Yapay Zekâ Uygulamalarını Hangi Programlar Kulllanıyor? – 2023

Yapay Zeka Uygulamaları
Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zeka uygulamalarının adının sıkça duyulduğu şu günlerde, hangi platformlarda bu özelliğin var olduğu araştırılmaya başlandı.

Metin oluşturarak makale yazımlarını kolaylaştıran ChatGPT dil programı ile görüntü meydana getirme konusunda kullanıcılara yardımcı olan Stable Diffusion Uygulamalarının sahip oldukları yapay zekâ ile piyasaya sürüldükleri ilk andan itibaren büyük ses getirdiklerini söylemek mümkündür.

Şimdilik bu iki örnek Yapay Zekâ konusunda büyük bir adım olsa da ilerleyen dönemler için geriye bakıldığında belki de yetersiz görünecek. Bunu söylememizin sebebi yapay zekanın giderek büyümesi ve yukarıda verdiğimiz iki örneğin dışında pek çok uygulama alanında kullanılmaya başlanmasıdır. 

Makalemizde Yapay Zekâ kullanılarak icat edilmiş ve en çok bilinen uygulamalar hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağız. 

YAPAY ZEKâ UYGULAMALARI – İşte En Bilinen Uygulamalar

Arama motoru Metafor – Metafor nedir?

Metinden bağlantıya doğru arama yaparak ortaya çıkan yeni Yapay Zekâ modeli olan Metafor, alternatif bir arama yapısına sahiptir. Metafor adeta yapay zekâ nedir sorusunun bir karşılığı olarak İnsanların karşısına çıkıyor.

Günümüzde arama motoru konusunda yapay bir zekanın varlığı yeni yeni konuşulmaya başlanmışsa da temelinin 1990’lı yıllara dayandığını söyleyebiliriz.  Bunun ilk örneklerine Google arama motoru üzerinde bulabilmekteyiz. 1997 yılında faaliyete başlayan Google zamanla arama motoru deyimiyle eşleşti. Artık arama motoru denildiğinde ilk akla Google gelmekteydi.

Yazılım mühendisliği maaşları ne kadar oldu? m2023 yılı yazılım mühendisliği maaşları için yazımızı okuyun!

Google’ın yerini bu şekilde sağlamlaştırmasının nedeni yapay zekayı erkenden keşfetmesi ve bu Yapay Zeka uygulamalarını kendi üzerinde denemesinden ileri gelmektedir. Kendisini sürekli ilerletmeye çalışan Google arama çalışmalarında yeni uygulamalar geliştirmeye gayret ediyor. 

Son olarak yeni üretmiş olduğu Bart ve Mum modelleri ile Google yapay zekasını iyileştirerek arama çalışmalarında daha iyi sonuçlar üretmeye çalışmaktadır. 

Metafor nedir?

Yapay Zeka - Metafor Nedir?

Metafor, Yapay Zeka desteğiyle bağlantılı şekilde üretilen bir tür otomatik tamamlamadır. Peki bu cümle neyi ifade ediyor?  Bu durumu öncelikle Google arama motoru üzerinden açıklamaya çalışalım. 

Google, bir kullanıcı sorgulama yaptığında arama sonuçlarında kullanıcının istediği en yakın sonucu verebilmek için yapay olarak geliştirilen zekasını kullanır.  Metafor sistemleri ise arama sorgulamalarında daha farklı bir yaklaşım benimsemektedir.

Metaforun tam olarak nasıl çalıştığını anlayabilmek için OpenAL’ın GPT3 modeli ile bir karşılaştırma yapmak anlaşılabilirlik açısından faydalı olacaktır.

GPT3 dil modeli Metin’e dayalı bir sorgulama yaptığında bir sonraki olası kelimeyi kendi algoritmasına dayanarak tahminde bulunur. Bu şekilde çeviriler tamamlanır ve bağlantı kurularak anlamlı hale gelir.

Benzer şekilde Metafor arama motoru da yapılan metin girişine bağlı olarak sahip olduğu yapay zekasıyla tahminlerde bulunur. Yani Metafor üzerinden yapılan bir aramada Yapılandırılmış bir cümle yapay zekanın kurduğu bağlantı ile eşleşerek başka bağlantılar çıkartır.

