uzmanı6000 TL(Döner sermaye hariç)12.500TL15.400Tl-34.400TL aralığında
Eczacı7000TL15.300TL20.500Tl-56.000 Aralığında
Evli ve 2 çocuklu, eşi çalışmayan meslek maaşları

Yukarıda belirtilen rakamlar bölgelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu farklılıklar aile, çocuk ödenekleri, bölgesel ödemeler, ek dersler, yabancı dil tazminatları yada vekalet paraları vb. nedenlerden dolayı değişiklik gösterebilmektedir.

Yukarıda ki tablo dışında Sayısal meslekler ve maaşları kapsamında öne çıkan ve bilinen bölümlerin Ocak 2023 yılındaki maaşları şu şekilde sıralandığı bilinmektedir.

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi: 12.000TL ile 20.00TL arası
  • Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi: 9000TL ile 18.000TL arası
  • Aküterya Bilimleri: 12.000TL ile 20.000TL arası
  • Astronomi ve Uzay Bilimleri: 25.000TL ile 40.000TL arası
  • Bahçe Bitkileri: 13.000TL ile 20.000TL arası
  • Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği: 12.000TL ile 20.000TL arası
  • Basım Teknolojileri: 15.000L ile 20.000TL arası
  • Beslenme ve Diyetetik: 10.000TL ile 17.000TL arası
  • Bitki Koruma: 12.000TL ile 18.000TL arası
  • Ergoterapi: 14.000TL ile 20.000TL arası
  • Polimer Malzeme Mühendisi: 12.500TL ile 20.000TL arası
  • Raylı Sistemler Mühendisi: 20.350TL ile 40.000TL arası
  • Tarla Bitkileri: 10.000TL ile 20.000TL arası
  • Tütün Eksperi: 14.000TL arası ile 20.000TL arası

NOt: Rakamlar çalışma yerlerine göre değişiklik gösterebilir. Kesin rakamlar değildir.

Yukarıda sıralanan sayısal meslekler ve maaşlar bilgisi haricinde daha birçok mesleğin öne çıktığını görebilirsiniz. Gelişen teknoloji beraberinde değişime uğrayan meslek bilgileri de ciddi derece de fark oluşturmaktadır. Örnek vermek gerekirse; sözel bir meslek türüyle sayısal meslek türünün maaşı farklıdır. Tabii maaşların deneyim ve kariyer geçmişi beraberinde yükseldiği önemli bir gerçek olup her iş dalında bu durumun geçerliliği bulunmaktadır.

2023 Temmuz Yazılım Mühendisliği Maaşları Ne Kadar Oldu. Yazılım Mühendisleri Ne İş Yapar? Öğrenmek için hemen yazımızı okuyun…

Üniversitelerin sayısal bölümlerindelisans eğitimi almakta olan öğrencilerin mezun olma sonrasında okuduğu bölümün mesleğini yapabilmesi isteğe bağlı ilerleyen bir durumdur. Bunun yanı sıra maaş kapsamında tecrübenin öne çıktığı önemli bir konudur. Özellikle de mühendislik ve mimarlık bölümlerinde ortalama 5 yıllık deneyim sonrasında kademeli artışın başladığı bilinmektedir. Bunun haricinde her sayısal bölümün maaş bilgisi farklı olduğu bilinmektedir.

Temmuz 2023 Ortalama maaşlar…

2023 temmuz ayında gerçekleşen zam oranlarıyla ortalama maaşlar aşağıdaki gibi olmuştur.

Meslek2023 Ocak MaaşıTemmuz 2023 Zam TutarıTemuz 2023 Zamlı MaaşSeyyanane Zamlı Temmuz 2023 Maaş Toplamı
Öğretmen (9/1)12.559TL2.204TL14.763TL22.295TL
En düşük memur maaşı11.848TL2079TL13.927TL22.004TL
Şube müdürü (Lisans ) (4/1)16.227TL2.848TL19.075TL27.151TL
Avukat (9/1)16.751TL2.940TL19.691TL27.767TL
Mühendis (8/1)17.382TL3.051TL20.433TL28.509TL
Mühendis (4/1)21.295TL3.737TL25.032TL33.109TL
2023 Temmuz Maaşları

Popüler Sayısal Meslekler ve Maaşları – Geleceğin Meslekleri

Sayısal bölüm meslekleri lise öğrencileri arasında popüler olduğundan, öğrencilerin dikkatini çeken konuların başında gelir. Öğrenciler üniversite öğrenim hayatını lisede tercih edecekleri bölüme göre şekillendirdiği için bölüm seçimi önem arz etmekte. Lise dönemi öğrencilerinin belli sınıf düzeyine gelmelerinden dolayı, dilediği mesleğe sahip olma ve akademik kariyer yapabilme isteklerinin oluşması olağan bir durumdur.

Konuyla ilgili hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin yeterli düzeyde bilgi sunması haricinde kendi araştırmaları ve yetenekleri de bu konuda önemli role sahiptir. Çocuğun zekâsı ile pekiştirilen bu konu öncelikle incelenmesi gereklidir. Bunun beraberinde yeteneklerinin de dikkate alınması ve bu konuda temkinli ilerlenmesi gerektiği bilinmelidir.

Her lisede bulunan sayısal ve sözel bölümler beraberinde eşit ağırlık ve yabancı dil alanları da vardır. Bu seçim öğrenciye kalmış bir konu olarak o şekilde değerlendirilmektedir. Sayısal meslekler ve maaşları hayat kalitesi açısından daha çok ilgi çekmesi nedeniyle eşit ağırlık ve yabancı dil alanların da tercihlerde biraz düşüş yaşandığı bilinir.

