2024 Yılında E Ticaret Nasıl Yapılır?Nasıl Başlanır?

E ticaret nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız online para kazanma yollarını araştıramaya koyulmuşsunuz demektir. Doğru yerdesiniz yazımızda E ticaret nasıl yapılır sorusuna cevaplar bulacaksınız. E ticaret işine girmek isteyenlerin başlıca araştırdığı konu olan E ticaret nasıl yapılır konusu geniş bir alanı kapsıyor.

Bunun yanında E ticaret mağazası açılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği de e ticarete girmek isteyenleri ilgilendiren bir diğer önemli konu.

Öncelikle E ticaret ile uğraşabilmek için bir sanal veya fizikiki bir işletmeye ihtiyacımız olacak. Bu işletme E ticaret işletmesi olarak adlandırılır. Peki nedir bu e ticaret işletmesi? İşletme ile e ticarete nasıl başlanır?

E Ticaret İşletmesi Nedir?

İnternet üzerinden mal alıp satış yapan her türlü işletme E ticaret işletmesi olarak isimlendirilir. Bu işleri yürüten işletmeler, alışverişlerini online olarak aktarılabilen paralar ile gerçekleştirirler. Bu yeri gelir kredi kartı ile ödeme olur, bazen EFT/havale bazen de günümüzde kullanılan kripto paralar.

İnternet ile beraber gelişen online ödeme sektörü sayesinde yapılan satışlar ile trilyon dolarlar el değiştirirken adeta ekonomilere can veren bir sistem oluşmuş durumda. E ticaret işinde bu para akışını gören kişilerin E ticaret nasıl yapılır araştırmaları da esasında bu sebeptendir.

Online girişimcilerin kendilerine ait bir e ticaret mağazası kurması beklenen bir gelişmedir. Online bir mağaza kurmak artık çok zor işlemler gerektirmiyor. Bu sayede kendi işlerinin patronu olan binlerce kişi bulunmakta. Şu an para kazanan bu kişiler de herkes gibi işin başında e ticarete nasıl başlanır bilmiyordu.

E Ticaret İşletmesine Nasıl Başlanır?

E ticaret işine başlamak ile normal bir işe başlamak arasında farklılıklar bulunduğu gibi bir takım benzer özellikler de bulunur. Yazımızın devamında belirteceğimiz gibi atılması gereken adımlar ile yasal işlemlerin çoğunluğu normal işletme açmakla benzerdir. Aradaki net farkı E ticaret nasıl açılır cevabını öğrenmeye başladığınızda kendiniz görebileceksiniz. Şimdi E ticaret işine başlarken neler yapmalıyız, e ticaret nedir nasıl yapılır bunlar üzerine devam edelim.

İnternetten para kazanma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz? Hemen okuyun!

1- E ticaret için Alan Araştırması Yapın ve Niş Bir Alan Bulun

İşe koyulurken her işte olduğu gibi ön bir araştırma yapmak her zaman faydalıdır. Bu durum e-ticaret işi içinde geçerlidir. Kendinize bir lokanta, restoran veya bir mağaza açarken nasıl ki çevre araştırması yapıyorsanız aynı şekilde araştırmanızı E-ticaret içinde yapmalısınız.

Aslında E ticaret nasıl yapılır sorusundan önce ilk düşünmeniz gereken açacağınız işletmenin ne üzerine olacağını belirlemek. İşletmenizin konusunu belirledikten sonra e ticarete nasıl başlanır üzerine araştırmalara başlayabilirsiniz. Konusu belirlenen mağazanızı açtıktan sonra satacağınız ürünlerin fiziksel mi dijital mi yoksa her ikisi de mi olacağına karar vermek gerekmekte. İnternet sitenizde abonelik sistemi olacak mı? Ürünlerde toplu indirimler olacak mı? Kampanyalar sunacakmışsınız? Gibi sorular ile de karar verme süreci devam edecektir.

Bununla birlikte E ticaret mağazanızda satılan ürünlerin müşteriye ulaştırılma süreci karşınıza çıkacak. Bu tür işlemlerin maliyetleri neler olacak? Ürün satışı ile ilgili yasal kısıtlamalar var mı? Tüm bu soruları işe koyulurken düşünmeli ve sağlıklı bir planlama süreci hazırlanmalıdır. But tür engeller işletme açılışında ve ilerleyen dönemlerde mutlaka karşınıza çıkacaktır. Önceden yapılacak bir hazırlık ile rahatlıkla engeller aşılabilir.

