İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 2023

2023 Yılında Evde İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Evde istiridye mantarı yetiştiriciliği son zamanlarda farklı alanlarda ticari ve hobi olarak uğraşan kişilerin dikkatini çekmiş durumda.

Yeri geldiğinde hobi olarak görebildiğimiz gibi aynı zamanda sizlere ek iş sağlayarak kazanç sağlaması da istiridye mantarı yetiştiriciliğini ön plana çıkartmaktadır.

Çok büyük bir arsa ve arazi de bu iş kolunu yapabileceğiniz gibi dilerseniz küçücük bir bahçede de bu tarz bir işi yapabiliyorsunuz. Hatta bir evin odasında veya ideal bir tarlada bu işleri yapma şansına sahipsiniz.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği evde yapılabilir olmasından dolayı bu dönemde dikaktleri üzerine çekmiş durumda.

İstiridye mantarı yetiştiriciliğinin ülkemizde tam anlamıyla sağlıklı olarak devam ettiği günümüz şartlarında söylenemese de maddi olarak kazançları ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca devlet tarafından desteklenen mikro krediler, il ve ilçe Ziraat Odaları tarafından sağlanan fonlar ile birlikte KOSGEB de göz önünde bulundurulduğunda aslında mantar yetiştiriciliği anlamında para kazandırması konusunda dikkat çekmektedir.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği’nin Ne gibi vantajları Vardır?

Öncelikle üretim aşamasından bahsedelim. Üretim bölümünde nem, ısı, havalandırma, ışık gibi 4 tane önemli kilit nokta bulunmaktadır. Bunların birisinin olmaması durumunda, üretim ve verimde gözle görülür bir düşüklük yaşayabilirsiniz.

Günümüzde artık 1500’den fazla noktada Türkiye’de mantar yetiştiriciliğinin yapıldığı bilinilmektedir. Türkiyenin en kalabalık şehri olan istanbulda istiridye mantarı yetiştiriciliği yapıldığı bilinmektedir.

Bu iş koluna bir çok kişi hobi olarak başlıyor ve zamanla işlerini büyütüyor. Uluslararası anlamda da isteyenler gerekli izinleri alarak bu işlemi yapabiliyor ve daha çok para kazanma şansına sahip olauyor. Elbette bu noktada bir çok farklılık ve ayrıcalık bulunuyor.

İstiridye mantarı yetişticiliği konusun değinirken her şeyden önce bu mantarın nasıl yetiştirileceği ile ilgili iş sahiplerinin bilgili olması gerekmektedir. Önergelere bağlı olarak üretimlerin yapılması üreticilere başarı getiriyor.

Ancak önergeleri göz önünde bulundurmadığınız zaman istenilmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Hatta zarar durumları da meydana gelmesi muhtemel durumlardandır. Üreticiler düzenli olarak işlemleri yaptıkları zaman ufak  bir bahçede bile yıllık olarak 70.000 TL civarında bir gelir sağlanmaktadır.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yaparken Dikkatli Olun

İstiridye Mantarı

İstiridye mantarı yetiştiriciliği meraklılarının olabilecek olumsuz durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. En basit görünen yer seçimini bile özenle yapmak ve aksaklığa sebebiyet vermemek bu işte en temel kuraldır.

İstiridye mantarı işine yeni başlayacaklar için ilk bilinmesi gerekenlerin başında verimin kompost ile alakalı olduğu gerçeğidir.. Burada kompost ve birazdan bahsedeceğimiz misel denilen olgulara ve yetiştirici sistemlerine dikkat etmek son derece önemlidir.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecek PÜf Noktalar – Misel Ve Kompost

Belirttiğimiz gibi istiridye mantarı yetiştiriciliğine yeni başlayanların karşılaşacakalrı başlıca ifadeler misel ve kompost olacaktır.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği konusunda dikkat edilmesi gereken en öncelikli konu misel‘dir. Çünkü, misel mantarı oluşturan tohumdur. . Doğru tohumu seçmediğiniz takdirde istediğiniz sonuçlara ulaşmak çok zor olacaktır.

Doğal koşullar altında sporlar kendileri için uygun ortamı bulduklarında çimlenirler ve mantarların bu sayede üremesine yol açarlar. Fakat mantar yetiştiriciliği açısından bakarsak sporlar tohum olarak kullanılmamaktadırlar. Sporlar uygun besi ortamları sağlandığında çimlenirler yada doku kültürü vasıtasıyla tohumu oluştururlar.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği işine gönül koyanlar açsından bir diğer önemli nokta seçmiş olduğunuz saman, kuru ot gibi karışımların dikkatli bir şekilde kullanılması hususu olacaktır. Toprak seçimi yetiştiricilik alanında can alıcı kısımdır. Ph’ca dengelenmiş ve mantarın verimli şekilde çıkması için gerekli şartları taşıyan toprak yetiştiricilik konusunda size avantaj sağlar.

Evde Mantar Yetiştirmek İçin Kompost Hazırlanışı Nasıl Olmalıdır?

İstiridye Mantarı yetiştiriciliği için kompost hazırlamak başlangıç açısından gerekli bir durumdur. Kısaca kompost nasıl hazırlanır?