Fakat günümüz şartlarına bakıldığında yabancı dil edinmenin çok önemli avantajları olduğu önemli bir gerçektir. Çünkü yabancı dil bilgisi ile her iş alanında çalışabilmek mümkün olup daha çok tercih edilme imkânı yaşarsınız. Gelişen teknolojik sistemler içinde yabancı dil kullanımı her daim var olup daha da ilerleyeceği düşünülmektedir. Bu yüzden sayısal bölüm beraberinde yabancı dil seçimi de yapmak ekstra bilgi, kariyer ve kazanç şeklinde düşüneceğiniz konu olmalıdır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Maaşı

Astronomi ve uzay bilimleri maaşı 40.000TL ile 60.000TL arasında olup gelecek neslin daha çok ilgisini çekecek sayısal bölüm meslekleri şeklinde yorumlanıyor. Astronomi her insanın ilgisini çekebilen bir dal olmasına rağmen uzay bilimlerine merak salmak her kişinin isteği olmayabiliyor. Bu mesleğin diğer adı gökbilimci şeklinde de ifade edilmektedir.

Astronomi ve uzay bölümü okuma beraberinde kişiler uzay üstüne ve çok çeşitli alanlarda rahat şekilde çalışılabilme imkânı yakalamaktadır. Beraberinde araştırma ve geliştirme (ARGE) bölümlerinde de görev yapmaları mümkündür.

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Maaşı

Balıkçılık teknolojisi mühendisliği maaşı 20.000TL ile 35.000TL arasındadır. Bu maaş kavramı 2023 yılı için geçerlidir. Bunun yanı sıra mesleği icra ettirirken bir yandan da o mesleğe yönelik kariyer edinmiş olmak maaş artışı sunmaktadır.

Balıkçılık teknolojisi mühendisliği sayısal meslekler ve maaşları kapsamında yer alan bölüm olup iş alanı şu şekilde açıklanır. Balıkçılık teknolojisi mühendisliği, balıkçılık ve denizcilik sektörüne dayalı gelişmekte olan durumlara yönelik çalışma alanı sunmaktadır.

Balıkçılık ve denizcilik alanında çıkan sorunlara çözüm, işleyiş devamı açısından her türlü operasyonun devam ettirildiği çalışmalar anlamına gelmektedir. Bu operasyonlarda verimin arttırılması amaçlı mühendislerin bulunduğu ve bu mühendislerin gerekli prensiplerine göre en uygun çalışma ortamı sunduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra hem bireylerin yetişmesi hem de akademik disiplin anlamına gelen meslek türü şeklinde yorumlanmaktadır. Bu bölüm sayısal bölümlerden biri olup 4 yıllık lisans eğitimi ile tamamlanmaktadır. Balıkçılık teknolojisi mühendisliğinin dersleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Balıkçılık Teknolojisi
  • Deniz Biyolojisi
  • Balık Biyolojisi
  • Gemicilik
  • Teknik Resim ve Bilgisayar Destekli Çizim
  • Oşinografi ve Su Kalitesi Laboratuvarı
  • İçsu Balık Yetiştiriciliği
  • Genetik
  • Mikrobiyoloji
  • Biyoistatistik
  • Su Ürünleri Kimyası
  • Deniz ve İçsular Ekolojisi
  • Balık Hastalıkları
  • Su Ürünlerinde Temel Besin Analizleri
  • Su Kalitesi Yönetimi
  • Su Ürünleri İşletme Teknolojisi
  • Yetiştiricilik Tesis ve Mühendislik Planlaması

Yukarıda sıralanan derslerinden geri kalan birçok ders listesi de bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olan bireylerin balıkçılık ve denizcilik alanındaki çalışmalarda karşılaşılabilecek olumsuzluklara önlem alma, oluşan sorunu çözme ve üretim verimliliği arttırma adına çalışmalar yapacağı açıklanmaktadır.  Balıkçılık veya denizcilik ile ilgili konulara merak duyan öğrenciler için muazzam bir seçenek olduğunu söylemekte mümkündür.

Ergoterapi Maaşı

Ergoterapi bölümü sayısal bölüm meslekleri arasında olup maaş aralığı 20.000TL ile 35.000TL arası şeklinde değişmektedir. Ergoterapi otizm, epilepsi, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi hastalıklar haricinde birçok hastalığın tedavisinde başvurulan sağlık mesleği şeklinde tanımlanmaktadır.

Refah sağlık kavramının pekiştirildiği bölüm olarak günümüzde çok ihtiyaç duyulan mesleklerden bazıları olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü gelişen teknoloji beraberinde her geçen gün dikkat eksikliği gibi konularda başvurulan bölümlere ihtiyacı doğurmakta.

Özellikle de küçük yaştaki çocukların gelişimi açısından bu bölümün çağ için gerekli olduğu da düşünülmekte. Her yaş grubundan çocuğa bakılan bölüm olarak kişinin yaşam kalitesini arttıran bölüm şeklinde adlandırılmakta. Zihinsel, fiziksel, görsel, sosyal, çevresel, duygusal alanlarda zorluk çeken kişilerin tedaviye ihtiyaç duyması halinde ergoterapi görmesi gerektiği bilinir. Aynı şekilde dil gelişimlerinde yaşanan problemlerinde çözüm adresi olarak ergoterapi sağlık mesleği öne çıkmaktadır.