Amazonda Satış Yapmak için Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir? Öğrenmek için yaımızı okuyun.

İşlemlerinizi sağlıklı şekilde tamamlamak belirlediğiniz hedeflere ulaşabilmek adına son derece önemli. E ticaret alanında atılacak adımlar arasında en önemlilerden birincisi çalışacağınız niş alanı belirlemektir.

E ticaret hacminin giderek büyümesi ve bu büyümenin hızlanarak ivmelenmesi e ticaret nasıl yapılır meraklılarının ilgisini çekse de bu durum rekabetinde giderek arttığını göstermekte. Bu durumda rekabetten en az zararla hatta kazançla ayrılmak için rakip araştırması iyi yapılmalı ve başarılı olabileceğiniz bir alanı tercih etmelisiniz.

2- İşletmeniz için Bir İsim Belirleyin

E-ticaret konusunda Niş bir alan adı belirledikten sonra sırada firmamızın ismini belirlemek var. İsim noktasında önemli ve dikkat edilecek nokta benzersiz ve akılda kalıcı bir ad bulmaktır. Akılda kalıcı bir isim ile müşterilerinizin hafızasında kolayca yer edinebilirsiniz. Kafanızda firmanızla ilgili isim belirlediyseniz bu ismin hem web hem de ticari hayatta kullanımda olup olmadığını da araştırın. Böylece telif sorunlarıyla karşılaşmamış olursunuz.

E ticaret nasıl yapılır konusunda işe yeni başlıyor olsakta tüm planlamayı işin en başında yapmak gerekmektedir. Bir web sitesi kurmak için erken diye düşünüyor olabiliriniz. Ancak kuracağınız işletmenin adını internet üzerinde kullanılabilir olup olmadığını kontrol edin. İşletmeadım.com veya işletmeadım.net şeklinde bir web site ismi sizden önce alınmış olabilir. Böyle bir durumda domain uzantısını veya firma ismini değişmek gibi iki seçeneğiniz olacaktır.

İki seçenek arasında akılda kalıcı olması adına “.com” uzantılı domain seçmek isterseniz bu durumda firma ismini değişeceksiniz. Sürecin başında firma ismini belirlerken domain kontrolü yapmanın önemi burada ortaya çıkıyor.

İsim ve web site ismini belirlediyseniz sırada E-ticaret işletmenizin yasal yapısıyla meşgul olmak var. Gireceğiniz işletme ile aynı zamanda yasal mevzuatlara karşı sorumlu olmaktasınız. Dolayısıyla neler yapmanız gerekeceğini önceden bilmeniz faydanıza olacak.

Şirket türü olarak şahıs şirketimi, yoksa limited veya anonim şirket türünden firmalar mı olacaksınız?  Mevcut durumunuza göre bu kararı belirledikten sonra gerekli başvuruları yapmanız gerecektir.

Şirket açma konusunda kafanızda soru işaretleri varsa, neler yapmanız gerektiğini bilemiyorsanız bir mali müşavirden veya muhasebeciden yardım alabilirsiniz.

3- İşletmeniz İçin gerekli Yasal İzinleri Alın

Kuracağınız şirket türünü belirlediyseniz E ticarete nasıl başlanır sorusunu yavaş yavaş cevapladınız demektir. Şirket türünü belirledikten sonra sırada yasal faaliyet göstermek için alınması gereken işletme lisansları ve izinler yer almaktadır.

Genel olarak bakıldığında E-ticaret firmaları ev tabanlı ve Home Office olarak kurulmakta. Elbette büyük işletme türlerine de rastlamak mümkün. Ancak günümüzde daha çok işini evden yöneten işletmeler daha çok tercih ediliyor.

İşini ev ortamından Home Office şeklinde yürüten firmaların alması gereken işletme lisansları ve izinler fiziki olarak açılan işletmeler kadar çok değildir. İşletmeniz için ihtiyaç duyabileceğiniz izinler şunlardan oluşacaktır;

  • İşletmenizin bir tabelası varsa tabela asmak için alınması gereken izinler,
  • Belirli işletmeler için ticari veya profesyonel lisanslar,
  • Sağlık, güvenlik ve çevreyle ilgili işleriniz için alınması gereken izinler,

4- E-ticaret Platformu Seçerek Web sitenizi Oluşturun

E ticaret nasıl yapılır, E ticaret nedir nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarından bir kısmını verdik. Ancak işimiz daha bitmedi. E ticaret firması kurmak görüldüğü üzere çok kolay işlemlerden oluşmuyor. Ancak biraz gayret ile üstesinden gelinebilecek işlemlerdir.