Kısaca özetlemek gerekirse Metafor:

Girilen metinlerden, bilgi sistemlerinden ve bu bilgilerin türlerinden edindiği bilgilerle bloklardan, Wikipedia sayfalarından, haber kaynaklarından, dergilerden veya profesyonel olarak oluşturulmuş web sayfalarından bağlantılar sağlayan bir arama motorudur.

Metafor ile yaptığınız aramalar birisiyle konuşuyormuşsunuz gibi bir izlenim verir. Konuşma sonucunda bir dizi bağlantı karşınıza çıkar. Çıkan sonuçlarda reklamlar yoktur ve arama motoru sayfası hissiyatı kullanıcı da oluşur. Metafor uygulamasının dezavantajı olarak görünen bir husus olarak yinelenen sayfaların arama sorgularında yer almasını söyleyebiliriz.

Microsoft Cortana

Cortana, Microsoft tarafından geliştirilen ve yapay zeka uygulamalarını kullanan bir tür sanal asistandır. Cortana pek çok görevi bir arada gerçekleştirebiliyor. Sorulan sorulara yanıtlar verme, not alma, takvimleri yönetme. Bu görevler Contanın yapabildiklerinden sadece birkaçı.

Kullanıcılara, sordukları sorular karşısında kişiselleştirilmiş öneriler sunabilen Cortana bu işlemleri gerçekleştirebilmek için Bing arama motorunu ve yüklü olduğu cihazdaki verilerden yararlanmaktadır. Yukarıdaki özelliklerle birlikte cortana bir akıllı telefonu diğer cihazlar ile kolaylıkla senkronize edebilmekte.

Kullanıcıların pek çoğu yaptıkları yorumlarda Windows cihazlarında Cortana’yı kullanmaktan keyif aldıklarını belirtmektedirler. Bazı kullanıcılar evin başka bir odasından ses komutuyla uygulamalar açmak veya saatin kaç olduğunu, hava durumu hakkındaki detaylı bilgileri Cortana aracılığı ile alabildiklerini belirtiyorlar. 

Ebayda nasıl satış yapılır? Ebayda satış yapmanın püf noktları nelerdir? İşte detaylar

IOS işletim sistemini kullanılan kullanıcılar da cortana ile sanal asistan özelliğini kullanabilmektedirler. Halihazırda Siri sanal asistanını kullanan kullanıcılar cortana ile tanışarak sanal asistan değişimi gerçekleştirebiliyorlar. Özellikle Apple telefonlarını bilgisayarlar ile bütünleştirmek isteyen kişilerin daha çok Cortana yapay zekâsına sahip asistanı tercih ettiği görülüyor. 

iPhone üzerinde Cortana, bazı sınırlamalara maruz kalabilmekte. Ancak bu sanal asistanın sahip olduğu benzersiz özellikler düşünüldüğünde bu sınırlamalar çok da önemli görünmüyor. 

LUMEN5

Metinlerden video içerikleri oluşturmamız konusunda yardımcı olan, blok gönderileri ve teknik incelemeler yapabilmemizi sağlayan lumen5, AL tabanlı bir video düzenleme aracıdır. Uygulamanın kolayca erişilebilir pek çok aracı bulunmaktadır. Bu araçlar sayesinde kişiler videolarını rahatlıkla geliştirebilirler.

Lumen5’in en temel özelliği metinden videoya dönüştürme aracı olmasıdır. Bu uygulamayı 720p özelliğine sahip sınırsız şekilde video sağlayabilecek bir biçimde kullanabiliriz. Ancak Lumen5 ücretsiz uygulamasını kullanmayı düşünüyorsanız platformun koymuş olduğu filigranları videonuzda kabul etmek zorundasınız.

Lumen5 özellikleri arasında metninizi doğrudan yapıştırma, URL’yi içeriğinizi ekleme Metin içi düzenlemeler ve doldurmalar gibi seçenekler yer almaktadır.

Lumen5 yukarıda belirttiğimiz gibi genel olarak metni videoya dönüştürmek için tasarlanmış bir yapay zekâ programıdır. Web tabanlı ve aynı zamanda çok katmanlı bir hizmet sunar. Kişiler için sunmuş olduğu hizmetler yanında, işletmeleri de hedeflemektedir. Yaklaşık olarak 400.000 işletmenin bu Platformu kullandığı düşünülmektedir.

Platformun ücretli olarak sunduğu özelliklerin yanında aynı zamanda ücretsiz sunduğu pek çok hizmeti bulunmakta.Tahmin edileceği üzere ücretsiz sürümde bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu kısıtlamalar arasında az önce bahsettiğimiz 720p’lik bir video çıkışı çözünürlük özelliği ilk sıradadır.