Polimer Malzeme Mühendisi Maaşı

Polimer malzeme mühendisi maaşı 28.000TL-35.000TL arasında olup işin kademesine göre değişiklik göstermektedir. Polimer malzeme mühendisliği bölümü çok fazla duyulmasa da giderek büyüyen sektörün gerekli olan malzeme bölümü için düşünülmüş iş alanıdır. Plastik, kauçuk gibi polimerlere odaklanan meslek gruplarına dâhil kişiye de polimer malzeme mühendisi denilmektedir.

Polimer mühendisleri sayısal meslekler ve maaşları kategorisinde öne çıkanlar arasında olup dikkat çekici maaş bilgisiyle sayısal bölümlerde fark oluşturan mühendislerdir. Normal malzemenin plastik ve kauçuk malzeme ile arasındaki uyumu inceleyen bu meslek dalı daha sağlam seri üretimler açısından önemli bir ihtiyaç niteliğindedir.

Polimer Mühendisliği Mezunlarının Çalışabileceği Yerler

Polimer mühendisliği mezunlarının çalışabileceği kurum ve yerler açısından öne çıkan liste oldukça geniştir. Çünkü yaşadığımız hayat gereği her gün kullanmakta olduğumuz birçok ürün plastik ve kauçuk ürünlerden yapılmaktadır. Bu yüzden ciddi derecede gereksinim duyulan bu meslek dalına yönelik başlıca çalışabileceği yerler şu şekilde sıralanır.

  • Savunma ve Silah Sanayisi
  • Mühendislik Malzemeleri Üreten Fabrikalar
  • Tekstil Sanayisi
  • Bina Tesisatlar
  • Yapıştırıcı Üretimi Yapan Fabrikalar
  • Kozmetik Sanayisi
  • Otomotiv Sanayisi

Raylı Sistemler Mühendisi Maaşı

Raylı sistemler mühendisi maaşı 28.000TL ile 250.00TL arasında olup zor bir meslek olduğunu da belirtmek gerekir. Her bakımdan mesleğin gerektirdiği zorlukların yanı sıra bölüm derslerinin de kısmi şekilde zorlayıcı olduğu çalışanlarca anlatılmaktadır. Sayısal bölüm meslekleri arasında popülerlik kazanmaya başlamış olan raylı sistemler mühendisi esas şekilde raylı sistemlerde uzmanlaşmış olan makine mühendisleri şeklinde tanımlanıyor.

Alınan eğitim içeriği kapsamında asansör, teleferik sistemlerinin kurulması, işletilmesi ve temelinde ray sisteminin teknolojisinin kullanılması alanlarında öne çıkmaktadır. Ayrıca bina inşası alanlarında da önemli derece de ihtiyaç duyulan aranan bir iş bölümüdür. Bu yüzden maaş farkı açısından diğer mesleklere nazaran daha yüksek maaş bilgisi sunmaktadır.

Gelecek yıllarda daha fazla rağbet görülecek olan raylı sistemlerle ilgili daha fazla eleman talep edileceği düşünülmektedir. Çünkü günümüz teknolojisi ile eş orantılı bir iş alanı şeklinde bilinmektedir. Makine mühendisliğinin alt dalı şeklinde yorumlanan raylı sistemler mühendisleri gelişen sektöre yönelik aranan kan şeklinde yorumlanan personeller şeklinde de ifade ediliyor. Fakat bu bölümü okuyan kişilerin ve talep yoğunluğunun beraberinde bireylerin çok zorlu rakiplerle karşılaşması da mümkün olan sonuçlardan biridir.

Deri Mühendisliği Maaşı

Deri mühendisliği maaşı 2021 yılı başlarında 6600TL civarındaydı. Ancak Geken zamlar sonrasında 2023 temmuz sonrası ortalama olarak 28.000TL-40.000TL aralığına gelmiştir. Deri mühendisleri hayvansal ürün olan derilerin kurallara uygun şekilde işlenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda deri sektöründe oluşan taleplerin karşılanması gibi görevleri de vardır.

Mühendislik kurallarına uyarak iş birliği yapılması sağlanırken uzmanlarında yetiştirilmesini hedefleyen akademik disiplin şeklinde öne çıkan iş alanıdır. Sayısal meslekler kategorisinde yer alan Deri mühendislerinin bölüm dersleri ise şu şekilde sıralanır.

  • Matematik
  • Kimya
  • Fizik
  • Deri Kimyası
  • Topluma Hizmet Uygulamaları
  • Mamül Deri Tipleri
  • Deri Yardımcı Maddeleri
  • Polimer Kimyası
  • Tabaklama Maddeleri
  • Deri Makineleri
  • Deri Biyoteknolojisi
  • Deri Boyaları ve Boyama Teknikleri
  • Deri Konfeksiyonu
  • Deri Bitim Teknikleri
  • Deri Sanayi ve Çevre ilişkileri
  • İşletme Yönetimi

Yukarıda sıralanan derslere dikkat ettiğinizde sayısal bölüm meslekleri kapsamında değerlendirilen bilgilere uyumlu olduğu görülmektedir. Çünkü deri mühendisliği ’de sayısal meslekler ve maaşları kategorisindedir. Deri mühendisliği talep halinde hem güzel bir iş alanı sunduğu gibi hem de moda akımını devam ettiren bir meslek türüdür. Deri Mühendisliği ile ilgilenen uzmanların Görevleri ve sorumlulukları şu şekilde belirtilmektedir.