  1. Bir poşet içerisine 10cm kalınlığında bir talaş tabakası hazırlayın
  2. Talaşın üzerine 1 avuç kadar istiridye mantarı serpiştirin
  3.  Mantarın üzerini tekrar talaş yada buğday ile kapatın.
  4. Talaş veya buğday üzerine tekrar mantar koyun
  5. Poşette yer kalmayana kadar katman katman bu şekilde hazırlayın
  6. poeşeti doldurunca sıkı sıkı ağzını bağlayın ve karanlık bir ortama koyun. 
  7. İstiridye mantarın birinci seviyesi (kuluçka dönemi) bitene kadar sabırla bekleyin.

İstiridye Mantarı Kaç Günde Yetişir?

istiridye Mantarı
istiridye Mantarı

İstiridye mantarı yaklaşık olarak 20 günlük bir kuluçka süresi geçirmektedir. Mantarlar tam sarım yapmanın ardından tahmini 17. gün sonunda ilk kez görülmeye başlarlar. İlk mantarın görünmesinden sonra gelişmesi için uygun şartlar olan nem, sıcaklık ve oksijen sağlanırsa mantarın yaprak büyüklüğünün 10cm civarına gelmesi 5 yada 6 gün sürer.

Kısacası kuluçka dönemi geçtikten sonraki 6. günden itibaren ilk istiridye mantarı toparlanabilir. Bu dönemde mantar yaprağı günlük oalrak %50 oranında büyür. İlk hasat dönemi bittikten sonra mantarda kısa bir kuluçka süresi gözlenir.

Bundan sonraki ikinci hasat döneminde mantarın yetişme süresi ortalama 10 günü bulur. Bu durumun başlıca sebebi kompost içerisinde bulunan katı maddenin(besin miktarı) azalmasıdır. EN son hasat döneminde mantarın yetişme süresi 15 günü bulur. Buraya kadar belirttiğimize göre istiridye mantarı yaklaşık oalrak 5 ile 15 gün aralığında yetişmektedir.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği – İşte Detaylar….

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Detayları Hakkında
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Detayları Hakkında

Kendinize ait bir mantarhane kurmak istiyorsanız, istiridye mantarı yetiştiriciliği gerekli alanın 100 metrekare civarında olması idealdir. Bu bölge için 15 tonluk komposta ihtiyaç olacaktır. Elbette burada kurulacak çadırın, işçilik bedellerinin hepsini göz önünde bulundurursak tahmini 60.000 ila 80.000 TL arasında bir maliyet karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu masrafın karşılığını bir yıllık süreçte işleri doğru yaparsanız almanız mümkündür.

Böyle bir alandan net olarak yetiştiricilik ile kazanacağınız paranın da hesabını verecek olursak, 90 günlük süreç sonunda 5 ton kadar bir mantar elde edebiliyorsunuz. Bunun sonucunda isterseniz 40.000 TL gibi bir para kazanma şansına sahip olabiliyorsunuz.

Bu paranın bir miktarı toplama gideri gibi görünse de aslında rahatlıkla toplama işlemini yapabilirsiniz. Bu kısımdan sonrasında kazancınız sürekli olarak artacaktır. Masrafların da düşmesiyle birlikte ortalama olarak ayda 6.000 TL civarında bir para kazanma şansına sahip olabiliyorsunuz.

İfade ettiğimiz gibi işleri doğru yapmanız halinde kazanacağınız ücrette doğrusal bir artış görülecektir. 2 yıllık süreyi verimli olarak geçirmeniz halinde aylık kazancınız 10binTL üzerine çıkması muhtemeldir.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Riskleri Nelerdir

Aslında bir çok ticari konu göz önünde bulundurulduğu zaman en az riske sahip yetiştiricilik türü istiridye mantarı yetiştiriciliğidir diyebiliriz. Elbette burada dikkat edilmesi gereken husus az önce de söylediğimiz gibi kompost konusudur. Bu konuyu önemsediğiniz takdirde hiç bir sıkıntı yaşamamış olursunuz.

Yetiştiricilik sırasında bu 4 önemli sac ayağına da dikkat etmek gerekir. Doğru şekilde yapılmış olan yatırımlar ve ısı yalıtımları sayesinde çok iyi şekilde paralar kazanabiliyorsunuz. Sadece 90 günlük ilk dönemi atlattıktan sonra çok daha rahat hareket edebileceksiniz.

Akıllara gelebilecek bir diğer konu taşımacılık sırasında oluşan sıkıntılardır. Taşıma sorununu en aza indirgemek adına ürünelrinizi doğrudan tarla üzerinden satış yapabilirseniz daha avantajlı sonuçlar alabilirsiniz.

İistiridye mantarı yetiştiriciliği yapanlar için en önemli eksiklik taşımacılık konusunda yaşanmaktadır. Mantarın yetiştirilmesi esnasında her nispeten sorunlar çok daha az olsa da taşınması sırasında bir takım olumsuzluklar gözlemlenebilmektedir. Bu tip durumlar üreticileri zora sokabilmektedir. Bu yüzden istemediğiniz sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için daha mantıklı davranmalı, taşımacılığı özellikle satış yapmış olduğunuz firma ile çözme yoluna gitmelisiniz.

“İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 2023” üzerine bir yorum

Yorum yapın