Uygulamanın ücretli sürümleri 1080p çözünürlükte dışa aktarım yapabiliyor. Ayrıca ücretli sürümleri satın almanız halinde pek çok tema Stok fotoğraflar stok videolara sahip olabiliyorsunuz.

Kayıt olmak için Lumen5

Zyro AI Arka Plan Temizleyicisi

Zyro AI, resimlerinizde arka planda yer alan istemediğiniz cisimleri çıkarmaya yarayan ve bunu yaparken yapay zekasını kullanan bir programdır. 

Arka plan temizleyicisi, zyro tarafından kullanıcıların hizmetine sunulan uygulamalardan sadece bir tanesidir. Zyro’yu kullanmak ücretsizdir. Platform aracılığıyla arka planı kaldırabilmek için .png ve .jpeg uzantılı resim dosyalarının sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Yükleme işlemine upload olarak yapabileceğiniz gibi sürükle bırak mantığıyla da gerçekleştirebilirsiniz.

Arka plandaki silme işlemi tamamlandığında dosya nokta .png olarak indirilmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra farklı bir dosya yüklenebilmektedir. 

Zyro aracılığı ile kullanıcılara servis edilen bir diğer ücretsiz araçlardan en bilineni logo oluşturucudur. Bunun dışında resmi yeniden boyutlandırma, işletme ismi oluşturma, slogan oluşturma, bloklar için başlıklar oluşturma, ısı haritaları, görüntüleri ölçeklendirme ve favori Kon oluşturma gibi işlemleri Zyro yapay zekâ uygulamasıyla gerçekleştirebilirsiniz.

DeepL

DeepL, metin kutusuna girilen kelimeleri dil özelliğine göre algılayan ve bu kelimeleri istenilen 31 dil arasından bir tanesine tercüme etmeye yarayan bir yapay zeka tercüme uygulamasıdır. Çevirilerin doğruluğu, çeviride dil bilimi özelliklerini kullanabilmesi ve kelimelere anlama becerisi katması sayesinde kullanıcılarca çok sayıda övgüyü almış bir tercüme programıdır.

DeepL, ücretli bir dil programıdır. Ancak yeni başlayanlar için 30 günlük deneme sürümü kullanılmasına izin verdiğini de hatırlatalım. Bu süre içerisinde kullanıcılar uygulamadan memnun kalmazlarsa herhangi bir ücret ödemeden iptal edebilme şansına sahipler.

Fiyat konusunda yapay zekâ uygulamasının farklı alternatifleri bulunmaktadır. Her fiyat tarifesinde uygulamanın yapmış olduğu hizmetler değişmektedir. Daha fazla hizmet alabilmek için ücretlendirme tarifesini yükseltmeniz gerekiyor. Genel olarak yeni başlayanlar için Starter paketinin uygun olabileceğini söyleyebiliriz.

Kullanıcılar çeviri yapmak istedikleri yazılarını PDF, Word ya da PowerPoint dosyası şeklinde de yükleyebilirler. Bu şekilde dosya ile yüklenen tüm metin, uygulama aracılığıyla kolaylıkla çevrilecektir.

DeepL Yapay zekalı çeviri programının ücretsiz sürümünde:

  • Sınırlı metin çevirisi
  • Ayda 3 düzenlenebilir olmayan dosya çevirisi
  • 5 MB boyutuna kadar dosya yükleyin
  • En fazla 10 giriş içeren 1 sözlük

Özellikleri bulunmaktadır. Ücretsiz sürümün üst versiyonları olarak sırasıyla “Starter”, “Advanced” ve “Ultimate” paketler bulunmaktadır. Bu paketlerin fiyatları ise ülkelerin para birimine göre değişiklik gösteriyor. Pro versiyonu satın almak isteyen kullanıcıların Öncelikle bulunduğu ülkenin dilini destekleyip desteklemediğini kontrol etmelerinde fayda var.

DeepL Pro toplamda 35 ülke diline çeviri yapabilmektedir. Bu ülkeler Planlar ve ücretlendirme menüsünde detaylıca belirtilmektedir. Pro versiyonunu seçmek isteyen kullanıcıların istedikleri dilin burada olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. 