  • Modayı takip edecek şekilde uygun ürün geliştirilmesini sağlaması
  • Sektörle ilgili araştırma ve geliştirilme yapılarak iş planlaması yapması
  • Alanıyla ilgili bilgileri ve yenilikleri takip edip yeniliklere açık olması
  • Sektör sorunlarına yönelik sorun çözme becerisine sahip olmaları
  • Deri endüstrisinde rehberlik görevini üstlenmesi
  • Üretim sonrası organizasyon süreçlerinin en iyi şekilde yönetilmesi
  • Üretilen ürünlerin kalite ve kontrolünün yapılması
  • Ürünler için satış planlaması yapılması
  • Müşteri taleplerine göre üretim yapılmasını sağlama
  • Deri üretimleri sırasında oluşan atıkların mümkün olan her alanda değerlendirilmesini sağlama (sucuk kılıfı, tutkal, jelatin vb.)

Yukarıda sıralanan sayısal meslekler ve maaşları kapsamında öne çıkan deri mühendisliği hem iş alanı hem iş sorumluluğu açısından modayı destekleyen bir iş kolu olarak ta görülmektedir.

En Çok Kazandıran Sayısal Bölüm Meslekleri

Öğrenciler için tercih dönemleri yaklaştıkça en çok merak edilen soruların başında en çok kazandıran meslekler gelmekte. Sayısal öğrencileri açısından konuya baktığımızda ise bu tercih elbette en çok kazandıran sayısal meslekler olarak değişmekte.

Ancak en başından belirtmemiz gerekir ki en çok kazandıran meslekten ziyade herkesin kendisi için en sevilen mesleğin tercih etmesi çok daha faydalı olacaktır.

Çünkü kalan yıllarınızı yapacağınız tercihe göre şekillendirmeniz çok büyük bir olasılık. Hal böyle iken sırf parası için sevmediğiniz bir işi emin olun yapmak istemezsiniz.

Bu uyarımızın ardımdan gelelim meslekler ve bu mesleklerden hangileri ortalama olarak ne kadar kazandırıyor. Yukarıda bir özetleme yapmış olsak ta sayısal meslekler içerisinde ayrı bir kategoride bu konuyu ele almakta fayda var.

Tıp- Doktor

Sağlık sektörü açısından değerlendirdiğimizde en kutsal görevlerden birisi olarak göreceğimiz meslek dalı Doktorluk Mesleği, Covid-19 virüsünün ortaya çıkmasıyla birlikte daha da önemi artan mesleklerden birisi haline geldi. Doktorluk mesleğine tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzun bir eğitim sonrasında başlanmaktadır.

Doktor maaşı 2021 yılı içerinde covid-19 nedeniyle ciddi sayılacak bir artış yaşamıştır. Ancak bu meslek parası için yapılacak meslekler arasında değildir. İnsanın yapısında bu mesleği yerine getirebilecek bir iştah olmalıdır.

Tıp alanını düşünürsek çok sayıda dallara ayrıldığını görebiliriz. Tüm bu saydığımız durumlar nedeniyle iş alanı geniş olan meslekler arasındadır. Tıp Fakültesini bitiren bir kişi devlet kadrolarında yada özel hastanelerde çalışabilir.

Ya da isterse kendine özel bir poliklinik açabilir. TUS sınavında başarılı olarak branşlaşmak mümkündür. Dileyen doktor aile hekimi olabileceği gibi farklı alternatifleri değerlendirebilir.

Tıp fakültesi hangi meslekler var?

1- Cerrah
2- Nörolog
3- Göz doktoru
4- Eczacı
5- Diş hekimi
6- Anestezi Uzmanı
7- Fizyoterapist
8- Kardiolog
9- Aile hekimi
10- Psikiyatrist
11- Hemşirelik

Tıp öğrencisi olmak zor mu?

Tıp fakiltesinden mezun olmanın zor olması kadar aynı zamanda bu fakilteye girmekte zordur. Türkiye’de ki en yüksek puan ortalamalı böüm Tıp fakültesidir. İstatistiklere göre Tıp fakültesine girebilmek için ilk 19.00 öğrencinin arasına girmek gerekmekte.

Doktor Maaşı 2023

Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra doktorlar, pratisyen doktor, uzman doktor, cerrahlar gibi çeşitli kategorilere ayrılırlar. Doktor maaşları 2022 yılı içerinde bu belirttiğimiz kategoriye göre ayrıma maruz kalır.

Sayısal meslekler arasında en gözdelerden olan doktorluk mesleğini seçmek isteyenler öncelikle bu mesleği yakından tanımalıdırlar.

Sağlık sektörü herkes için çok değerli bir bölümdür. Bu sektör ile yakından uzaktan ilgisi olmayan kişiler dahi yeri geldiğinde bu hizmeti almak zorunda kalabilmektedirler.

Dolayısıyla hayatın kesintisiz olarak yerine getirilmesi gereken bir mesleğidir. Bu sebeple Doktorluk mesleği her zaman saygı duyulan bir Sayısal bölüm meslekleri arasında görülmektedir.

2022 Uzman Doktor Maaşı Ne kadar?

Uzman doktorlar yer itibari ile Profosörlerin bir alt kadrosunda yer alırlar. Cerrahi alanda işlemler yapabilen kendi kategorisinde uzmanlaşmış olan doktorları ifade eder. 2021 ocak zammı ile beraber uzman doktor maaşı 9337 TL’ye 18.853TL‘ yükseltilmiştir.