E ticaret firması için yasal başvuruları hallettik ve bundan sonra firmamızı yavaş yavaş kurmaya başladık. Artık kendimizi dünyaya tanıtmanın zamanı gelmiş demektir. Bunu nasıl mı yapacağız? Elbette teknolojiyi kullanarak. Bir işletmenin web site vitrin yüzü olmaması günümüzde büyük bir eksiklik. Hele ki bu işletme bir E ticaret firmasıysa. Web sitesi olmayan bir işletme binlerce müşteriden mahrum kalmış demektir.

Web sitesini bir mağazanın vitrini gibi düşünebilirsiniz. Firmanızın tanıtım sağlayacak yüzü olacak bir vitrindir bu yer. Müşterileriniz dünyanın 4 bir yanında sitenize girecek, işletmenizdeki ürünleri görecek ve satın almak isteyecek. Tüm bunları düşündüğümüzde web site açmanın E ticaret işinin en önemli parçalarından birisi olduğunu söyleyebiliriz.

Hatırlayacak olursanız yazımızın başında Firma isminizin öneminden bahsetmiştik. Firmanızın isminin sanal alemde kimsede olmamasının önemi burada karşımıza çıkıyor. İşletmeadı.com veya işletmeadı.net şeklinde bir domaine sahip olmak akılda kalıcılık açısından sizin için büyük bir ayrıcalık.

5- Web sitenizi Satış Odaklı Tasarlamayı Unutmayın

Kurulacak web site sahip olacağı tasarım ile müşterilerin alışveriş yapmasına imkân sağlamalıdır. Basit bir blog olarak tasarım yapmak, işinize bu noktada yaramaz. Dolayısıyla bir E ticaret firmasına uygun ürün satışının yapılabileceği ve E ticaret temasından oluşan web sitesi yapmak gerekecek. Bu konuda yeterli bilginiz olmasa bile, tasarımınızı uzman bir destekle kısa sürede sitenizi oluşturabilirsiniz.

Bir e ticaret sitesi yapıyorsanız güzel görünmesiyle beraber satın alma işleminin kolay ve anlaşılır olması önemlidir. Müşteriler site içerisinde kafa karışıklığı ile karşılaşmamalıdır. Böyle durumlar size müşteri kaybı olarak geri döner. Çünkü istatistiksel olarak istediğine ulaşamayan müşteri hemen o sayfadan ayrılmakta. Zaman kaybına fırsat tanımamak adına web sitenizin anlaşılır ve basit olmasına özen gösterin.

E ticarete nasıl başlanır artık az çok öğrendiniz. Web sitenin e ticaretin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu da gördük. Blog yerine E ticaret teması bulunan bir web site tasarlamanız gerektiğini de anladık. Peki web sitemizde ne tür yazılımlar ile sitemizi oluşturabiliriz?

6- Ne Tür E-Ticaret Yazılımları Tercih edebilirim?
WooCommerce

Web sitenizin altyapısını wordpress üzerinden oluşturduysanız Woocommerce indirerek E ticaret işlemlerinizi kolaylıkla yürütebilirsiniz. Eklenti açık kaynaklı olarak sunulmakta. Ayrıca indirmek ücretsiz. E ticaret yapabilmek için bir çok kişi tarafından beğenilen ve kullanılan bir uygulamadır.

Benzer özelliklere sahip Shopif uygulaması ile karşılaştırıldığında açık kaynaklı olması kullanıcılarca Woocommerce bir adım öne çıkartıyor gibi görünüyor.

Shopify

E ticaret alanında piyasada en çok bilinen yazılımlar arasındadır. Shopify’nin sahip olduğu birçok eklenti vardır. Ayrıca Woocommerce gibi binlerce kullanıcısı bulunmakta.

Shopify 3 günlük deneme süresi ile kullanıcılarına ücret ödemeksizin tanışma imkânı sunuyor. 3 günün devamında ise farklı paketler ilekullanıma devam edebilirsiniz. Aylık 32$’dan başlayan fiyatlar ile dilerseniz bu fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

Yorum yapın