QuillBot

QuillBot, bir tür dil bilgisi denetleyicisi olarak tarif edilir. Uygulama ile metinlerin özgünlüğü incelenir ve denetlenebilir.

QuillBot, oluşturulmuş olan cümleleri mevcut makaleleri veya bir içerikten alınan paragrafları yeniden yazmak ve bu cümleleri geliştirmek için kullanılan son teknoloji bir Yapay Zekâ ürünüdür.

QuillBot aracılığıyla içerikleriniz yeniden anlamlandırılır ve daha kaliteli hale getirilir. Tüm bu işlemler uygulamanın sahip olduğu yapay zekâ ile gerçekleştirilir. Belirtilen özelliklere ek olarak yukarıda anlattığımız gibi intihal denetimi yapma ve içeriklerin özetini çıkarmak gibi işlemleri gerçekleştiren zekaya sahiptir.

QuillBot, Yazım süresini yarıya indirme, içeriği yeniden oluşturma kelime haznesini geliştirme ve daha profesyonel bir görüntü kazandırma gibi özellikleri nedeniyle pek çok akademisyen tarafından tercih edilen en iyi uygulamalar arasında gösterilmektedir. Aranılan pek çok özelliğin tek bir uygulama çatısı altında birleşmesi nedeniyle kullanıcılar farklı özellikler için Ekstra para vermeden bu uygulama aracılığı ile hepsine ulaşabilirler.

QuillBot Nasıl Çalışır?

QuillBot Uygulamasının özelliklerinden bahsetmeden önce, nasıl çalıştığını kısaca anlatalım. Platformu kullanabilmeniz için çok fazla ön hazırlık yapmanıza gerek yok. Yapmanız gereken sadece içeriğinizi kopyalayarak uygulamaya yapıştırmaktır.

Bu işlemden sonrasını uygulama kendiliğinden gerçekleştiriyor. İçeriğinizde bulunan kırık cümleler, yaptığınız dil bilgisi hataları veya kafa karıştırıcı sözcükler düzeltilmesi için size gösterilmektedir. Gerekli düzeltmeler sonrasında içeriğiniz daha kaliteli olacaktır.

Uygulamanın özellikleri bununla sınırlı değildir. Geniş bir içerik ya da içeriğinizin özetini oluşturmak istiyorsanız bu işlemleri Quillbot’un Summarizer ayracıyla gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bu işlemleri gerçekleştirebilmek için içeriğinizi kopyalayarak Quillbot uygulamasına yapıştırmanız ve ilgili işleme başlamanız yeterlidir. 

Quillbot uygulamasında yer alan intihal kontrol aracı ile içeriğinizin özgün olup olmadığını anlayabilirsiniz. Içeriğinizde herhangi bir kopya varsa orijinal içeriğin kaynağını platform üzerinden görebiliyorsunuz. Uygulamanın bu özelliği sayesinde makalenizi özgün hale getirebilmeniz mümkündür. 

Quillbot Premium Fiyatları Ne Kadar?

Platformun ücretsiz versiyonu ile belirli özellikleri gerçekleştirebilirken, Premium ücretli versiyonunda çok daha fazla özelliğe sahip olabilmektesiniz. Premium üyeliğe sahip olmak isteyen kullanıcılar için 3 adet fiyatlandırma tarifesi bulunmaktadır.

Quillbot Premium- Ücretlendirme
Quillbot Premium- Ücretlendirme

3 fiyat seçeneğinin tamamı aynı premium özelliğe kullanıcının kavuşmasını sağlıyor. Aradaki fiyat farkının sebebi kullanıcını seçmiş olduğu aylık periyotlardan ileri gelmektedir. Kullanıcının aylık ödemeler yapmayı tercih etmesi halinde premium versiyon için 9,95 dolar ödemesi gerekirken, 6 aylık bir satın alma planlaması için aylık olarak 6,66 dolar, 12 aylık bir satın alma planlaması için ise Aylık 4,17 ödemesi gerekmektedir.

Soundraw

Şimdiye kadar anlatmış olduğumuz yapay zekâ uygulamaları daha çok metin oluşturma üzerindeydi. Şu an anlatacağımız Sounddraw ise diğer platformlardan farklı olarak daha çok ses ve videolar üzerine yapılmış bir yapay zekâ uygulamalarından bir tanesidir.

Sounddraw, ses oluşturma, video editleme, çeşitli oyunlar oynama ve daha pek çok kullanım için kullanıcıların hizmetine sunulmuş telifsiz şekilde müzik oluşturabileceğiniz bir yapay zekâ uygulamasıdır.