Bu maaşın hesaplanmasında bölgesel ödemeler, yabancı dil ücreti, döner sermaye ücreti katılmamış olup, çalışmayan eş ve 2 çocuklu birey için hesaplama yapılmıştır.

2022 Pratisyen Hekim Maaşı Ne kadar?

2021 doktor maaşları konusunda en çok merak edilen ve araştırma konusu olan ücretlerden birisi de pratisyen hekim maaşları olarak belirlenmiştir. Doktorluk mesleğine yeni başlamış herhangi bir alanda henüz uzmanlaşmamış olan hekimlere Pratisyen hekim denilmektedir. Bu hekimler uzman olmak isteyen doktorları ifade eder.

Bir pratisyen hekim maaşı çalıştığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Bölgeler içerisinde en az maaşı alan pratisyen hekimler 1. bölgede çalışanlar olurken, en fazla maaşı ise 7. bölgede çalışan pratisyen hekimler almaktadır. Bölgelere göre bakarsak pratisyen hekimlerin maaşları şu şekilde sıralanabilir;

  • 1. bölge pratisyen hekim 2021 maaşı 7000TL
  • 2. bölge pratisyen hekim 2021 maaşı 7150TL
  • 3. bölge pratisyen hekim 2021 maaşı 7250TL
  • 4. bölge pratisyen hekim 2021 maaşı 7400TL
  • 5. bölge pratisyen hekim 2021 maaşı 7500TL
  • 6. bölge pratisyen hekim 2021 maaşı 7700TL
  • 7. bölge pratisyen hekim 2021 maaşı 7950TL

2022 temmuz zamları sonrasında pratisyen hekim maaşı ortalama 2022 13.850TL civarında olmuştur. Bölgelelere göre bu arakamlar değişebilmektedir.

2021 Aile Hekimler Maaşı

Aile hekiminin maaşları bir takım kriterlere göre artış göstermektedir. Buna göre;

  • Aile hekiminin sisteminde bulunan kayıt sayısı ve muayene olan kişi sayısı
  • Aile hekiminin çalıştığı yerin ödemeleri veya giderleri
  • Enflasyon oranı
  • Aile hekiminin muayene için kullanmış olduğu aletlerin gider ücretleri
  • Aile hekiminin evde hizmet vermesi gerektiği durumlara göre maaşlarda değişiklik olmaktadır.

Bir aile hekimi maaşı 2021 yılında 7000TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanında uzman bir aile hekimi yaklaşık olarak 7150TL maaş almaktadır.  Bu maaşın hesaplanmasında bölgesel ödemeler, yabancı dil ücreti, döner sermaye ücreti katılmamıştır.

2022 temmuz zammı sonrasında maaş aralığı 11.000TL ile 18.000TL aralığında değişmektedir.

ECZACI

Çok kazandıran sayısal bölüm meslekleri arasında yer alan ancak kazandırması kadar Üniversitede bölümünü kazanması zor olan sayısal mesleklerden birisi de ECZACI‘lık mesleğidir. Sayısal meslekler içerisinde sıkça tercih edilen bir bölümdür.

Eczacı olabilmek için üniversitenin bu alandaki Eczacılık fakültesinden mezun olabileniz şarttır. Devlet kadrolarında çalışan eczacıların 2021 yılı itibari ile bekar çocuksuz olanların net maaşı 6400TL olarak belirlenmiştir. Eczacı kişi evli ve de çocukları varsa bu durumda maaş 7000TL‘dir.

Eczacılık mezunları okul sonrasında kendi eczanelerini açabilirler. Bunun yanında dilerlerse devlet kadrolarında görev alabilirler. Örnek olarak sosyal güvenlik kurumu bünyesinde çok sayıda eczacı barındırmaktadır. bunun dışında ilaç firmaları, özel olarak açılan poliklinikler, özel hastanelerinde eczacı ihtiyaçları olmaktadır. Eczanesini kendisi açmak isteyen kişiler için aylık gelir değişen bir durumdur.

Ay içerisinde ki satış performansına göre değişiklikler gözlenir. Ayrıca bulunulan bölgenin hastaneler uzaklığı, şehrin nüfusu vb. çok sayıda özellik açılan eczanenin gelirini etkiler. Her ne kadar kendi eczanesini açan kişilerin net geliri belirli olamasa da aylık olarak 10.000TL ile 15.000TL arasında bir gelir olabilmektedir.

Özel sektörde çalışacak olan eczacılar için en önemli konu kişinin sahip olduğu deneyimdir. İşe yeni girecek bir eczacı ile yıllarını vermiş bir eczacı arasında maaş farklılıkları olması doğaldır. Özel sektör ortamında 2021 yılında eczacı için ödenecek ücret ortalama olarak 5000TL ile 6000TL civarındadır. Belirttiğimiz gibi bu tutar tecrübe ile artış gösterebilmektedir.

İşe yeni başlayan bir eczacı ile deneyim kazanmış bir eczacı maaşları arasında %20’lik bir fark olması muhtemeldir. Deneyimli bir eczacı yukarı da belirttiğimiz yeni bir eczacıya göre aldığı fazla maaş ile birlikte yaklaşık olarak 8000TL civarında Özel sektörde para kazanabilir.

Diyetisyen

Sayısal meslekler gurubunda bulunan diyetisyen olabilmek için üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Bölüm mezunlarının diğer bölümlere oranla avantajı çok daha yüksektir. Üniversite puanı her ne kadar yüksek gibi görünse de iş olanakları düşünüldüğünde tercih edilebilir bir bölümdür.

Beslenme ve diyetetik mezunu olan kişiler devlet hastanelerinde çalışabilecekleri gibi dilerlerse özel hastanelerde yada kendilerinin açacağı özel muayenelerde çalışabilirler.

Müşteriler genel olarak fazla kilolarını vermek isteyen kişilerden ya da sağlıklı yaşamı kendilerine alışkanlık haline getirmiş olan kişilerden olmaktadır. Diyetisyenler kişilere özel olarak sağlıklı yaşam listeleri hazırlarlar.

Diyetisyen Ne İş yapar?

Diyetislerler;

  • Beden yönünden sorunu olan kişilerle iletişim kurarak bu sorunları tespit ederler
  • Beslenme üzerine olan programları bilirler
  • Beslenme ile ilgili kendisine danışan kişileri bilgilendirir
  • Beslenme ve gıda üzerine çıkan yeni haberleri takip eder, kendisini sürekli günceller
  • Yanlış beslenme alışkanlıklarını tespit edip doğrusunu belirler
  • Kendisine danışan kişilere uygun yemek listeleri düzenler
  • Gıdaların içerisinde yer alan besinlerle ilgili bilgi sahibidir

Diyetisyen Nerelerde Çalışır?

  • Devlet Hastanelerinde
  • Özel hastanelerde
  • Huzurevlerinde
  • Rehabilitasyon merkezlerinde
  • Sağlıklı yaşam merkezlerinde
  • Besin kalite kontrol laboratuvarlarında çalışabilir

Kamu Kurumlarında Diyetisyen Maaşları Ne kadar?

Diyetisyen maaşları kamu kurumunda kişinin sahip olduğu dereceye göre değişmektedir;

  • 1/8 derecedeki bir diyetisyen ortalama 4450TL maaş alır
  • 6/3 derecedeki bir diyetisyen ortalama 4550TL maaş alır
  • 4/2 derecedeki bir diyetisyen ortalama 4800TL maaş alır
  • 2/1 derecedeki bir diyetisyen ortalama 4950TL maaş alır
  • 1/3 derecedeki bir diyetisyen ortalama 5050TL maaş alır
  • 1/4 derecedeki bir diyetisyen ortalama 5150TL maaş alır

Bilgisayar Operatörü

Bilgisayar operatörleri, dijital verilerin aktarılmasında görev alırlar. Bu verilerin toplanması ve bunlarla ilgili tüm işlemler bilgisayar operatörlerince yapılır. Operatörler işlemleri yaparken çeşitli programlar kullanırlar. Dolayısıyla programlar konusunda meslek sahibinin donanımlı olması şarttır.

Teknolojinin hızla gelişmiş olduğu dünyada bilgisayar operatörlüğü gereksinimi giderek artmaktadır. Günümüzde hemen her cihaz neredeyse elektronik ortama geçmiş durumda. Bu elektronik cihazların çalışması için programlanabilmesi gerekmekte. İşletmeler açısından bakıldığında en küçük işletmenin dahi elektronik alt yapıları tercih ettiği görülüyor. Tüm bu gelişmeler temelinde bilgisayarların kullanılması gereksinimi ve bilgisayar operatörlüğüne ihtiyacı doğurur.

Bilgisayar operatörlüğü bölümü, çeşitli kurumların bilgisayar ve bilgisayar sitemleri üzerine yapılacak işlemlerini gerçekleştirebilen, sistemler üzerinde yeri geldiğinde düzenlemeler yapabilen kaliteli personel yetiştirmeyi amaçlar.

Bilgisayar operatörlüğü sayısal meslekler içerisinde sıklıkla tercih edilen bir bölümdür. Operatörlüğü okuyan kişiler çalıştıkları yerlerde bilgisayar ile ilgili sistemsel işlemleri yapabilecek kapasitede olmalıdırlar. Bu ilgili sistemsel işlemler arasında bilgilerin bilgisayarda depolanması, arşiv haline getirilmesi, ya da taranması gibi konular sıklıkla yer alır.

Bilgisayar Operatörü ’nün Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Yukarıda belirttiğimiz işlemlerin dışında bir bilgisayar operatörünün görevleri şunlardan oluşur;

  • Bilgisayara kaydedilmesi gereken verileri, kayıp olmayacak şekilde doğru olarak kaydetmek,
  • Bilgisayara kaydedilen verilen doğruluğunu kontrol etmek ve bu kayıtların takibini yapmak,
  • Verilerin kaybolmasını önlemek için yedeklemek ve bu yedekleri yeri geldiğinde kullanmak,
  • Arşivlenen verilerin meydana gelebilecek bir hatadan etkilenmemesini sağlamak,
  • Bilgi ve verileri doğru ve sıralı olarak kaydetmek, gerektiğinde çıktılarını almak.

Bilgisayar Operatörlüğü Bölümü’nün İş İmkanları Nelerdir?

İşin özüne inerek değerlendirme yaparsak Bilgisayar operatörleri her türlü bilgisayarın olduğu yerlerde çalışabilmektedirler. Bu açıdan düşünürsek geniş bir alanda iş sahibi olabilmeleri mümkündür. Devlet kadroları da son yıllarda bilgisayar operatörlerini tercih etmektedirler. Bu durumun temel sebebi kamuda çoğu kurumda Bilgisayarların bulunması ve yeri geldiğinde bu Bilgisayarlara müdahale gerekmesi.