Uygulamayı kullanmak son derece basittir. Sahip olduğunuz ruh halinize göre bir tema seçin ve müzik listeleri içerisinden tercihler yapın. Platformun arayüzü bu işlemlere olanak tanır. Yapmış olduğunuz tercihler ile kendi becerinizi birleştirin. Bu sayede özgün bir ses oluşturabileceksiniz. Ses dosyanızın uzunluğunu kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Ortaya çıkardığınız eser telifsizdir. Eserinizde dilediğiniz zaman düzenlemeler yapabilirsiniz. 

Sounddraw - Ücretlendirme
Sounddraw – Ücretlendirme

Sounddraw uygulamasının ücretsiz ve ücretli versiyonları bulunmaktadır. Ücretsiz versiyonu ile bile onlarca işlemi rahatlıkla gerçekleştirebileceğiniz platformda müzik kreaksiyonlarını indirmek ve eserlerinizi lisanslamak için aylık 16,99 dolar şeklinde belirlenmiş ücretli versiyonunu satın almanız gerekiyor.

Soundraw Premium özelliğin Avantajları Nelerdir?

Sounddraw Yapay zekasının Premium versiyonuna sahip olan kullanıcılar eserlerini:

  • Kişisel ve ticari olarak kullanabilir
  • Günde 50 şarkıya kadar indirme yapabilir
  • YouTube ve sosyal medyada paylaşabilir
  • Kurumsal videolar oluşturabilir
  • TV ve Radyo reklamları yapabilir
  • Postcastler oluşturabilir
  • Oyun ve uygulamalarda kullanabilirler.

Narakeet

Narakeet, kullanıcıların yüklemiş olduğu Powerpoint sunumlarını videolara dönüştüren bir yapay zeka uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde ses, metin, müzik ve alt yazılar içeren videolar oluşturabilirsiniz. Belirtmiş olduğumuz bu özellikler Narakeet’in en temel fonksiyonlarından bazılarıdır.

Platform aracılığı ile ppt ve pptx şeklindeki dosyalarınızı yükleyerek gömülü yazı şekillerinizi ve anlatım metinlerinizi kendi tercihinize göre düzenleyebilirsiniz. Uygulamanın hem ücretsiz hem de Premium versiyonu bulunmaktadır. Ücretsiz olarak kullanılan hesaplarda 10 megabaytlık veri ve 30 slayt sınırı kullanıcıları karşılamaktadır.

Ücretli hesap tercihinde bulunan kullanıcılar için bu sınırlamalar daha yüksektir. İndirme işleminden sonra MP4 formatında bir video dosyası elde edeceksiniz. Bu video dosyasını isteğinize göre sosyal medya hesabınızda paylaşabilirsiniz.

Narakeet, bu özelliklerinin yanında videoya ses ekleme özelliği sunar. Platform 80’den fazla dile değişik lehçelere, farklı cinsiyetlerde ve yaşlarda 500’den fazla sesi desteklemektedir. Uygulamayı kullanabilmek için kelimeleri metin kutusuna girebilirsiniz. Bunun haricinde PowerPoint ya da video dosyaları ile de dönüştürme işlemini gerçekleştirebilmeniz mümkündür.

Narakeet aracılığı ile MP3, waw, ve m4a gibi ses dosyaları oluşturabilmeniz mümkündür. Fakat sahip olduğunuz dosya PowerPoint ise dönüştürme işlemini yalnızca MP4 olarak gerçekleştirebilirsiniz. Ücretli olmayan hesaplar 1 KB kadarlık bir metni ve 10 MB maksimum dosya boyutunu desteklemektedir.

Narakeet uygulamasını ücretli olarak kullanmak isteyen kullanıcılar dakika başına en az 20 cent’lik bir ücret ödemelidirler. 20 cent’lik ödeme 30 dakika için 6 dolarlık bir ücrete karşılık gelmektedir. Ödeme yöntemi olarak kullanıcılara kredi kartı veya PayPal yöntemlerinden birisini tercih etme hakkı tanınmıştır.

Ödeme yöntemleri konusunda tercih edilen süre miktarının artması dakika başına ödeme ücretini azaltmaktadır. 10000 dakika için dakika Başına 5 sentlik bir ödeme yöntemi en ekonomik tercih olarak görülmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*