Devlet kurumlarının dışında operatörlerin özel kurumlarda da iş bulabildiğini görebiliyoruz. Bölüm mezunları aşağıdaki yerlerde iş alanına sahiptirler;

  • Reklam ajansları
  • Özel hastaneler
  • Devlet ve Vakıf üniversiteleri
  • Siber güvenlik şirketleri
  • Sosyal güvenlik Kurumu Müdürlükleri
  • Web tasarım şirketleri
  • Kamu hastaneleri
  • Vakıf Hastaneleri
  • Dihital ajanslar vb.

Anestezi Bölümü nedir? Ne iş Yapar?

Sayısal bölümleri içerisinde Sağlık alanı denildiğinde ilk akla gelen bölümlerden birisi Anestezi bölümüdür. Tıp, İnsanlar için olmazsa olmaz bir birlim dalıdır. İşte anestezi de tıp içerisinde olmazsa olmazlardan birisidir. Bu bölüm insanlarda tarafından merak edilenler arasındadır. Yazımızda bu bölümün ne işe yaradığı, mezunlarının ne iş yaptığı ile ilgili bilgilere yer vermeye çalışacağız.

Anestezi Nedir? Ne anlama gelir?

Fransızca kökenli olan Anestezi kelimesi bir canlının herhangi bir yerinde yada tamamında ağrının, dokunmanın veya ışığın ortadan kaldırılması, duyularda kayıp anlamlarına gelmektedir. Profesyonel bir eğitim gerektirir.

Anestezi Bölümünde Eğitim Süresi Kaç yıl?

Anestezi bölümünün eğitim süresi 2 yıldır. Öğrencilerin bu bölümden başarıyla mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları gerekmemektedir. Ayrıca diğer mezuniyet koşullarını da yerine getirmeleri şarttır.

Anestezi bölümüne yerleşmek için Üniversite sınavının TYT kısmını yapmanız gerekir. TYT, sözel-sayısal ya da eşit ağırlık ayrımı yapmaz. Ancak toplum arasında sayısal meslekler arasında olduğu şeklinde genel bir düşünce hakimdir.

Anestezi Bölümünde Hangi dersler Yer Alır?

Anestezi bölüm öğrencileri öğretim süresi 2 yıl olup 4 dönem eğitim görmektedirler. Bu süre içerisinde öğrenciler çok sayıda ders ile eğitime maruz kalırlar. Bu dersler arasında;

  • Sistem Hastalıkları,
  • Enfeksiyon Hastalıkları,
  • Temel Anestezi,
  • Enfeksiyon Kontrol ve Sterilizasyon Esasları,
  • Enfeksiyon Kontrol ve Sterilizasyon Esasları,
  • Cerrahi Hastalıklar ve İşlemler,
  • Biyomedikal Teknolojisi,
  • Beslenme İlkeleri, Enteral, Parenteral Beslenme
  • Sistem Hastalıkları,

dersleri ön plandadır. Bu dersleri başarıyla bitiren öğrenciler 2 yıllık eğitim hayatları sonrasında “Anestezi Önlisans Diplomasını’’ almaya hak kazanmış olurlar.

Mezun öğrenciler DGS sınavına girebilirler. Bu sayede 4 yıllık lisans mezunu olabilme şansını elde ederler. 2 yıllık Mezun öğrencilerin DGS ile geçebilecekleri bölümler aşağıda listelenmiştir.;

  • Sosyal hizmet
  • Sağlık Yönetimi,
  • Hemşirelik
  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri,

Anestezi Teknisyeninin Ne iş Yapar? Görevleri Nelerdir?

  • Hastanın bilgilerini korumak
  • Ameliyat sırasında hastayı kontrol etmek
  • Ameliyat olacak hastanın; yaş, cinsiyet, kilo gibi fiziki durumlarını öğrenmek
  • Hasta kişi ameliyata hazır olduğunda doktora bilgi vermek
  • Ameliyat bittikten sonra hastanın durumuna göre nakil işlemlerini halletmek
  • Ameliyatta kullanılacak olan araçların temizlik ve sterilizasyon işlemlerini tamamlamak

Çevre Sağlığı Bölümü Nedir ve Ne iş yapar?

Çevre Sağlığı Ön Lisans bölümü, çok sık duyulmayan ancak bir sağlık bölümü olduğundan dolayı ataması nispeten daha kolay sayısal meslekler arasındadır. Kolay atlanılabilmesi, bölümü öğrenciler açısından seçilebilir kılmaktadır.

Çevre Sağlığı Bölümü’nün Tanımı Nedir? Öğrenim Süresi Ne Kadar?

Adındandı anlaşılacağı üzere Çevre Sağlığı, Her türlü doğal olan kaynakların korunması, insanalrın sağlığı açısından çevrenin çok daha uygun bir hale getirilmesi, bu işlemlerin yapılabilmesi için gereken tedbirlerin alınması ve çevre mühendisleriyle koordineli olarak çalışabilmeyi gerektiren bir bölümdür. Sayısal bölümler içerisinde yer alır. Öğrenim süresi 2 yıldır. Ön Lisans programı içerisinde yer alır.

Çevre sağlığı Bölümü’nün yer aldığı üniversitesi sayısı sayılıdır. Genellikle özel üniversitelerde bu bölüm yer alır.

Çevre Sağlığı Bölümünden Mezun olan Öğrenci ne iş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Çevre Sağlığı Bölümü’nden mezun olan öğrenci “Çevre Sağlığı Teknikeri” ünvanını alır. Teknisyenin görev ve sorumlulukları şunlardan oluşur;

  • Tespit edilmiş çevre sorunlarını not almak, kayıt etmek, bu sorunları ilgili olan birimlere derhal iletmek,
  • Vatandaşlardan gelen ve Çevre ile ilgili olan şikayetlerin doğruluğunu araştırmak,
  • Topraktan, sudan ve çevreye bırakılmış atıklardan örnekler almak,
  • Çevre sağlığı konusunda Kamu görevlilerini bilgilendirmek, onlara danışmanlık yapmak,
  • Suların gerekli temizleme işlemlerini halletmek, suyu dezenfekte etmek,
  • Çevre kirliliğini izlemek ve araştırmalar yapmak,
  • Tıbbi atıkları gerektiğinde denetlemek,
  • İhlaller olduğunda ya da icra kararı geldiğinde bunlarla ilgili gerekli işlemleri başlatmak,
  • Gürültü kirliliği veya hava kirliliği ile ilgili ölçümleri yapmak,
  • Saha çalışmalarını düzenlemek,
  • Test cihazları ve diğer aletleri kalibre etmek,

Çevre Sağlığı Bölümü mezununda Bulunması gereken Özellikler Nelerdir?

Yukarıda saydığımız gibi kapsamlı görevleri bulunan bir teknikerin sahada verimli olarak çalışabilmesi için, yeterli özelliklere sahip olabilmesi beklenir. Bu özellikler arasında;

  • Sayısal yönünün baskın özellikte olması, problemleri çözebilmesi,
  • Sahada kullanılacak olan ekipmanlar hakkında yeterli bilgiye sahip olması,
  • Yeri geldiğinde uzun süre sahada kalabilecek fiziksel güce sahip olması,
  • Diğer meslektaşları veya saha çalışanlarıyla uyumlu olması,
  • Tekniker Erkek ise askerlik görevi ile ilgili yükümlülüğünün bulunmaması

Beklenen özellikler arasındadır.

Çevre Sağlığı Bölümü’nün Puan türü Nedir?

Yukarıda ifade ettiğimiz gibi Çevre sağlığı bölümü Ön Lisans Sayısal bölümleri arasındadır. Üniversite sırasında adayların TYT puanları dikkate alınarak üniversiteler öğrenci alımını gerçekleştirir. Günümüz koşullarında Çevre sağlığı Lisans bölümüne yerleşebilmek için TYT puan alanında minimum   150 Puan alınması gerekmekte.

Bölümün taban puanlarına bakıldığında, 200 civarında olduğu görünmekte. Özel üniversitelerde Çevre sağlığı bölümüne daha sık rastlanılmakta. Bölüm mezunlarının KPSS ile atanabilme şansı mevcuttur. Bu sebeple KPSS düşünen adaylar için üniversitenin nerede olduğu çokta önem arz etmeyecektir.

Çevre Sağlığı Bölümü Mezunları Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Hangi bölümlere Geçebilir?

Dikey geçiş sınavı kısa ismiyle DGS, her yıl yapılan bir sınavdır. Bu sınav ile ön lisans mezunları yeterli puan alarak mezun oldukları alanla ilgili 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmekteler. Sınava ön lisans bölümlerinden mezun olan herkes katılabiliyor. Çevre sağlığı bölümünden mezun olan teknikerler,

  • Çevre Mühendisliği,
  • Biyoloji,
  • Hemşirelik
  • Hemşirelik ve Sağlık hizmetleri

Bölümlerinden 4 yıllık programlara geçiş yapabilmektedirler.

ekishaberleri

10 yıllık teknoloji ve internet üzerine olan bilgi birikimimle özgün yazılar hazırlamaya gayret ediyorum. Ziyaretçiler için faydalı olabilecek içerikler hazırlamak en büyük hedefim. Özellikle android uygulamala rv ekullanım alanlarını inceleyerek içerikler üretmeye çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhabalar sizlerden fikir almak istiyorum benim herhangi istedigim bi meslek veya hayalim yok sadece gekecekte iyi maaş is bulabilecek bi meslek arıyorum ve bunun icin sayisali secicem fikirleriniz veya onerilerinize gerçekten ihtiyacim var simdiden sağolun 👌

    1. Merhaba. Bu konuda nacizane önerim yetenekli olduğunuz alana yönelmeyi denemenizdir. İleride severek yapabilecğeiniz bir iş dalında çalışabilirseniz, işinizi severek yaparsanız hayatın geride kalan kısmı size kolay gelebilme olasılığı yüksektir.( Elbette hayatın nelere getireceğiniz bilemeyiz, diğer koşullar evlilik yaşam vs.) Ancak iş kolundan bakarsak sevdiğiniz işi yapmanızı tekrar öneririm. Sayısal alanda iseniz, ilginiz varsa geleceğin mesleği yapay zeka ile ilişkili bilgisayar dalı üzerinde uzmanlaşmanızı tavsiye edebilirim. C+, C++,HTML, PHP, Photoshop vb. alanalrda kendinizi geliştirirseniz elinize eskilerin tabi ile bir altın bilezik takmış olursunuz. Bunlar benim ilgi alanıma göre sunduğum düşünceler sadece. Ayrıca şunuda unutmayın, şuan popüler görünen bazı meslekler bir kaç yıl sonra şuan ki kadar populer olamayabilir. Bunuda hesaba katarak siz Kendinize ileride hangi işi yapmak istiyorum diye sararak ona göre kendinizi o bölümde yetiştirmeye gayret ediniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu